0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 5.

Ideje metszeni a szőlőt, megmutatjuk, hogyan!

Ugyan vannak olyan területek, ahol az őszi szőlőmetszésre, vagy éppen közvetlenül a fakadás előtti tavaszira esküsznek, ám a leghíresebb borvidékünkön, Tokaj-Hegyalján már javában zajlanak a szőlőmetszési munkálatok.

A nagyobb ültetvényeken az előmetszést gépekkel végzik, így 60-70 %-kal megkönnyíthető a kézimunka – mutatja Csoma László a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. szőlészeti szolgáltatás vezetője.

Videónkban a szemléltetjük a helyes metszést!

youtube://v/4ddRbvshZBk

A kézi metszés során törekedni kell arra, hogy a termőalapoknál a termő hajtást, minél inkább a kar közelében tartsuk.

Metszéskor a letermett csapot el kell távolítani, és azt a hajtást kell meghagyni két rügyre, amely a karhoz közelebb ered.

A vesszők visszavágását mindig az ízközben, a legfelső meghagyott rügytől távol, ferde bemetszéssel kell végezni. A rügyközeli metszés helytelen, mivel a meghagyott rügyek bevakulhatnak. A metszlap ne a rügyek felé lejtsen, ugyanis a megjelenő könnyezési nedv a rügyekre folyva szintén bevakíthatja azokat.

A metszés tervezésénél fontos, hogy a téli időszakban csak mínusz 5 fok feletti hőmérsékletnél végezzük a szőlőmetszést.

Az ennél hidegebb időszakban ejtett metszési felületnél a vessző berepedhet és az alatta lévő rügy bevakulhat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu