Back to top

Kertészet és Szőlészet retro

Hetvenedik évfolyamába lépett a Kertészet és Szőlészet, híres korok tanúja volt, nagy felvirágzásokról és kevésbé dicső időkről egyaránt mesélnek írásai. Aki szereti a retrót, az tartson velünk, pörgessük végig a régi lapszámokat – ezúttal a tartalomban való különösebb elmélyülés nélkül.

Az 1. évfolyam 1. száma – amely május elsejére, „a világ dolgozóinak harcos ünnepére” időzítve 1952. április 20-án jelent meg, és 3 forintba került – 20 oldalas volt, az impresszuma szerint 5000 példányt nyomtattak belőle, a Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat jegyezte.

A borítóján még nem fotó volt, hanem tartalomjegyzék; címlapfotóval az akkor még havilapként megjelenő újság 1. évfolyamának 4. számától kezdve találkozhatunk – kezdetben természetesen még fekete-fehér képekről lehetett csak szó.

Az első nagy dizájnváltást az 1961-es év hozta el, a 10. évfolyam 1. száma látványosan megnövelt méretű címlapképpel jelent meg.

Jelentős mérföldkő volt 1962 is. A 11. évfolyam 1. számának ismét más lett a borítója, de ami még ennél is lényegesebb, hogy akkor változott kétheti lappá, az impresszuma szerint „havonta kétszer megjelenő termelési szaklappá” a Kertészet és Szőlészet. Érdekesség, hogy ezzel a lépéssel egy lapszám ára 2,50 forintra csökkent.

Ha lehet, még ennél is nagyobb mérföldkőként vonult be a lap történetébe az 1971-es év, a 20. évfolyam; onnantól datálható ugyanis a heti megjelenés, és ugyanannak az évnek a fejleménye a színes borító is.

Akkor nyitott a lap a kertbarátok felé is, impresszuma szerint „a magyar kertészek és kertbarátok hetilapja” lett a Kertészet és Szőlészet. A belső oldalak továbbra is fekete-fehérben jelentek meg, de rendszeresek voltak a szövegeket „színesítő” fotóriportok.

1977-ben kisebb külalakváltás történt, a lap ára pedig 5 forintra emelkedett az addigi 3-ról; ennél nagyobb modernizálást, és újabb áremelést hozott viszont az 1980-as év, amikor teljes oldalas színes fotó került a borítóra, és 7 forintra nőtt a lap ára.

1991-ben újabb jelentős lépés jött: ahogy a még mindig a magyar kertészek és kertbarátok hetilapjaként definiált Kertészet és Szőlészet 1991/1. számának címlapján olvasható, „Nagyobb terjedelem – több színes oldal”. Ez azt jelentette, hogy 24 oldalasra bővült az addig 20 oldalas újság, benne – a borítón kívül – hat színes oldallal.

Az évek során aztán egyre korszerűsödött a borító, egyre gyarapodott a színes oldalak száma, mígnem 2004-ben már az összes oldalt színesben nyomtattuk.

2007-ben jelentős lépésre szántuk el magunkat, és – újabb látványos külalak-korszerűsítéssel egybekötve – egyharmadnyival növeltük a terjedelmet, azóta jelenik meg 32 oldalon a Kertészet és Szőlészet.

A legújabb dizájnváltás pedig egészen friss, tavaly tavasszal vehették észre olvasóink az újabb látványos változást.

A nyomtatott Kertészet és Szőlészetben, illetve itt a magyarmezogazdasag.hu portálon is egész évben tervezünk cikkeket a jubileum alkalmából, böngészünk majd a tartalomban is, és felidézzük a lapkészítés kulisszatitkait.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Az almatermesztés karbonlábnyoma

A digitális formában megrendezett Interpoma Connect tanácskozáson hangzott el Massimo Tagliavini és Damiano Zanotelli előadása az alma szén-dioxid-lábnyomáról. Utána pedig tanácsokat is adtak a szakemberek, hogy miként lehet csökkenteni az ágazat környezetre gyakorolt káros hatását.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.

Neveljünk emberméretű fát!

Házikertekben a mai napig leggyakrabban nagyméretű, létrát és mászást igénylő gyümölcsfákkal találkozhatunk. A termés számottevő része emiatt sokszor a fák tetején romlik meg, vagy válik a madarak martalékává. A gyümölcsültetvényekben azonban már jó ideje kisebb, emberléptékű fák kialakítására törekednek, amelyeken hatékonyabban végezhetők el az ápolási munkák és a betakarítás.

A termés negyedét kidobták a drótféreg miatt, ezt nem engedik meg maguknak még egyszer

Kétmillió euró közpénzzel támogatja Ausztria a kutatásokat, hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan mértékű drótféregkártétel a burgonyatermesztésben, mint 2018-ban – számolt be róla az AIZ agrárhír-ügynökség.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.