0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bajban vannak a szőlészetek és a borászatok

A szlovákiai szőlészetek és borüzemek óriási bevételkiesést jelentettek, és a mínuszt a koronavírus-járvány okozza.

„A hosszú ideje bezárt vendéglők, borozók, a fesztiválok és bemutatók elmaradása mintegy 40 százalékos bevételkiesést okoz a borászoknak, és ezeket a károkat valószínűleg soha, senki nem téríti meg nekik. Mindenekelőtt a kis családi borászatokat sújtja a járványügyi intézkedések miatti bevételkiesés – nyilatkozta Jaroslava Kaňuchová Pátková, a Szlovákiai Szőlőtermesztők és Borászok Szövetségének elnöke.

A szlovák szőlészek és a borászok helyzete tavaly nyáron enyhült valamelyest az utóbbi 1 évben, amikor némileg megélénkült a piacuk, de különben az egész évre összeomlott a kereslet a vendéglők és bárok bezárása miatt.

Piaci szakértők éppen a bárok és a vendéglők keresletének kieséséből 70–80 százalékos forgalomvesztésről beszélnek.

Ezt az óriási mínuszt nem lesz egyszerű pótolni. Minden sikeres borász tisztában van vele, hogy az emberek hogyan tudnak takarékoskodni, és a takarékoskodásnak az olcsóbb borok vásárlása az egyik módja. Mivel az Európai Unión belül nagy eltérések vannak a bortermelés támogatásában, a szlovákiai vevők igenis hozzájutnak filléres külföldi borokhoz.

A szlovákiai bortermelők helyzetét tovább nehezíti, hogy az 1 éve tartó koronavírus-járvány ellenére semmiféle kárpótlást vagy más állami segítséget nem kaptak.

„A mezőgazdasági minisztérium és az agrárkifizető ügynökség már 2020. júniusa óta foglalkozik a támogatás kérdésével, azonban mostanáig egyetlen centet sem fizettek a termelőknek. Viszonyításképpen megemlítem, hogy például Franciaországban, Olaszországban vagy Ausztriában a koronavírus-járvány első hulláma által okozott kiesés után már 2020. májusában–júniusában megkapták a kártérítést a gazdák” – hangsúlyozta Kaňuchová Pátková.

A szlovák agrártárca közleményben tudatta, hogy néhány borász most márciusban végre kártérítéshez jut.

„A PPA 2020. december 31-re befejezte a kárpótlási kérelmek értékelését, és ez év folyamán szétosztja a kártérítésre szánt összeget a jogosult vállalkozások között. Kárpótlási kérelmet 75 borászat nyújtott be, együttesen 1,177 millió euró értékben“ – nyilatkozta Daniel Hrežík, a szlovák földművelésügyi minisztérium sajtóosztályának vezetője. Ugyanakkor a mezőgazdasági vállalkozók arra figyelmeztetnek, hogy a borászok egy része a speciálisnövény-termesztők kárpótlására létrehozott alapból is részesülhet, ugyanis a szőlőtermesztést is ebbe a kategóriába sorolják.

A szőlőtermesztők és a bortermelők egyhangúan úgy vélik, hogy a mezőgazdasági minisztérium és az agrárkifizető ügynökség által megítélt kárpótlási alap nagysága messze nem kielégítő.

Nemcsak lassú a kárpótlás kiutalása, hanem az odaítélt egyszeri támogatás sem elegendő problémáik orvoslására.

Az illetékes szervektől rendszerjellegű kártérítést követel a borágazat, elsősorban a koronavírus-járvány miatti károk elszenvedői számára. A borászok érdekképviseleti szervezete szerint a mostani átmeneti, de egyébként máskor is teljesen bizonytalan és megfontolatlan intézkedések nem elegendőek.

„A szőlőtermesztők és bortermelők szövetsége azt javasolja, hogy minden olyan termelő kapjon kárpótlást, aki kevesebb, mint évi 400 ezer liter bort hoz forgalomba, és kizárólag a HORECA-szektornak. A bortermelők nem igényelhetnek kártérítést a közlekedési minisztériumtól, amelynek egyebek mellett az idegenforgalom is a hatáskörébe tartozik“ – részletezte követelésüket Kaňuchová Pátková.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság