Back to top

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Ajka kertvárosi részén járva egyenesen a mesék világába csöppentünk. A domboldalra futó, virágos nevű zsákutcácska végén barátságos ház, előtte kis patak, köröskörül erdő. És akkor a hat, innen-onnan előkandikáló cicáról még nem is szóltunk.

Itt él Tamara a családjával, és itt teremnek a népszerű Manó kuckó vlogok, amik beavatnak kézműves fortélyaiba, az ötlettől a kész alkotásokig.

A fiatal pár szobája valóságos műhely, kiállítótér és videostúdió egyben. A falakon téli hangulatú festmények, mint kiderül, a tájképek mindegyikét türelemjátékkal, 3000 darabos kirakókból maguk állították össze. Halk karácsonyi zene szól, az asztalon pedig a készülő adventi koszorúk, ajtó- és asztaldíszek, és a fenyőtobozokból megálmodott karácsonyfa hozzávalói. Utóbbi elkészültét mutatja be lépésről lépésre vendéglátónk.

Fotó: Csatlós Norbert

Elsőként barna kartonpapírból csavar tölcsért, és ragasztópisztollyal rögzíti. A papírkúp aljához egy azonos méretűre vágott körlapot is ragaszt, hogy stabilabb legyen, hiszen ez lesz a díszfácska alapja. A kúp tetszőleges mérete nagyjából megszabja a kész tobozkarácsonyfa méretét is. Erre kerülnek körkörösen a feketefenyő-tobozok, több „emeletben”. Először az alsó sor tobozait ragasztja talpukkal a kartontölcsérre. Ha ez a kör bezárult, jöhet fölé szorosan a következő sor, egészen a csúcsig.

Érdemes játszani a tobozok méretével is, hiszen a kisebbekkel ügyesen be lehet tölteni az esetleges réseket.

Amikor, mintegy záró elemként, fölkerül a csúcsra a legutolsó toboz, következhet a fácska díszítése.

Tamara előzetesen fehér akrilfestékkel szegélyezte a tobozpikkelyek peremét, így a natúr színek finom „havas” kontúrt kaptak. A tobozokhoz színben, anyagban harmonizáló erdei terméseket illesztett. Az égerfa sötétbarna, apró áltobozkáit, és a bükkfa kinyílt kupacsait, melyeket előbb aranyfestékkel színezett, majd még nedvesen megszórt csillámporral. Fehér nyírfakéregből kivágott csillagok is kerültek a karácsonyfára, amiről a csúcsdísz se maradhatott le, egy aranyozott rattancsillag képében.

Fotó: Csatlós Norbert

Amíg a dísz készül, a ragasztó szárad, házigazdánk elmeséli, hogy szívesen sétálnak, bicikliznek a közeli erdőben. Közben tavasztól őszig gyűjtöget vadgesztenyét, tölgymakkot, tobozokat, mindenféle termést, fakérget, gubacsot, érdekes faleveleket. Sok kincsre lel, amiből – kivált így, adventi időszakban – remek alapanyag válik a kreatív ajándékkészítéshez. Otthon kiszárítja a zsákmányt, ha kell, lekefélgeti róluk a sarat, szennyeződést.

Csak az ép, rovarmentes darabokat gyűjti, hogy ne vigyen haza meglepetésvendéget.

Szerszámai egyszerűek. Fő darab a ragasztópisztoly, ami gyors, és sokféle anyaghoz használható, ebből idők során többet „elfogyasztott” már. Praktikus a sima hobbiragasztó is, meg a ragasztóstift, különösen a vékonyabb papírokhoz. Festék mindig van kéznél, akril és tempera sok színben, ezekhez a kisebb-nagyobb lapos ecsetet kedveli. Kellék még a jó olló, körző, vonalzó, ceruzák. Csupa hasznos hétköznapi eszköz, ami a háztartásokban és az iskolatáskákban is megtalálható.

Fotó: Csatlós Norbert
Mikor Tamara az iskolatáskát említi, erősödik a gyanúm, hogy tanítónő, hiszen minden vlogjában olyan mosolygós türelemmel és műgonddal magyaráz, ahogy a született pedagógusok tudnak. Jót derül a tévedésemen, de nem lepődik meg. Gyakran felismerik, és kérdezik erről, legutóbb a közértben mondták, hogy „óvónénis feje” van. Pedig a munkahelye nem iskola, óvoda, hanem könyvesbolt.

A kreatív hajlamot otthonról hozta, édesanyja régen foglalkoztatóként dolgozott, és a saját gyerekeit is sok ügyes fortélyra megtanította.

Ennek örömét igyekszik továbbadni, mert úgy látta, mások is szeretnének a kezükkel alkotni, csak nem tudják, hogyan fogjanak hozzá. Gondolta, megmutatja érthető, követhető módon, hogy bátorítsa a kezdőket. Így született meg pár éve a Manó kuckó vlog, amihez ő maga is kapott biztatást és hátteret a férjétől. Tibor készíti a felvételeket, és gondoskodik világításról, hangról, képről. Jól kiegészítik egymást, és ezt már a középiskola óta tudják.

Fotó: Csatlós Norbert

A visszajelzések mutatják, a nézők rokonszenvesnek találják Tamara közvetlen, természetes magyarázatait, kedvelik ötleteit, és azt, hogy nem akar tökéletesnek látszani. Úgy tartja, ha már ő belefutott valami hibába, nem törli ki, jobb, ha azt is megosztja, másnak ne kelljen bajlódnia vele. Vannak, akik elküldik neki a saját munkáik fotóját, amik azért érdekesek, mert a bemutatott minta nyomán számos változat készül. Mindenki beleviszi az egyéniségét. Egy tárgy, sokféle megoldás. Kisgyermekes anyák, óvónők, tanítók is üzennek, hogy ezt vagy azt elkészítették az aprókkal.

A legmulatságosabb, amikor kiderül, hogy az ötletéből lecke lett: a gyerekektől visszahallja, hogy feladták valamelyik munkáját házi feladatnak.

Közben elkészült a fácska, odakerült a többi ünnepváró koszorú és dísz közé. Láthatóan azonos stílusban, harmonizáló színvilággal, hasonló alapanyagokból született a készlet. Már a jövendő helyük is megvan, családi, baráti ajándék válik belőlük. Karácsonykor a házban minden színekbe és fényekbe öltözik. A régebbi dekorációk mellé kikerülnek a legújabbak is, mert, ahogy mondják, megszállott díszrajongók.

Fotó: Csatlós Norbert

Vloggerünk esténként sorozatnézés helyett szívesebben böngészi a Pinterestet. Maga is fenn van a weboldalon, ami szárnyakat ad a képzeletnek, hiszen a világ minden tájáról kínál izgalmas kézműves ötleteket.

Búcsúzóban a Manó kuckótól, még megtudjuk, azért kapta e nevet a műhely, mert Tamara már gyerekkorában arról ábrándozott, hogy ha neki egyszer lesz kreatív hobbiboltja, annak ez áll majd a cégtábláján.

És lesz egyszer boltod? – kérdezek vissza. Mosolyogva tárja szét a kezét: nincs kizárva, nyitottak vagyunk mindenre.

Sándor M.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Takarmány-ár robbanás – ki fizeti a révészt?

Húsbavágó témát vett terítékre a Portfólió - idei harmadik - Agrár Klub konferenciája. Szakemberek segítségével járták körbe, milyen hatással lesz rövid és hosszú távon az árrobbanás a hazai takarmánypiacra és állattenyésztésre?

Több mint ötszáz középiskolás az erdészeti vetélkedőn

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium csapata nyerte az idei „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt. Az Országos Erdészeti Egyesület ötödik alkalommal hirdette meg a középiskolásoknak szóló versenyt, amely idén az erdők láthatatlan értékeire hívta fel a figyelmet. A vetélkedőre 58 településről közel 100 iskola 185 háromfős csapata jelentkezett.

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

33 milliárd forint támogatás érkezett a szarvasmarha- és juhtartókhoz

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. Ennek eredményeképpen 33 milliárd forint segíti a gazdálkodókat - tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Kihirdették az első Interwine díj eredményeit

Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. Egy jól működő honlap, lehetőleg webshoppal, ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára – így van ez a borászatokkal is. A Hungarianwines.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

A bölények menthetik meg a spanyol erdőket

A bölények menthetnék meg a spanyol erdőket a tüzektől, mivel a korábban a kihalás szélére sodródott, de manapság újra növekedő populációjú növényevő faj az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkozik - hívják fel a figyelmet szakemberek.

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.