Back to top

Így fotózza a gazdaságát, ha kiposztolásra szánja a képet

Érdekes útmutató jelent meg az agrarheute.com portálon a közösségi médiában aktív gazdálkodóknak arról, hogy mire ügyeljenek, és mi az, amit feltétlenül kerüljenek el, ha olyan fotót készítenek, amit meg szeretnének osztani.

A német szaklap szerzője egy sor hasznos dolgot összefoglalt a fényviszonyoktól kezdve a perspektíván át az utómunkákig, illetve kitért az olyan, nem fotótechnikai részletekre is, amelyeket figyelembe véve kellemetlen magyarázkodásoktól kímélhetjük meg magunkat. Ez utóbbiakból gyűjtöttük ki a lényeget.

Fotó: Csatlós Norbert

A legfontosabb, hogy minden egyes fotó, még a telefonos pillanatfelvételek esetén is kétszer gondoljuk át, hogy valóban azt üzenik-e, amit szeretnénk.

Mert amit egyszer kiposztoltunk, azt gyakorlatilag lehetetlen eltüntetni a netről, és ki szeretne újra meg újra szembesülni egy nem szerencsés, vagy éppen félremagyarázott régi fotójával.

Még a kép készítése előtt gondoljuk át:

  • Mit szeretnék megmutatni, és mit szeretnék ezzel üzenni?
  • Ki és mi legyen a fotón, milyen szituációban?
  • Mi legyen a háttér?
  • Mi bizonyulhat zavarónak?
  • Mi erősíthet rá a kívánt hatásra?

Főleg az állatokat ábrázoló fotóknál ajánlott egy kicsit több fáradságot szánni az előkészületekre: legyenek az állatok tiszták, a háttér pedig esztétikus, és – adott esetben némi asszisztencia igénybevételével – oldjuk meg, az állatok érdeklődő kifejezéssel szerepeljenek a képen, hegyezzék a fülüket stb.

Fotó: Pixabay

Ugyanakkor túlzásba se vigyük a stylistkodást.

Ha embereket fotózunk valamilyen munkavégzés közben, akkor arra kell nagyon figyelni, hogy senki ne szerepeljen előnytelen vagy félreérthető helyzetben, illetve arckifejezéssel. Jobb, ha egy egész fotósorozatot készítünk, és utólag kiválasztjuk, amin mindenki vállalhatóan néz ki.

Családtagokra és munkatársakra egyaránt érvényes, hogy a nyilvánosságnak szánt fotón csak olyan szerepelhet, aki ezzel egyetért. Gyerekek esetén különösen figyeljünk, ne felejtsünk el engedélyt kérni a gondviselőjüktől. Főleg akkor nyer majd értelmet az a tanács, ha egyszer újra lehet látogatókat fogadni a farmokon, teszi hozzá a szerző.

Kitér a cikk arra is, hogy

ne posztoljunk olyan felvételt, amelynek a megértéséhez hosszas magyarázat szükséges.

A közösségi médiában ugyanis gyakran az eredeti kommentár nélkül, sőt, nem ritkán szándékosan újrakommentálva osztják meg a fotókat. Olyan képeket válasszunk tehát, amelyek többet mondanak száz szónál.

Ne hozzuk magunkat kellemetlen helyzetbe olyan képekkel, amelyeken az állatok betegnek vagy ápolatlannak tűnhetnek (vigyázat, a laikusok a normál istállói szennyeződést is másképp látják, mint az állattartók!). Nem muszáj ragyognia minden sertésnek és tehénnek, de a tőgyre és a lábakra ragadt trágya azért ne járja be a világhálót.

Természetesen más vonatkozik az zárt szakmai csoportokra,

ahol egyebek között betegségtüneteket is meg lehet vitatni, de itt sem árt előtte egy pillantást vetni a fórum szabályzatára, és meggyőződni, hogy nem kerülhetnek ki tudtunk nélkül a fotók – javasolja az agrarheute.com cikke.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.

Együttműködés az állatorvosképzésben

Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatainak ellátását felügyelő kormánybiztos és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében harmadéves állatorvostan-hallgatók hetesi szolgálaton vesznek részt Mezőhegyesen.

Kertészetekben nélkülözhetetlen: a tőzeg kitermelése és felhasználása fenntarthatóan

A legtöbb cserepes növény közegének fő alkotóeleme a tőzeg. Kitermelésének környezeti hatása az alkalmazott gyakorlattól függ.

Javult-e a nők helyzete a mezőgazdaságban?

Az agrárvállalkozások egyre befogadóbbak a nemek és a faji sokféleség szempontjából, és bár növekszik az egyenlőség tudatossága az ágazatban, még mindig több a tennivaló egy új felmérés szerint.

Helyi termékek a Spar sajátmárkás élelmiszerei között

A Spar Austria bejelentette az új, sajátmárkás termékcsaládjának bevezetését, melyen keresztül helyi gyártókat mutatnak be, annak érdekében, hogy előmozdítsa az ország mezőgazdaságát.

Melyik bárány kerül a húsvéti tányérba?

A tél dereka a bárányok születésének időszaka. Így van ez a Hortobágyon is, ahol az ország legnagyobb racka állományát tartják. A legjobb genetikai adottságú bárányok a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. törzsállományát gyarapítják majd, míg a többiek húsvétra „elkészülnek”, és tányérba kerülnek.

Milyen egy jó borturisztikai helyszín?

Bár az idegenforgalom újraindítását még senki sem látja, a hazai borász szakma nem feledekezhet meg a borturizmusról. Itt van a felkészülés ideje. Egy, a témába vágó webináron a hazai borturizmus három izgalmas helyszínét - Gere Andrea (Gere Attila Pincészete), ifj. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok), Oroszlán Tamás (Tokaj-Hétszőlő) – képviselő szakember véleményével ismerkedhettünk meg.

Egy elvadult ausztrál juhról 35 kiló gyapjút nyírtak le

Baarack – így nevezték el azt a vadon élő juhot, melyet egy ausztrál erdőben találtak megmentői, betegen. Egy állatmenhelyre szállították, ahol megszabadították irgalmatlan gyapjától, sőt, azóta már be is illeszkedett a többi mentett juh közé.