0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A bábolnai fajtabemutató „hozamai”

A 2020-as Bábolnai Gazdanapok keretében szervezett kukorica-fajtabemutató méltó befejezéseként könyvelhetjük el a bemutatósor betakarítási eredményeit. A csapadékos időjárás miatt általánosságban elhúzódott a betakarítás, és a fajtabemutató betakarítására is későn, csak november 18-án került sor.

A Bábolna Ménesbirtok a zavartalan és gyors betakarítás minden technikai és személyi feltételét biztosította, mi több, szinte a teljes szakvezetés egy emberként izgulta végig a kombájnolást. A késedelem után annál nagyobb volt az öröm, amikor a pontosan 1000 négyzetméteres parcellákról 1000-1400 kilogrammos mennyiségeket mérhettünk, ami azt jelentette, hogy a nyers termés hektáronként 10-14 tonna között alakult.

A nedvességmérés után tudtuk kiszámolni az úgynevezett májusi morzsoltban, azaz 14,5 százalékos víztartalomra vonatkozó tényleges termést, és nagyon is elégedettek lehettünk vele.

A rendkívüli tavaszi szárazsággal járó problémákra visszagondolva – főleg a lépcsőzetes és elhúzódó kelésre, az ebből eredően egyenetlen fejlődésre, a szárazság miatt tökéletlen gyomirtásra –, bizony nem reméltük, hogy ebből a bemutatósorból tényleg látnivaló lesz. De egyrészt a szervezők határtalan igyekezetének – lajtos kocsival öntöztek! –, másrészt a várva várt eső megérkezésének köszönhetően június végén felcsillant a fény az alagút végén, július közepére pedig már a remény, hogy ebből mégiscsak használható bemutatóanyag lehet!

Bár a kísérlet frontvonalából a kiegyenlítés kedvéért néhány métert ki kellett vágni, a szeptember 10-ei megnyitón már teljesen komplett, hibátlan bemutatósort mutathattunk meg.

Az ebben részt vevő hibridek nemesítői aktív közreműködése – táblákkal, logókkal, hibridjeik legszebb csöveivel díszítették parcelláikat, igazi „field show-hangulatot” varázsolva a szántóföldre a bemutató idejére –, színvonalas kiadványaik és főleg lelkes jelenlétük valóban közel hozta a termékeket a látogatókhoz.

A bemutatósor betakarítási eredményei pedig – mintegy jutalomképpen – visszaigazolták nekik hibridjeik kiváló teljesítőképességét, hisz a nyolc nemesítőház összesen 33 hibridjének 9,742 t/ha lett a termésátlaga, ami ebben a kimondottan kedvezőtlenül induló évjáratban nagyon szép eredménynek számít.

Az évjárat fintora, hogy míg a kezdeti csapadékviszonyok „történelmi” összevetésben is emlékezetesen szárazak voltak – a mérések kezdete óta a tavalyi volt a legszárazabb április! –, addig a tenyészidő végét szűnni nem akaró esőzés jellemezte, ami az elvártnál jóval magasabb, átlagosan 24 százalékos szemnedvesség-tartalomban mutatkozott meg.

Azonban a közel 10 t/ha-os átlag a fajtasor közel felénél, sok esetben ennél is jóval nagyobb termést takar.

Az egyik hibrid, nevezetesen a kizárólag az RWA Magyarország Kft. által forgalmazott G-Seed vetőmagmárka Persic nevű hibridje közel 12,5 t/ha-os terméssel lett a listavezető. További öt hibrid hozott 11 t/ha feletti és 11 hibrid 10 t/ha feletti termést, köztük a Corteva, a Syngenta, a Tradisco, a Marton Genetic, a Saaten Union és az Agromag hibridjei.

Úgy gondolom, sokat tapasztaltunk és sokat tanultunk a hosszú idő után újra megszervezett tavalyi bemutatóból. Örömmel konstatáltuk a nemesítők példamutató együttműködését, a házigazdák szakmai és fizikai igyekezetét, a szervezők szerteágazó figyelmét és maximumra való törekvését. Sajnos a járvány miatti veszélyhelyzet sem kedvezett a fajtabemutatónak, ennek ellenére sikerrel zárult.

Már tartanak a megbeszélések, megkezdődött az ötletelés, hogy az idei kiállítást hogyan lehetne még jobban megvalósítani, még sikeresebbé tenni.

Mindenesetre, azt már elhatároztuk, hogy a fajtabemutatót még közelebb hozzuk a gépbemutatóhoz, hogy a látogatók könnyebben megközelíthessék. Abban is reménykedünk, hogy nem lesz minden évben aszály, és hogy a vírus eltűnik végre a környezetünkből. Bízunk benne, hogy jobb indítással, a bemutató és a kiállítás résztvevőinek töretlen hitével és lelkesedésével a tavalyinál is vonzóbb és hasznosabb rendezvényünk lesz!

Dr. Kiss Erzsébet

Forrás: Magyar Mezőgazdaság