Back to top

Újabban a tenger fenekén érlelik a borokat

Argentin borászok olyan tapasztalatok eredményeit tették közzé, amelyek szerint a palackozott borok tengerben való egyéves érlelése egyenértékű a három éves hagyományos pincében történővel.

A technológiai vállalatok folyamatosan próbálnak olyan megoldást találni, amely elősegítené az italok, például a whisky, vagy a brandy gyorsabb érését. Néhány kidolgozott megoldás lehetővé teszi, hogy jó

Fotó: Pixabay
minőségű alkoholt állítsanak elő néhány nap alatt az évek helyett. A bor esetében az érlelés és az öregedés folyamata is nagy hatással van az ital végső ízére, de a cél elérése érdekében nem mindig szükséges újabb és újabb technológiákhoz folyamodni.

Néha, csakúgy, mint az argentin Wapisa pincészet esetében, elegendő kihasználni a természet, pontosabban az óceán előnyeit.

A pincészet bejelentette, hogy 1500 darab 1,5 literes palackot helyezett el a 2017-es Malbec borukból , egy "tengeri terroir-ba" az Atlanti-óceán argentin partjainál 6–15 méter mélységben a víz felszíne alatt. A bor nyomás és hőmérséklet hatására érlelődött, 9 hónap elteltével pedig kivették az óceánból, és összehasonlították ugyanazzal a fajtával, amelyet hagyományos pincében érleltek.

- Kíváncsiak voltunk arra, hogy a víz alatti érlelés a fiatal borok számára mit jelent a hosszabb érlelésű

Fotó: Pixabay
borokkal szemben. Vakkóstolón hasonlítottuk össze a kétféle érlelés eredményét.

A különbség lenyűgöző volt, a kísérleti eljárás során érlelt bor teltebb, elegánsabb és frissebb ízű volt - mondta Patricia Ortiz, a borászat alapítója.

Ortiz idézi a tudósok kutatását is, miszerint a víz alatt i érlelés egy éve megfelel a pincében töltött három évnek. A közeljövőben a Wapisa mindkét típusú bort kínálja vevőinek, ösztönözve a vásárlókat a különbség értékelésére.

Már több borászat is próbál víz alatti érlelőhelyeket használni a bor előállítási folyamatában, tapasztalataikat közös konferencián osztják meg, az elsőt 2019 végén tartották Underwater Wine Congress elnevezéssel Bilbao haditengerészeti központjában.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

Egyre több magyar beruházás Szerbiában

Magyarország az elmúlt években folyamatosan növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját. Az elmúlt 10 évben a kétszeresére nőtt a kivitel, meghaladja az évi 2,5 milliárd eurót. Ezzel párhuzamosan a másfélszeresére nőtt a régióban végrehajtott magyar beruházások értéke, és már elérte az 1,5 milliárd eurót. Így a Nyugat-Balkán a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontja.

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.

Egy magyar borászat Kínában

Bár Kínáról elsősorban nem a bor jut eszünkbe, de tény, hogy az utóbbi két évtizedben jelentős szereplővé vált a hatalmas ázsiai ország a világ borpiacán. Európán kívül már régóta Kína a magyar bor egyik legnagyobb vásárlója, ráadásul a kínai borigény évről évre meredeken növekszik.

Megélhetés és küldetés

A Zala megyei Boncodföldén működő EzerJóFű vállalkozás a sokak által követett gazdasági több lábon állást nagyon sok lábon állássá fejlesztette tovább, legalábbis ezt mutatja termékeik száma és sokszínűsége.

Borvidékeink ütőere a borturizmus

Kiadónk elindította a szerdánként jelentkező MMG Gazdahang című podcast csatornáját, ahol az aktuális agrárhírek mellett egy stúdióbeszélgetés keretében izgalmas témával színesítjük az adást. Ehhez létrejött az MMG Direkt is, ahol videó formájában lehet megtekinteni a beszélgetést.

Eddig megúsztuk a csődöket, az idén megfordul a trend

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint Magyarországon tavaly a globális átlagot meghaladó mértékben, 18 százalékkal csökkent a csődök száma. Az elemzők szerint ezt a kormányzati mentőcsomag és az átmeneti szabályozási változások mellett az is segítette, hogy a beszállítók a korábbinál türelmesebbek voltak az üzleti partnereik átmeneti likviditási nehézségei esetén.