Back to top

Hogyan segíti a kerti munkákat a Hold

A Hold hatással van életünkre, ez vitathatatlan, elég csak a tömegvonzására gondolni, ami az ár-apály jelenséget okozza. Ha óceánok víztömegét képes a Hold megmozhatni, esélyes, hogy másra is hatással van, például a növények életére. Sokan vannak, akik a Hold fáziasit figyelembe véve tervezik és időzítik a kerti munkákat

Messze van, de hatással van Földünkre...
Fotó: wikipedia
Ha létezne egy módszer, mellyel eredményesebb lehetne az élete minden területén, előrelátóbban tervezhetne, logikusabban időzíthetné a tevékenységeit és mellékhatásként harmóniába kerülne a természettel vajon alkalmazná? Amennyiben igennel válaszolt, akkor íme a jó hír, mindez bizony évezredek óta létezik, rendelkezésünkre áll, és csak rajtunk múlik, hogy élünk-e a lehetőséggel.

Régen együttműködőbbek voltunk a természettel

A Holdat mindig csodálattal figyelte az emberiség, hiszen elődeink is jól tudták, hogy nem csak egy fénylő pont, vagy valamiféle dísz az éjszakai égbolton, hanem pontos útmutatóval szolgál. Minden nap megmutatja magát, így jelzi az idő múlását, és emlékeztet a körforgásra. Elég egy pillantás gyakorlott szemmel, és azonnal megállapítjuk, hogy éppen minek érkezett el az ideje, mivel érdemes foglalkozni.

Őseink számára az életben maradás feltétele volt a természet erőinek és összefüggéseinek megfigyelése, valamint a hozzájuk való alkalmazkodás. Képesek voltak belátni a változás állandóságát, de megállapították, hogy azért mégis csak van benne némi logika, továbbá felfigyeltek arra, hogy van valamiféle ritmusa. Abban az időben még tudták azt, hogy az alkalmazkodóképesség egy nagyon is intelligens és túlélést biztosító tulajdonság.

A természet együttműködésre ösztönözött minket, ami jól is működött mindaddig, amíg az ember tévesen kiszolgáltatottságnak minősítette mindezt, és a fejébe nem vette, hogy inkább felülkerekedik rajta. Attól fogva már nem az ősi tudás szerint élt és gazdálkodott, hanem ment a saját feje után, és természetellenes módon kezdett termeszteni: kiszelektált néhány tucat növényt, erőltette a monokultúrát, emellett persze egyre nagyobb mennyiségben használt vegyszereket, pusztította a talajéletet, csak elvett és elhanyagolta, hogy vissza is adjon.

A holdnaptárról...

A holdnaptár használata az egyik legjobb módja annak, hogy ismét ráhangolódjunk a természet ritmusára és a mindennapi teendőinket a lehető leghatékonyabban tudjuk elvégezni. Igazán könnyen hozzá lehet szokni, csak néhány alapvető fogalmat kell tisztázni és jelölést megjegyezni.

A kerti munkák esetén az időjárást is be kell kalkulálni a tervezésbe
Fotó: wikipedia
Újhold: egy rövidke időszak, mely különösen alkalmas a gyengén fejlődő és beteg növények kezelésére, betegséggel küzdő fák visszavágására. Ezen kívül érdemes megragadni az alkalmat, ha el kívánjuk engedni a már szükségtelent vagy károsat, és támogatja azokat, akik szeretnének valamiről leszokni, illetve valami új dologba kezdeni.

Növőhold: ez idő alatt a föld feletti folyamatok kerülnek előtérbe. A gondos ápolás ellenére sem szabad ilyenkor trágyázni. Ezeken a napokon sikeres a füvesítés, az oltás, és szemzés, kihasználhatjuk az alkalmat fűnyírásra, leveles és virágos növények vetésére, ültetésére. A szellemi munkák, tervezés, ötletelés, feltöltődés és az energia elraktározásának optimális pillanatai ezek.

Telihold: szintén jelképes időtartamról, de annál nagyobb energiák mozgolódásáról híres a Hold ezen fázisa. A legalkalmasabb a gyógynövények gyűjtésére és a trágyázásra, metszeni azonban tilos.

Fogyóhold: a föld alatt történő fejlődést serkenti. Megfelelő a metszéshez, a trágyázáshoz, a termésnövények és gyökérzöldségek vetéséhez, ültetéséhez, gyomláláshoz, kitartást igénylő, nehéz fizikai munkákhoz (pl.: földmunkák, kerti utak, kerítés készítése vagy javítása).

A felszálló Hold a föld feletti fejlődésre hat kedvezően, a szüretelést, a betakarítást, a tartósítást érdemes ilyenkorra tervezni. A leszálló Hold stimulálja a gyökérképződést, tehát az ültetést, dugványozást segíti.

E módszer rendszert visz a kerti feladatok sorrendjébe
Fotó: wikipedia

Kert és horoszkóp?

A tűz elemhez tartozó Kos, Oroszlán, és Nyilas napok leginkább a termésükért termesztett növényekkel való foglalkozásra alkalmasak, pl.: gabonafélék, magvak, minden gyümölcsfa, bogyósok, paprika, paradicsom, tökfélék stb.

A föld jegyű Bika, Szűz és Bak napokon a gyökerükért vagy elsősorban a földbeni részükért termesztett növényekre koncentráljunk. Gyökérnapon foglalkozunk a burgonya, sárgarépa, retek, fekete gyökér, paszternák, cékla, fokhagyma és vöröshagyma ügyes- bajos dolgaival.

A levegő elem Ikrek, Mérleg, Vízöntő napjain a virágoké a főszerep. Többek között ide tartoznak még a díszcserjék, a szárazvirágok, valamint a hagymás és gumós növények is, melyeknél a lényeg a virágon van, és ide soroljuk a virágos valamint a magas illóolaj tartalmú gyógynövényeket, de még a brokkolit is. Érdekes, hogy a napraforgó esetében magasabb olajtartalom érhető el, ha virágnapon vetjük termésnap helyett.

A víz jellegű Rák, Skorpió és Halak napok a leveles növények vetésére és ápolására ideálisak, pl.: leveles zöldségek, fűszernövények, örökzöldek, de a füvesítést és fűnyírást illetve a locsolást is ekkorra időzítsük. A vöröshagyma vethető levélnapon is, amennyiben újhagymaként szeretnénk fogyasztani.

A Nap-, illetve a Holdfogyatkozás, a holdcsomópontok, a földközel kedvezőtlen feltételeket teremtenek a kertészkedéshez, ekkor jól tesszük, ha más elfoglaltság után nézünk.

Mindennek rendelt ideje van, tehát minden feladat elvégzésének megvan az ideális időpontja, ami az ember szempontjából is hatékonyabb. A Hold a legalkalmasabb időmérő eszközünk, melyhez érdemes lenne ismét tartanunk magunkat, mert ebből valódi előnyt kovácsolhatunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Gyomnövényből lett az egyik legkedveltebb zöldség

A Wageningeni Egyetem kutató DNS-elemzéssel próbálták visszavezetni a zöldség pontos útját, amely során gyomnövényből kedvelt zöldséggé vált.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

A legjobb dolog, ami a spárgával történhet

A spárga minden szempontból szuperzöldség, sokat tehetünk az egészségünkért, ha szezonban rendszeresen fogyasztjuk. Könnyű bánni vele, és ha megfelelő „útitársakat” választunk mellé, különlegesen finom fogásokat készíthetünk. Kezdjük már gyerekkorban!

Ujjlenyomat módszerekkel az élelmiszerhamisítók ellen

Vitális Flóra, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskolájának kutatója az élelmiszerhamisítás kimutatására végez vizsgálatokat. Szűkebb szakterülete a paradicsomsűrítmények hamisítása elleni küzdelem.

Magaságyás a Magyar Mezőgazdaság Kiadó kertjében

"Szerkesztőségi" magaságyás létesült kiadónk udvarán Bálint György emlékére. A raklapokból épült ágyást már birtokba vették zöld lakói…

Jövőre ismét találkozhatunk Berlinben

Jövőre újra személyesen találkozhatnak a zöldség-gyümölcs ágazat szereplői a legnagyobb erre a területre szakosodott kiállításon, a Fruit Logistica 2022-n Berlinben. Mostantól lehet jelentkezni a kiállításra, egészen 2021. július 31-ig. Átlagosan 3300 kiállító és 72 ezer látogató találkozik Berlinben a kiállítás napjaiban, ezzel ez a világ legnagyobb frissáru-kiállítása.

Rekordértékesítés a bioélelmiszer-piacon

A biogyümölcsök és zöldségek értékesítése 20,4 milliárd dollárt tett ki, ami a teljes bioélelmiszer értékesítés több mint egyharmadát és az országban eladott összes gyümölcs és zöldségmennyiség 15%-át teszi ki.

Helytakarékos konyhakert: növények egymás után…

Egyes növények nem foglalnak helyet kertünkben tavasztól őszig, mert rövidebb a tenyészidejük. Egy saláta, vagy hónapos retek ágyás a betakarítás után még sok minden mással beültethető, így az adott helyet több növény termesztésére is használhatjuk a kertben a tavasztól őszig terjedő időszakban.

Tavaszból-nyár: mi változik a kiskertekben?

Főleg a nappalok hőmérsékletén érződik, hogy elérkezett a nyár. Pár dolgot másképp kell csinálni a kertekben, mint tavaszig jellemző volt. Az öntözések fontossága nő, a gyomosodás a nyár közepe felé csökken majd- többek között ezek is változnak...