0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 24.

Fehér kaviár: egy vagyonba kerül, de most is viszik, mint a cukrot

A fehér kaviár az albínó tokhalak ikrája és ritkasága miatt vagyonokba került. A koronavírus járvány sem törte meg népszerűségét, ugyanannyi fogy belőle, mint korábban.

Az albínó tokhalak ritkaságnak számítanak a vadonban, kis százalékában fordulnak elő, különleges színük  a melanin termelését gátló genetikai rendellenesség miatt alakult ki. A kaviár iránti igény a vad tokhalak szinte teljes kihalásához vezetett. Ma már többnyire tenyésztőhelyeken állítják elő a kaviárt, az albínó tokhal tenyésztése pedig időigényes és bonyolult tevékenység, és a világon kevesebb, mint 40 tenyésztő hely van.

Ezek a farmok a Tokhalvédő Világszövetség 2018-as adatai szerint évente 415 tonna fehér kaviárt képesek előállítani.

Bár nincsenek olyan kutatások, amelyek megerősítenék a pigment hiány hatását a kaviár ízére, a tokhal tenyésztők azzal érvelnek, hogy a fehér kaviár a világ legjobb kaviárja, aromásabb és selymesebb, mint szintén népszerű sötét színű társa. Ez megjelenik az árakban is: 600 gramm fehér kaviár akár 8000 euróba is kerülhet. Ez majdnem háromszor több, mint a fekete kaviár ára.

youtube://v/JK9k4M7yp8g

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt bezártak a luxus éttermek, a kereslet a fehér kaviár iránt nem csökkent. Stefan Astner osztrák tokhalgazda állítja, hogy az emberek továbbra is kulináris élvezetekre vágynak, és a termékét továbbra is lelkesen rendelik. A legnagyobb érdeklődés az év végén jelentkezik, ebben az időszakban a kaviárt előállító cégek mutatják a legnagyobb eladásokat.

Az albínó tokhal ikra előállításának folyamata nemcsak nagy beruházásokat és időt igényel, hanem harcot is kell folytatni a tolvajokkal szemben, akik megpróbálják kihasználni a kaviár iránti hatalmas keresletet.

Az elmúlt években számos gazdaság esett áldozatul a lopásoknak, amelyek a tulajdonosok számára nagy veszteséget jelent. A gazdaságokból eltulajdonított 400 tokhal értéke körülbelül 50 000 euró.

A tokhal tenyésztését Kínában, Olaszországban vagy Franciaországban kezdetben pusztán üzleti megfontolásból kezdték el, de az idő múlásával a tenyésztés szerepet játszik a populáció fenntartásában.

Forrás: magyarmezogazdasag/rp.pl