0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Agrár Innovációs Díjban részesült a KITE Zrt.

A koronavírus-járvány miatt az idén is elmarad a Magyar Innovációs Nagydíj és Innovációs díjak hagyományos ünnepélyes átadása, a kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket azonban most is elismerték.

A 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra beérkezett pályaművek elbírálása során a bírálóbizottság 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. évi innovációs nagydíjas társaságot. Ezen túl további hét innovációs díjat, valamint az év Startup Innovációs Díját is odaítélték.

Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény.

A Magyar Innovációs Szövetség sajtóközleménye szerint az Agrárminisztérium 2020. évi Agrár Innovációs Díjában a KITE Zrt. részesült Precíziós Gazdálkodási Rendszere (PGR) létrehozásáért, melynek célja, hogy a precíziós megoldásokat a technológiai elemek minél szélesebb körére adaptálják. Az Agrárminisztérium 2020. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjában a MOL Nyrt. részesült Co-Processing eljárásáért, mely biológiai eredetű és fosszilis hulladék alapanyagok együttes átalakítását jelenti gázolajokká.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2020. évi Innovációs Díjában a Hagyó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. részesült a számos szabadalommal védett, aromaprofilra kifejlesztett számítógépes vezérléssel rendelkező univerzális lepárló berendezéséért.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Informatikai Innovációs Díjában a Tungsram Operations Kft. részesült a vállalat hagyományos képességeinek újrahasznosításáért, innovatív területeken

(wolframszál-fejlesztés, fenntartható és biztonságos élelmiszertermelés).

A 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg. Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke, a zsűri társelnöke kijelentette:

„A járványhelyzetben még inkább szükség van a kutatás-fejlesztésre és az in­nováció hajtóerejére, a gazdaság újraindításának és a fenntartható fejlődésnek ez lehet a legfőbb motorja.

Az Innovációs Nagydíj nem csak az ökoszisztéma szereplőit mozgatja meg évről évre azzal, hogy elismeri a legkiemelkedőbb hazai teljesítményeket ezen a téren, de az innováció társadalmi elfogadottságára is óriási hatással van.”

A díjazottakról és további 52, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány (ami az innovacio.hu/nagydij2020.pdf linken tölthető le) a tavaly megvalósult, kiemelt elismerésben részesített, sikeres innovációkat is közli. Ezek között található a Vitafort Zrt. (Új innovatív termékek használata a tejelő szarvasmarha-takarmányozásban); a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. (Szegedi tritikálék: jövőbe mutató agrárinnovációk) és az Agrártudományi Kutatóközpont Martonvásár, Bázismag Kft. (Hazai és exportcélra nemesített ökostabil, értékálló magyar kukoricahibridek) innovációja.

A bíráló bizottság elismerésben részesített, sikeres innovációként értékelte a ZKI Zrt. Paprikanemesítési Osztály (Fonó F1 fűszerpaprika, világújdonság ellenállóságban, magas minőség az őrleményben és a Cassius F1 hajtatási szemölcsös konzervuborka); az Agrártudományi Kutatóközpont, ELTE TTK Meteorológiai Tanszék, MTA-SZIE Agroökológiai Kutatócsoport (Agromo: klíma- és környezetadaptív döntéstámogató rendszer); a Bio-Nat Kft. (Baktériumokkal a Zöld Megállapodásért); a Duna-R Kft. Délalföldi Kertészek Szövetkezete (A Duna-R Kft. legújabb nemesítésű fehér TV paprikahibrid fajtajelöltjei); a Hód­agro Zrt. (A legújabb magyar nemesítésű nagy fehérjetartalmú búza, tritikálé, illetve honosított GMO-mentes szójára alapozott malomipari alapanyagok, valamint brojlercsirke és szarvasmarha takarmánykeverékek kifejlesztése, piaci bevezetése); az Első Magyar Pálinkaügynökség Kft., Ritaszörp – Rita házi szörpfőzdéje ev., Naturland Magyarország Kft. (Napfény és Holdfény – fűszeres szirupok forralt bor készítéséhez); a Kisanalitika Kft., Baromfi-Coop Kft. (Tixar® biocid típusú hatóanyagot tartalmazó új alomkondicionáló és száraz istállóhigiéniai fertőtlenítőszer kifejlesztése és nagyüzemi állategészségügyi technológiába illesztése); a Paulinus-Agro Kft. LASA Agrokultúra Kft. (CDA szórófej és a drón-víz alkalmazásán alapuló PAL-LAS komplex és precíziós növényvédelmi alkalmazástechnikai módszer kifejlesztése); a Dor-Fru Kft. (Ricely) innovációját, termékét.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság