Back to top

Agrár Innovációs Díjban részesült a KITE Zrt.

A koronavírus-járvány miatt az idén is elmarad a Magyar Innovációs Nagydíj és Innovációs díjak hagyományos ünnepélyes átadása, a kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket azonban most is elismerték.

A 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra beérkezett pályaművek elbírálása során a bírálóbizottság 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. évi innovációs nagydíjas társaságot. Ezen túl további hét innovációs díjat, valamint az év Startup Innovációs Díját is odaítélték.

A KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási Rendszere kapta az Agrárminisztérium Agrár Innovációs Díját

Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény.

A Magyar Innovációs Szövetség sajtóközleménye szerint az Agrárminisztérium 2020. évi Agrár Innovációs Díjában a KITE Zrt. részesült Precíziós Gazdálkodási Rendszere (PGR) létrehozásáért, melynek célja, hogy a precíziós megoldásokat a technológiai elemek minél szélesebb körére adaptálják. Az Agrárminisztérium 2020. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjában a MOL Nyrt. részesült Co-Processing eljárásáért, mely biológiai eredetű és fosszilis hulladék alapanyagok együttes átalakítását jelenti gázolajokká.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2020. évi Innovációs Díjában a Hagyó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. részesült a számos szabadalommal védett, aromaprofilra kifejlesztett számítógépes vezérléssel rendelkező univerzális lepárló berendezéséért.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Informatikai Innovációs Díjában a Tungsram Operations Kft. részesült a vállalat hagyományos képességeinek újrahasznosításáért, innovatív területeken

(wolframszál-fejlesztés, fenntartható és biztonságos élelmiszertermelés).

A Hagyó Kft. lepárló berendezése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díját érdemelte ki

A 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg. Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke, a zsűri társelnöke kijelentette:

„A járványhelyzetben még inkább szükség van a kutatás-fejlesztésre és az in­nováció hajtóerejére, a gazdaság újraindításának és a fenntartható fejlődésnek ez lehet a legfőbb motorja.

Az Innovációs Nagydíj nem csak az ökoszisztéma szereplőit mozgatja meg évről évre azzal, hogy elismeri a legkiemelkedőbb hazai teljesítményeket ezen a téren, de az innováció társadalmi elfogadottságára is óriási hatással van.”

A díjazottakról és további 52, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány (ami az innovacio.hu/nagydij2020.pdf linken tölthető le) a tavaly megvalósult, kiemelt elismerésben részesített, sikeres innovációkat is közli. Ezek között található a Vitafort Zrt. (Új innovatív termékek használata a tejelő szarvasmarha-takarmányozásban); a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. (Szegedi tritikálék: jövőbe mutató agrárinnovációk) és az Agrártudományi Kutatóközpont Martonvásár, Bázismag Kft. (Hazai és exportcélra nemesített ökostabil, értékálló magyar kukoricahibridek) innovációja.

A bíráló bizottság elismerésben részesített, sikeres innovációként értékelte a ZKI Zrt. Paprikanemesítési Osztály (Fonó F1 fűszerpaprika, világújdonság ellenállóságban, magas minőség az őrleményben és a Cassius F1 hajtatási szemölcsös konzervuborka); az Agrártudományi Kutatóközpont, ELTE TTK Meteorológiai Tanszék, MTA-SZIE Agroökológiai Kutatócsoport (Agromo: klíma- és környezetadaptív döntéstámogató rendszer); a Bio-Nat Kft. (Baktériumokkal a Zöld Megállapodásért); a Duna-R Kft. Délalföldi Kertészek Szövetkezete (A Duna-R Kft. legújabb nemesítésű fehér TV paprikahibrid fajtajelöltjei); a Hód­agro Zrt. (A legújabb magyar nemesítésű nagy fehérjetartalmú búza, tritikálé, illetve honosított GMO-mentes szójára alapozott malomipari alapanyagok, valamint brojlercsirke és szarvasmarha takarmánykeverékek kifejlesztése, piaci bevezetése); az Első Magyar Pálinkaügynökség Kft., Ritaszörp – Rita házi szörpfőzdéje ev., Naturland Magyarország Kft. (Napfény és Holdfény – fűszeres szirupok forralt bor készítéséhez); a Kisanalitika Kft., Baromfi-Coop Kft. (Tixar® biocid típusú hatóanyagot tartalmazó új alomkondicionáló és száraz istállóhigiéniai fertőtlenítőszer kifejlesztése és nagyüzemi állategészségügyi technológiába illesztése); a Paulinus-Agro Kft. LASA Agrokultúra Kft. (CDA szórófej és a drón-víz alkalmazásán alapuló PAL-LAS komplex és precíziós növényvédelmi alkalmazástechnikai módszer kifejlesztése); a Dor-Fru Kft. (Ricely) innovációját, termékét.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több mint ötszáz középiskolás az erdészeti vetélkedőn

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium csapata nyerte az idei „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt. Az Országos Erdészeti Egyesület ötödik alkalommal hirdette meg a középiskolásoknak szóló versenyt, amely idén az erdők láthatatlan értékeire hívta fel a figyelmet. A vetélkedőre 58 településről közel 100 iskola 185 háromfős csapata jelentkezett.

33 milliárd forint támogatás érkezett a szarvasmarha- és juhtartókhoz

Lényegében befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarha bikák után a tavalyi évben benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése. Ennek eredményeképpen 33 milliárd forint segíti a gazdálkodókat - tájékoztatott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul

Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

Egy indiai hangyafaj képes összezsugorítani, majd visszanöveszteni az agyát

Egy Indiában honos hangyafaj egyes dolgozói képesek összezsugorítani az agyukat és felduzzasztani a petefészküket, hogy királynőjük halála esetén biztosítsák a kolónia túlélését, és ha valamilyen okból ez az "álkirálynői" státuszuk megszűnik, belső szerveik visszaalakulnak eredeti állapotukba - állapították meg a kutatók.

Kihirdették az első Interwine díj eredményeit

Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. Egy jól működő honlap, lehetőleg webshoppal, ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára – így van ez a borászatokkal is. A Hungarianwines.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.

Középiskolai tankönyv készült a fenntarthatóságról

Zöld Föld címmel tankönyv készült a kilenc-tizedikesek számára a fenntarthatóságról, amely az első lépés lehet afelé, hogy az ökológia önálló tantárggyá váljon. Egyebek mellett erről beszélt Áder János köztársasági elnök az idei Fenntarthatósági Témahetet megnyitó online tanórán.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

Minden segítő kézre szükség van

A KITE Zrt. idén is csatlakozott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Református Szeretetszolgálat kezdeményezéséhez, melynek keretében a kárpátaljai nehéz helyzetben lévő gazdatársaknak juttatták el kukorica és napraforgó vetőmagadományukat.

Uniós oltalmat kapott a Budaörsi őszibarack

Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.