Back to top

Agrárlízing: nincs megállás, töretlenül nő a finanszírozás

A legelterjedtebb és sok szempontból valóban a legkedvezőbb pénzügyi konstrukció, a lízingelés adatain lehet a legjobban lemérni a magyar mezőgazdasági géppiac és egyben az agrárium kilátásait.

Miközben a gazdasági válság számos ágazatot, köztük a lízingpiac egészét is kedvezőtlenül érintette, az agrárgép-finanszírozás ennek ellenére tovább növekedett:

a tavaly finanszírozott 110 milliárd forint 7 százalékkal meghaladja az 1 évvel korábbi összeget.

Olyan gazdasági környezetben, amelyben majdnem az összes pénzügyi konstrukció kisebb-nagyobb veszteségeket kénytelen elkönyvelni, nem kis eredmény, hogy a mezőgazdasági géplízing még mindig jelentős növekedést tud felmutatni. Ráadásul évek óta tart a bővülése, és a jelek szerint az egyre mélyülő gazdasági válság sem törte meg az agrárgép-finanszírozás lendületét.

Fotó: unsplash.com

Nemcsak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul az agrárgépeket övező érdeklődés – ez a legfőbb tanulsága a mezőgazdasági gépek piacának az idén rendhagyó módon online tartott AGROmashExpo alapján. Az első virtuális szakmai rendezvény sikeresnek bizonyult: a gépkiállítás és -vásár négy napja alatt,

március 3–6. között 4 ezer látogató 11 ezer alkalommal „kereste fel” a kiállítók standjait,

közölte a Hungexpo Zrt. a kiállítást követően. A kiállítás ezután még egy hétig látogatható volt az interneten. Magyarország legnagyobb agrárgépipari szakmai rendezvényét, az AGROMmashEXPO-t idén virtuális formában rendezte meg a Hungexpo a Covid-19-járvánnyal járó korlátozások miatt.

Csökkent, de nem minden téren

Annak ellenére, hogy a hagyományosan januárban tartott, évindító rendezvénynek számító gépes kiállítás idén márciusban és virtuális formában fogadta a látogatókat, az érdeklődés nem lankadt iránta. Ezt az új gépek kihelyezése is tükrözi, amit a legelterjedtebb és sok szempontból valóban a legkedvezőbb pénzügyi konstrukció számain, a lízingadatokon lehet a legjobban lemérni.

A lízingpiac egészének sok éves töretlen növekedését követően tavaly csökkenés következett.

Azonban fontos leszögezni, hogy a lízingfinanszírozás egyes szegmensei nagyon eltérően teljesítettek, és a mostani helyzetben is a mezőgazdaság volt az „éltanuló”. A mezőgéplízing azért jó indikátor, mert a forgalmazók és a gyártók tapasztalatai szerint a vevők jelentős része banki finanszírozással vásárol gépet.

Kis szállítójárművek és mezőgépek

Összességében 14 százalékos visszaesést szenvedett el a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt. A finanszírozott összeg a 2019-ben elért, évtizedes csúcsot jelentő 740 milliárd forintról 639 mil­liárd forintra csökkent 2020-ban.

Ugyanakkor ez a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg még mindig jóval meghaladja az előzetesen becsült 550–600 milliárd forintot, áll a Magyar Lízingszövetség nemrég kiadott közleményében.

Több eszközcsoportban is jelentősen csökkent a kihelyezés. A nagyhaszongépjárművek és az egyéb gépek-berendezések voltak a járvány legnagyobb vesztesei, a kis szállítójárművek és a mezőgépek viszont a kivételek közé tartoztak. Azonkívül a lízingcégek felkészültek a moratóriumot követő időszakra, és a bizonytalanság lecsengése után újra stabil növekedésre számítanak.

– A pandémia miatt csak az volt kérdéses, hogy mekkora lesz a visszaesés 2020-ban. A körülményekhez képest ugyan kedvezőnek mondható a végeredmény, de ezzel együtt a 2017-es szintre esett vissza a hazai lízingpiac. A megkötött ügyletek számát tekintve sajnos még kedvezőtlenebb a helyzet, ebből a szempontból ugyanis inkább a 2016-os szinthez közelítettünk – mondta Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Hozzátette:

tagvállalataik teljes portfóliója, azaz tőkekintlévősége növekedett 2020-ban, mégpedig 9,5 százalékkal, 1714 milliárd forintra. Igaz, ebben a moratórium is jelentős szerepet játszott.

Válságban is rekord

A borús összképet jelentősen javította az agrárgép-finanszírozás, ami a válság ellenére is növekedett: az ennek keretében finanszírozott 110 milliárd forint 7 százalékkal meghaladta az 1 évvel korábbi értéket.

Már tavaly, a koronavírus-járvány igazi nehézségeit váratlanul felszínre hozó második negyedévben kiderült, hogy az agárgéplízing tartja magát. Ebben a gazdaságilag minden szempontból nehéz időszakban

a mezőgazdasági gépek finanszírozása közel 1 százalékkal emelkedett, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal nőtt, meghaladva a 192 milliárd forintot.

Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, különösen a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően tudták korszerűsíteni a magyarországi agrárgépparkot, ami hosszabb távon nemcsak az ágazat, hanem a gazdaság egészének fejlődését szolgálja.

Az agrárgép-finanszírozás eredménye azért is figyelemre méltó, mert Magyarországon a jármű-, azon belül a személyautópiacon is csökkentek az eladások a koronavírus-járvány miatt, emiatt a lízingfinanszírozás iránti kereslet is visszafogottabbá vált.

A mezőgazdasági gépeknél a lízingcégek által finanszírozott összeg szerény mértékben, csak 0,7 százalékkal ugyan, de mégiscsak növekedett ebben az időszakban, elérte a 45,5 milliárd forintot.

Ez az utóbbi négy év legjobb második negyedéves eredménye, állapította meg a Magyar Lízingszövetség saját és az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján.

Évek óta tartó lendület

Az elmúlt 5 évben rendre nőtt az agrárgépeknél a lízingcégek által finanszírozott összeg. Az agrárkutatók szerint a mezőgazdaságban érdekelt cégek közül egyre többen váltanak az úgynevezett intenzív gazdálkodásra, termesztési technológiára, ehhez pedig a korábbinál nagyobb gépparkra van szükség. Ha pedig korszerű gépek állnak be a termesztésbe, akkor a beruházás gyorsan megtérülővé válhat.

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára korábban úgy nyilatkozott:

„Az agrárcégek beruházásaihoz pedig a lízingfinanszírozás kézenfekvő, rugalmas és költséghatékony megoldás.”

Az agrárgép-finanszírozás tavalyi második negyedéves alakulását ismertetve hozzátette: „A mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg és tőkekintlévőség emelkedett, ám a szerződések száma csekély mértékben, 5,8 százalékkal csökkent. A mérséklődés az új mezőgazdasági gépeket érintette, ezekre az 1 évvel korábbinál 17 százalékkal kevesebb szerződést kötöttek az érintett agrárcégek, miközben a használt mezőgazdasági gépekre kötött szerződések száma 24,8 százalékkal 594-re gyarapodott. Vagyis a koronavírus-válság első időszakában, a tavalyi második negyedévben a használt gépek aránya nőtt.

Túl a 100 milliárdon

A Magyar Lízingszövetség összeállításából kiderül az is, hogy az elmúlt években a lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül a mezőgazdaság fejlődésével párhuzamosan. 2016-ban 74 milliárd forint értékben finanszíroztak mezőgazdasági gépeket a magyar lízingcégek, és bár egy évvel később 72 milliárd forintra csökkent ez az összeg, 2018-ban már 82 milliárdnál, 2019-ben pedig 103 milliárd forintnál járt ez a szegmens.

A mezőgazdaságigép-finanszírozás lendületes növekedésében fontos szerepet játszottak a jegybank kedvezményes hitelprogramjai, 2019-ben például a finanszírozott összeg több mint négyötöde volt azokhoz köthető.

A gépkorszerűsítés pedig hozzájárul ahhoz, hogy a mezőgazdaságnak komolyabb szerep jusson hosszabb távon a magyar gazdaság fejlődésében. Bár a mezőgazdaság teljesítménye a teljes gazdaságon belül sokszor változékony, részben az időjárás alakulása miatt, de a tavalyi második negyedévben az egyik legjobban szereplő ágazat volt. A 13,6 százalékos éves GDP-csökkenésből a termelési oldalon mindössze 0,1 százalékpontos hanyatlás volt az agráriumhoz köthető, ezzel szemben a szolgáltatások közel 7 százalékponttal, az ipar 4,3 százalékponttal járult hozzá a csökkenéshez.

Az NHP törte meg a jeget

Egyelőre nem világos, hogy a koronavírus okozta válság végső mérlege mi lesz, de az már látható, hogy kedvezőtlenül hat a lízingpiacra. Várhatóan azonban az agrárterület most is stabil marad.

A teljes szegmensen belül 2014 óta az egyik legstabilabb piac a mezőgazdasági gépek finanszírozása.

Különösen 2018 volt kiugróan jó év, akkor az előzetes várakozások ellenére komoly, 14 százalékos növekedést hozott ez a terület, így rekordnagyságú, 82 milliárd volt az új finanszírozás. A növekedés 2019 folyamán ráadásul gyorsult.

A mezőgazdasági gépek körében a lízing tehát mindeddig tartotta erős pozícióit, 40 százalék feletti volt a részesedése. Az elmúlt években kifejezetten jól húzott a mezőgazdasági lízing is a teljes szektoron belül. A mezőgépek, illetve a kertészeti gépek lízingje korábban elsősorban azért növekedett, mert a Növekedési Hitelprogram (NHP) húzta a piacot, főleg 2014-től, amikor a lízingkonstrukciók is elérhetőek lettek a programon belül. Ekkor a korábbi 45 milliárdos éves kihelyezésről mintegy 72 milliárd forintra ugrott az agrárlízing.

Ez a jelentős növekedés nem folytatódott, de az akkor elért eredmény megmaradt, és folyamatosan bővülni is tudott.

Később némileg lassult a lendület, de sikerként könyvelheti el az ágazat, hogy a kieső NHP keresletet piaci forrással helyettesíteni tudták a finanszírozók.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/Pénzmag
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

33 milliárd forint támogatás érkezett a szarvasmarha- és juhtartókhoz

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. Ennek eredményeképpen 33 milliárd forint segíti a gazdálkodókat - tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Kihirdették az első Interwine díj eredményeit

Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. Egy jól működő honlap, lehetőleg webshoppal, ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára – így van ez a borászatokkal is. A Hungarianwines.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.