Back to top

Macskabiztos szobanövények

A macskák ugyan szigorúan húsevők, mégis szeretik megrágcsálni a szobanövényeket, még macskafüvet is árulnak a számukra, amit nyugodtan „legelhetnek”. A fűszálak ugyanis segítenek kiöklendezni a gyomrukban kialakult szőrgombócot. Meglepően sok szobanövény káros a macskánk egészségére, az azálea vagy a ciklámen akár halálos is lehet a számukra, szerencsére nem valószínű, hogy megkóstolnák.

A hagymás dísznövények legtöbbje veszélyes a macskákra
Fotó: Vladkosss/Pixabay
Az azálea minden része mérgező, a ciklámennek a gumója. Mérgező alkaloidákat tartalmaz például a krókusz, a jácint, a nárcisz, a tulipán, a liliomok legtöbbje vagy a gyöngyvirág, ezek emberre-állatra egyaránt veszélyes növények. Kalcium-oxalát kristályok vannak sok levéldísznövényben, a buzogányvirágokban (Dieffenbachia), a filodendronokban, rákvirágokban (Aglaonema), kalateákban vagy a sugáraráliában (Schefflera). Ha ezeket megrágja a cicánk, erős nyáladzás, hányás, hasmenés lehet a következmény.

Mit tarthatunk tehát nyugodtan a lakásban?

Az egyik legjobb választás a csokrosinda vagy zöldike (Chlorophytum), ami hosszú, keskeny leveleivel kiválthatja a macskafüvet. Az én egyik cicám rendszeresen megkóstolja a szomszéd lépcsőházban lévő példányait. Ma már több fajtát kínálnak a virágboltok, igaz, elég drágán. Kissé sodrott levelű, vagy az alapfajtánál szélesebb és rövidebb levelű, vagy széles fehér csíkos csokrosindát is beszerezhetünk. Ápolása egyszerű, jól tűri a szobai körülményeket, csak nem szabad túlöntözni.

A csokrosindát szívesen rágcsálják is
Fotó: Pacto Visual/Pixabay
Hasonlóképp kínálhatjuk a macskáknak a valódi pálmákat is, nálam a gyompálma vált be, puha, keskeny levélkéivel. Más pálmák (kenciapálma, arekapálma, botpálma) sem veszélyesek a doromboló kedvenceinkre, de vannak köztük olyanok, amelyek vastag leveleik (Washington-pálma) miatt nem is vonzók a számukra. Nem szabad viszont összetéveszteni a pálmákat a hasonló megjelenésű cikászokkal, amelyek viszont igen veszélyesek az állatokra.

Nyugodtan rágcsálhatják a kukoricalevelet és ártalmatlanok a különféle bambuszok, a páfrányok, a broméliák is.

A virágzó növények közül a százszorszép, az orhideák, az afrikai ibolya, a rózsák, a napraforgó, az inkaliliom, a rézvirág teljesen biztonságos.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

Állati jó munkatársak

A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…

Egy "emlékezetes" aljnövény

A meténg erdei aljnövény, kiváló talajtakaró árnyéki dísznövény, emellett a gyógyszeripar is használja, hiszen a Cavinton gyógyszer hatóanyagát ebből állítják elő. Ez az agyi vérkeringési problémákra, így az emlékezőképességre is jó hatással van…

Egyszerűbb utak a kertben

Nem feltétlenül lustaság, ha egyszerűbb és komfortosabb megoldásokat keresünk a kertünk gondozása során. Azok is szeretnének rendezett és szép környezetben élni, akiknek kevés idejük jut kertészkedésre, vagy az egészségük miatt kell kímélniük magukat. A pihenőkertről, amitől elsősorban örömöt - és kevesebb munkát - remélünk, Baki Szilvia gyógynövény-alkalmazási szakmérnökkel beszélgettünk.

Ígéretes újdonságok - rovarbarát növények

A Taspo szaklap a közelmúltban bemutatott néhány ígéretes új nemesítésű fajtát, amelyek várhatóan népszerűek és keresettek lesznek a kertészeti árudák és a felhasználók körében. A szép, változatos színvilágú, a klímaváltozás hatásait minél jobban elviselő fajták mellett rovarbarát növények nemesítése a cél.

Kúszónövények: a sebesség is számít

A növények különböző funkciókat is elláthatnak a kertünkben: a szobai szőnyeg kinti megfelelője a pázsit, a térelválasztó falaknak a sövények felelnek meg, a futónövények kusza szövedékei pedig szabadtéri függönyökként funkcionálnak. Utóbbiakkal jól eltakarhatók olyan dolgok, melyeket nem szeretnénk hogy szem előtt legyenek…

A fogyasztói magatartást vizsgálták

A Motivaction piackutató ügynökség rendszeresen végez felméréseket az európai fogyasztói magatartásról – különös tekintettel a virág- és dísznövényvásárlási szokásokra – a Holland Virágiroda megbízásából. Az eredményekből levont következtetések aztán átültethetők a marketingeszközökbe és felhasználhatók a reklámkampányok során.

Kiskerti dilemma: gyom vagy por?

Elsőre furcsának tűnhet e két probléma összekapcsolása, ám eredetük viszonylag közös. Ott ahol a talaj nincs fedve, ott vagy poros rész alakul ki, vagy gyomos. Ezért a megoldás is hasonló gyom és pormentesítés esetén, és lehetőségek is vannak bőven.

A macskák valóban felismerik gazdáik hangját… csak nem vesznek róla tudomást

Egy új kutatás bebizonyította, hogy a macskák felismerik gazdájuk hangját, csak nem különösebben tőrödnek vele, aminek az oka a háziasításukhoz vezethető vissza…

Oroszországban jóváhagyták az első állatoknak szánt Covid-védőoltást

A TASZSZ orosz hírügynökség anyaga alapján a nemzetközi sajtó széles körben beszámolt róla, hogy Oroszországban állatorvosi felhasználásra szánt koronavírus-védőoltást engedélyeztek. Szükség egyelőre nincs a háziállatok széles körű oltására, ám például egy-egy jövőbeni mutáció elterjedését megelőzheti, írják.