Back to top

Egy kisméretű, ám „felnőtt” rakodó

A JCB 1977 óta forradalmasította az anyagmozgatást a mezőgazdasági szektorban. A mezőgazdasági elvárásoknak, igényeknek megfelelően kialakított JCB rakodógépek kimagasló teljesítményt, intelligens hidraulikarendszert, páratlan hatékonyságot, sokoldalúságot és gazdaságosságot nyújtanak a tulajdonosuknak. Pontosan azt, amit a világ első számú teleszkópos rakodógyártójától elvárhatunk.

Virtuális térben zajlott a közelmúltban a JCB konferenciája, amelyen a legújabb fejlesztésű eszközét mutatták be. A céget a folyamatos fejlesztés jellemzi, s mint a JCB mezőgazdasági ágazatának ügyvezető igazgatója, John Smith elmondta, ennek köszönhetően egy új, ultrakompakt gumikerekes rakodógépet dobtak piacra, amelynek teljesítménye a jelenlegi modellének kétszerese.

Bár a JCB 403 Plus mérete és kialakítása megegyezik a jelenlegi 25 lóerős (19 kW-os) 403 Smart Power modellével, azonban a meghajtást egy 50 lóerős (36 kW-os) motor biztosítja, a 60 liter/perc teljesítményű hidraulika pedig az erőforrásigényesebb munkákra is alkalmassá teszi, emellett növeli a termelékenységét.

Ezáltal kis mérete ellenére ütőképes megoldást és páratlan termelékenységet kínál szűk gazdasági udvarokon, kisebb épületekben és egyéb, a manőverezési szabadságot korlátozó helyeken.

A JCB mezőgazdasági ágazatának ügyvezető igazgatója kiemelte, a 403-as messze a legkisebb gép a piacvezető, gumikerekes mezőgazdaságirakodó-kínálatukban, azonban az új Plus változat teljesítmény-tömeg aránya megegyezik a legnagyobb gépeikével.

Kis mérete és remek manőverezhetősége ideálissá teszik az épületekben és azok közelében végzett munkákhoz, miközben valódi „felnőtt” gép.

„A csomagot a gazdagon felszerelt és a nagyobb rakodógépeinkben megszokott, magas színvonalú belső kialakítással rendelkező fülke teszi teljessé.

A 403 Plus remekül kiegészíti kínálatunkat és jól tükrözi, hogy mennyire széles a piacvezető JCB mezőgazdasági anyagmozgató gépeinek választéka”

- hívta fel a figyelmet John Smith.

A keskeny kerekeken mozgó és mindössze 1,1 m teljes szélességű JCB 403 Plus 1,7 literes, 50 Le (36 kW) teljesítményű motorja JCB Autostop funkcióval rendelkezik, amely üresjáratban a beállított időtartam után leállítja a motort, így csökkenti a felesleges üzemanyag-fogyasztást.

Ezenkívül az új Plus modellt felszerelték a JCB LiveLink távfelügyeleti rendszerrel is, amely elősegíti a gép biztonságos üzemeltetését, a szervizintervallumok betartását, lehetővé teszi a távoli helymeghatározást, a meghibásodások előrejelzését és az üzemi nyilvántartások vezetését.

A JCB 403 Plus modell hidrosztatikus sebességváltója 20 km/h (12 mph) és 30 km/h (18 mph) változatban kapható, az olajat pedig 60 liter/perc teljesítményű fogaskerék-szivattyú biztosítja a csuklóvázas kormányzás, az emelőkarok, valamint az első kiegészítők számára.

Egy segédkör működteti a kiegészítőket, például a trágyavillát, valamint folyamatos áramlást biztosít egy hidraulikus motor meghajtásához olyan kiegészítők esetén, mint a takarmánykiosztó kanál.

Az áramlás a szabályzó kar szelepével vagy a rakodó joystickjának opcionális elektronikus vezérlőjével szabályozható.

Az emelőkar méreteit a megrendelő választhatja ki. A standard változat a szakítóerő, az emelési kapacitás és a 2,6 méteres rakodási magasság megfelelő kombinációját kínálja, míg az opcionális, nyújtott változat 2,8 méterre  növeli a rakodási magasságot.

Háromféle kezelőfülke-kialakítás választható – az első és hátsó szélvédővel ellátott, fix tetős fülke a lehető legkönnyebb beszállást teszi lehetővé, ha a kezelőnek gyakran kell ki- és beszállnia.

A teljesen üvegezett fülke viszont maximális kényelmet kínál, véd az időjárástól és biztonságos, fűtő/páramentesítő egységgel, valamint első/hátsó ablakmosóval és ablaktörlővel is rendelkezik.

A teljes magasság ezekkel az opciókkal 2,2 méter. A harmadik fülkeváltozat az alacsony ajtónyílásokkal, tetőgerendákkal vagy mennyezettel rendelkező épületekben történő munkavégzéshez a JCB egyedülálló ledönthető FOPS/ROPS canopy megoldása, mely mindössze 40 másodperc alatt leereszthető a magasság 1,84 méterre csökkentéséhez, miközben a tetővázra szerelt üvegtábláknak köszönhetően felemelt helyzetben is védelmet biztosít az esőtől.

Ami a napi ellenőrzéseket és a rutinszerű karbantartást illeti, a JCB 403 Plus egy darabból álló motorházteteje hátrafelé nyílik, így mindkét oldalról szabad hozzáférést kínál a motortérhez, ahol a levegőszűrő, az akkumulátor, a folyadéktartályok és az elektromos berendezések találhatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag-jcb

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Folytatódik a Magyarok Kenyere program

Az idei rendezvénysorozat a Tisza parti vajdasági városban, Zentán kezdődött, a búzavetés megszentelésével. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei ünnepségén Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a magyarság a mostaninál sokkal nagyobb nehézségeket is túlélt, de mindig újra tudta kezdeni – és ez most is így lesz.

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

Sajtkészítők versengtek Béren

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az 1. Nógrád Megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt Béren. A versenyre több mint harminc megyei és környékbeli sajtkészítő nevezett, összesen 80 termékkel.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

A kukorica precíziós termesztése (I. rész)

A kor követelményeinek megfelelően gondolkodó mezőgazdasági termelőknek három célt kell szem előtt tartania. Az első, hogy színvonalas termeléssel minél nagyobb terméseredményt érjenek el, a második a termelési költségek féken tartása, a harmadik pedig, hogy eközben eleget tegyenek a fenntarthatósági elvárásoknak.

A kisebb szántóföldi kultúrák növényvédelme

A cukorrépa, a szója, a szárazborsó és a zöldborsó növényvédő szeres kezelésére vonatkozó adatok megosztásával szeretné segíteni ezúttal a Kleffmann és Partner Kft. a gazdálkodókat.

Kiváltható-e a silókukorica?

Hogyan hat a klímaváltozás a takarmánytermesztésre, illetve a mérsékelten szárazságtűrő silókukorica mellett milyen egyéb kultúrákhoz fordulhatunk? Cikkünkben megvilágítjuk a probléma mibenlétét, és a szárazságtűrő alternatívákkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre is választ adunk.

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.