Az albínó tokhalak ritkaságnak számítanak a vadonban, kis százalékában fordulnak elő, különleges színük a melanin termelését gátló genetikai rendellenesség miatt alakult ki. A kaviár iránti igény a vad tokhalak szinte teljes kihalásához vezetett. Ma már többnyire tenyésztőhelyeken állítják elő a kaviárt, az albínó tokhal tenyésztése pedig időigényes és bonyolult tevékenység, és a világon kevesebb, mint 40 tenyésztő hely van.
Bár nincsenek olyan kutatások, amelyek megerősítenék a pigment hiány hatását a kaviár ízére, a tokhal tenyésztők azzal érvelnek, hogy a fehér kaviár a világ legjobb kaviárja, aromásabb és selymesebb, mint szintén népszerű sötét színű társa. Ez megjelenik az árakban is: 600 gramm fehér kaviár akár 8000 euróba is kerülhet. Ez majdnem háromszor több, mint a fekete kaviár ára.
youtube://v/JK9k4M7yp8g
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt bezártak a luxus éttermek, a kereslet a fehér kaviár iránt nem csökkent. Stefan Astner osztrák tokhalgazda állítja, hogy az emberek továbbra is kulináris élvezetekre vágynak, és a termékét továbbra is lelkesen rendelik. A legnagyobb érdeklődés az év végén jelentkezik, ebben az időszakban a kaviárt előállító cégek mutatják a legnagyobb eladásokat.
Az albínó tokhal ikra előállításának folyamata nemcsak nagy beruházásokat és időt igényel, hanem harcot is kell folytatni a tolvajokkal szemben, akik megpróbálják kihasználni a kaviár iránti hatalmas keresletet.
A tokhal tenyésztését Kínában, Olaszországban vagy Franciaországban kezdetben pusztán üzleti megfontolásból kezdték el, de az idő múlásával a tenyésztés szerepet játszik a populáció fenntartásában.