Back to top

Készítsünk domboságyást

Az ágyásokban történő kertészkedésnek sok előnye van, ha az ágyás kiemelkedik a talajszintről, akkor kényelmesebbé is teszi a munkavégzést. A klasszikus magas ágyásnál a dombos ágyás kicsivel másabb, eltüntethetjük benne a lehullott faleveleket, kisebb gallyakat...

A domboságyás gyakorlatilag egy komposzthalom, haszonnövényekkel beültetve
Fotó: wikipedia
Sokan nem szeretnek a lehullott levelek, lemetszett gallyak komposztálásával bajlódni. Nem mintha nagy munka lenne, egyedül az szól ellene, hogy a kert komposztáló részében egy nem túl esztétikus látványt nyújtó, trágyadombhoz hasonlatos kupac növekszik folyamatosan.

Aki meg akarja kímélni magát ettől a látványtól, annak ideális megoldás egy domboságyás kialakítása, vagy másik nevén a bakhátas magaságyás.

Ez nincs támrendszerrel körbekerítve, mint a klasszikus magaságyások deszkákkal körberakott kerete, hanem ez tulajdonképpen egy olyan módon kialakított komposztdomb, amelyre haszonnövényeket ültetünk. 

Valószínűleg egyre elterjedtebb lesz ez a kiskerti módszer, hiszen a kerti hulladék égetése idén már tilos (egyes településeken még az önkormányzat rendeletben ettől eltérhet a vírushelyzet miatt, de ennek is vége lesz egyszer). A zöldhulladék elszállítása nem minden településen, település részen megoldott, ahol pedig igen, ott tetemes költségei is lehetnek ennek...

Ilyen rétegek kerülhetnek az ágyásba, csak ne ennyire meredek legyen a domb
Fotó: wikipedia

Seperjük a szőnyeg alá!

A problémák szőnyeg alá söprése általában nem megoldás, de a domboságyásnál igen! Egy-egy domboságyás kialakítására 20-30 négyzetméternyi terület elegendő.

Ez egy 4-6 tagú család egész évi zöldségszükségletének jelentős részét biztosíthatja.

Helytakarékos, mert itt nem teljesen sík területen, hanem kisebb dombon termesztünk, aminek a felülete nagyobb, mint amekkora alapterületet elvesz a kertből. További előnye, hogy több évre előre biztosíthatjuk a megfelelő tápanyagot a dombon élő növények részére. A domboságyást a biokertészek már régóta alkalmazzák.

A domboságyás készítése

A legfontosabb alapanyag. ÁLtalában van belőle bőven...
Fotó: wikipedia
Ha az őszi lomb és a lemetszett gallyak rendelkezésünkre állnak, akkor a talajba 25-35 cm mélyen téglalap alakú gödröt ásunk, amelybe először a felaprított fanyesedéket rétegezzük, erre avart, lombot terítünk, végül komposzttal, kerti földdel takarjuk (például azzal, amit kiástunk az alapjából).

A gödörbe e rétegekből összesen 50-100 centiméternyi halom kerül, azaz a domboságyás végül 30-50 centiméterre magasodik a felszín fölé.

Vannak akik ennél jóval magasabbra készítik, de arra figyeljünk, hogy minél magasabb és keskenyebb, annál lejtősebb lesz. Ha túl lejtősre sikerül, akkor az öntözés és az eső nem beleszivárog majd hanem lefolyik róla, folyamatosan mosva le a termőrétegét. 

Az ágyás alapjának elkészítésekor használt földet tegyük vissza az ágyás tetejére, hiszen ez tápanyagban gazdag és a talajélet is működik benne.

Mielőtt ez az ágyásra visszakerül taposással és öntözéssel tömörítsük a lombot, és gallynyesedékeket, melyek a dombot képezik.

A domboságyás - a fokozatos anyaglebomlás következtében - néhány fokkal melegebb hőmérsékletet nyújt a ráültetett növényeknek, mintha a sík területen, komposzt-talp nélkül termesztenénk. Ennek köszönhetően a zöldségnövények gyorsabban fejlődnek, kicsit korábban takaríthatók be, mint síkművelésben nevelt társaik.

A domboságyásba több éven keresztül vethetünk, ültethetünk növényeket, ám a domb az alapját képező növényi anyagok érésének, lebomlásának köszönhetően évről-évre alacsonyabb lesz.

Szétbontásakor az évekkel korábban odahordott gallyak, levelek már komposzttá érnek össze, és felhasználhatók a kert más részeiben is.

Alulra a lassabban lebomló gallyak kerülnek
Fotó: wikipedia

Energiatakarékosság a kertben

A domboságyás a növények érdekében két szempontból is előnyösen használja fel a rendelkezésre álló energiát. Egyrészt a komposzt lebomlásakor keletkező hő alulról éri a növényeket, ami a gyökerek számára is kedvező. Másrészt a dombot úgy tudjuk tájolni, hogy déli oldala minél inkább napos részen legyen. Így a növények jobban tudják hasznosítani a napfényt.

A domb déli irányba kialakított lejtéséből adódóan reggeltől estig kedvezőbb a napsugarak beesési szöge, a sík talajhoz viszonyítva.

Háttérben ültetésre kész domboságyások
Fotó: wikipedia
Nem kell műtrágyára költenünk, hiszen a komposztálás során lebomló szerves anyagok tápanyagul szolgálnak növényeink fejlődéséhez. Nem szennyezzük környezetünket füsttel, amikor a lombot égetjük, egyszerűen csak a gödörbe halmozzuk, és égetés helyett hagyjuk lassan újrahasznosulni az avart.

A dombról a víz egy része lefolyik, így rosszabbul hasznosulhat, mint sík talajon.

Vigyázzunk arra, hogy a domboságyás ne száradjon ki. Öntözhetjük gyakoribb kis vízadagokkal, vagy a tetején kialakíthatunk egy kis vályút, melyből lassan elszivárog az öntözővíz anélkül, hogy lefolyna. A növények között mulcsként kiterített fűkaszálék is a domb kiszáradását akadályozza.

hugelkultur - the ultimate raised garden beds, gardening without irrigation

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

Tavasszal angyali türelem kell a kaktuszokhoz, különben elpusztulnak

A kaktuszok és a többi pozsgás növény legtöbb faja nem képes szabadföldön áttelelni nálunk, hűvös, világos helyen, teljes nyugalomban vészelik át a hideg hónapokat. Tavasszal már mindenképp gondoskodni akarunk róluk, de nagyon óvatosan kell eljárnunk. A legtöbb pozsgást kora tavasszal öltem meg puszta jóindulatból, egyetlen, túl korai locsolással. Mi a legfontosabb teendőnk ilyenkor?

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

Gyümölcsfák megporzása, terméskötése

Az, hogy egy-egy gyümölcsfa öntermékenyülő-e, vagy más pollenadó fajtársaira is szükség van a jó terméshozamhoz genetikai tulajdonság. Egyivarú-, vagy kétivarú virág, szél-, vagy rovarmegporzás, egylaki vagy kétlaki növény... Elsőre bonyolultnak tűnhet, de érdemes tisztában lenni a növényi "szexualitás" alapjaival a jobb termés érdekében...

Mivel permetezzük a vadgesztenyefákat?

Ismét beindítottuk az előrejelző hálózatunkat, április 6-án felszereltük a csapdákat a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzásának követésére. Az ország nyolc pontján figyeljük majd a fogási adatokat, és azok alapján teszünk javaslatot a permetezés megindítására. A kezdés időpontját azonban mindenki csak a saját faállományába kihelyezett csapdákkal tudja meghatározni.

Termőföldtől az asztalig újratöltve - Az adat és az élelmiszer jövője

A járvány megmutatta, hogy a globális élelmiszerlánc törékeny - és ennek egy fő oka, hogy sok esetben átláthatatlan, miként kerül az emberek asztalára az élelmiszer. Ezen segíthet a blokklánc technológia. De mi is ez a blockchain és hogyan tehetni az élelmiszertermelést, kereskedelmet és fogyasztást biztonságosabbá?

Újratervezés a kertészetekben az éttermek nyitása után

A legfrissebb hírek szerint jövő héten nyithatnak az éttermek teraszai, azaz a HORECA szektor lassan és fokozatosan talán újraindulhat. Ez a hazai kertészeti termesztésben több folyamatot is elindít az ágazati szereplők véleménye szerint.

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.

Már kapható a friss hazai spárga

Ezen a héten kerül nagyobb mennyiségben a hazai friss spárga a piacokra, üzletekbe – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A magyar spárga kiváló minőségű, nagyrészt külföldre – Németországba, Ausztriába, Svájcba, illetve a skandináv országokba – értékesítik. A hazai lakosság körében évről évre egyre népszerűbb a spárga, ami igazán egészséges zöldség.

Megélhetés és küldetés

A Zala megyei Boncodföldén működő EzerJóFű vállalkozás a sokak által követett gazdasági több lábon állást nagyon sok lábon állássá fejlesztette tovább, legalábbis ezt mutatja termékeik száma és sokszínűsége.