0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Harc a repce rovarkártevői ellen

A négy részes Corteva online konferencia utolsó napján – a napraforgót, a kukoricát és a kalászosokat követően – a repce került a figyelem középpontjába.

Mint Borsos László, a Corteva AgriScience ügyvezetője elmondta, a rovarölő szerek és a herbicidek területén is újdonsággal készülnek a szezonnyitásra. A szakember elmondta, egy akkora cégnél az innováció nem választható opció, hanem kötelező. A szántóföldi online konferenciát – terveik szerint – a kertészeti kultúrákra kihegyezett tanácskozás követi.

A repce rövid időn belül az extenzív termesztésintenzitású kategóriából átigazolt a legintenzívebb szántóföldi kultúrák közé.

Talán ezért is befolyásolta leginkább a hatóanyag változás. A neonikotionidokat érintő 2013-as moratórium, majd a 2015-ös engedély visszavonás, a szerves foszforsavakat és további neonikotionidokra vonatkozó 2019-2020-as engedély visszavonások. Ennek következtében voltak évek, amikor szinte megvédhetetlen volt a repce, mondhatjuk, „elengedték a kezét”.

Az elmúlt években folyamatosan csökkentek azon hatóanyagoknak a száma, melyek a repce rovarok elleni védekezésben bevethetőek. Ez nem csak megköti a gazdák kezét, de a rezisztencia kialakulásának rémével is fenyeget. Pedig ez az olajosnövényünk nem szűkölködik rovarkártevőkben. Így kerül képbe a Corteva legújabb éter típusú piretroidja, az etofenprox hatóanyagú Magma.

A repce vetésterülete kis mértékben elmaradt az előző évitől, ami elsősorban a szárazság rovására írható. Majd jött az őszi csapadék, és ezzel együtt a gyomosodás. Ráadásul újabb gyomfajok jelentek meg.

Erre a kihívásra válaszolt a Corteva az Arylex aktív Korvetto gyomirtószerrel. Legújabb készítményük a legújabb technológiával készült, a NeoEC formulációmég jobb hatékonyságot eredményez.

S, milyen esetekben indokolt a repce tavaszi gyomirtása? Kései vetés esetén, vagy ha ősszel nem volt lehetőség a védekezésre, sikertelen őszi gyomirtás, vagy vadkár okozta gyomosodás miatt. Az elmúlt ősszel a repce gyomirtási időszakában a sokévi átlaghoz viszonyítva 25 százalékkaltöbb csapadék hullott a vetésekre. Viszont a korai hibridek esetében elvégzett korai poszt gyomirtások a bemosó csapadék hiányában csak részlegesen voltak hatékonyak. Az átlagosnál melegebb ősz következtében a repce gyomnövények csírázása október végén megindult, míg a kései vetések kezelése sok helyen elmaradt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu