0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hogyan segíti a kerti munkákat a Hold

A Hold hatással van életünkre, ez vitathatatlan, elég csak a tömegvonzására gondolni, ami az ár-apály jelenséget okozza. Ha óceánok víztömegét képes a Hold megmozhatni, esélyes, hogy másra is hatással van, például a növények életére. Sokan vannak, akik a Hold fáziasit figyelembe véve tervezik és időzítik a kerti munkákat

Ha létezne egy módszer, mellyel eredményesebb lehetne az élete minden területén, előrelátóbban tervezhetne, logikusabban időzíthetné a tevékenységeit és mellékhatásként harmóniába kerülne a természettel vajon alkalmazná? Amennyiben igennel válaszolt, akkor íme a jó hír, mindez bizony évezredek óta létezik, rendelkezésünkre áll, és csak rajtunk múlik, hogy élünk-e a lehetőséggel.

Régen együttműködőbbek voltunk a természettel

A Holdat mindig csodálattal figyelte az emberiség, hiszen elődeink is jól tudták, hogy nem csak egy fénylő pont, vagy valamiféle dísz az éjszakai égbolton, hanem pontos útmutatóval szolgál. Minden nap megmutatja magát, így jelzi az idő múlását, és emlékeztet a körforgásra. Elég egy pillantás gyakorlott szemmel, és azonnal megállapítjuk, hogy éppen minek érkezett el az ideje, mivel érdemes foglalkozni.

Őseink számára az életben maradás feltétele volt a természet erőinek és összefüggéseinek megfigyelése, valamint a hozzájuk való alkalmazkodás. Képesek voltak belátni a változás állandóságát, de megállapították, hogy azért mégis csak van benne némi logika, továbbá felfigyeltek arra, hogy van valamiféle ritmusa. Abban az időben még tudták azt, hogy az alkalmazkodóképesség egy nagyon is intelligens és túlélést biztosító tulajdonság.

A természet együttműködésre ösztönözött minket, ami jól is működött mindaddig, amíg az ember tévesen kiszolgáltatottságnak minősítette mindezt, és a fejébe nem vette, hogy inkább felülkerekedik rajta. Attól fogva már nem az ősi tudás szerint élt és gazdálkodott, hanem ment a saját feje után, és természetellenes módon kezdett termeszteni: kiszelektált néhány tucat növényt, erőltette a monokultúrát, emellett persze egyre nagyobb mennyiségben használt vegyszereket, pusztította a talajéletet, csak elvett és elhanyagolta, hogy vissza is adjon.

A holdnaptárról…

A holdnaptár használata az egyik legjobb módja annak, hogy ismét ráhangolódjunk a természet ritmusára és a mindennapi teendőinket a lehető leghatékonyabban tudjuk elvégezni. Igazán könnyen hozzá lehet szokni, csak néhány alapvető fogalmat kell tisztázni és jelölést megjegyezni.

Újhold: egy rövidke időszak, mely különösen alkalmas a gyengén fejlődő és beteg növények kezelésére, betegséggel küzdő fák visszavágására. Ezen kívül érdemes megragadni az alkalmat, ha el kívánjuk engedni a már szükségtelent vagy károsat, és támogatja azokat, akik szeretnének valamiről leszokni, illetve valami új dologba kezdeni.

Növőhold: ez idő alatt a föld feletti folyamatok kerülnek előtérbe. A gondos ápolás ellenére sem szabad ilyenkor trágyázni. Ezeken a napokon sikeres a füvesítés, az oltás, és szemzés, kihasználhatjuk az alkalmat fűnyírásra, leveles és virágos növények vetésére, ültetésére. A szellemi munkák, tervezés, ötletelés, feltöltődés és az energia elraktározásának optimális pillanatai ezek.

Telihold: szintén jelképes időtartamról, de annál nagyobb energiák mozgolódásáról híres a Hold ezen fázisa. A legalkalmasabb a gyógynövények gyűjtésére és a trágyázásra, metszeni azonban tilos.

Fogyóhold: a föld alatt történő fejlődést serkenti. Megfelelő a metszéshez, a trágyázáshoz, a termésnövények és gyökérzöldségek vetéséhez, ültetéséhez, gyomláláshoz, kitartást igénylő, nehéz fizikai munkákhoz (pl.: földmunkák, kerti utak, kerítés készítése vagy javítása).

A felszálló Hold a föld feletti fejlődésre hat kedvezően, a szüretelést, a betakarítást, a tartósítást érdemes ilyenkorra tervezni. A leszálló Hold stimulálja a gyökérképződést, tehát az ültetést, dugványozást segíti.

Kert és horoszkóp?

A tűz elemhez tartozó Kos, Oroszlán, és Nyilas napok leginkább a termésükért termesztett növényekkel való foglalkozásra alkalmasak, pl.: gabonafélék, magvak, minden gyümölcsfa, bogyósok, paprika, paradicsom, tökfélék stb.

A föld jegyű Bika, Szűz és Bak napokon a gyökerükért vagy elsősorban a földbeni részükért termesztett növényekre koncentráljunk. Gyökérnapon foglalkozunk a burgonya, sárgarépa, retek, fekete gyökér, paszternák, cékla, fokhagyma és vöröshagyma ügyes- bajos dolgaival.

A levegő elem Ikrek, Mérleg, Vízöntő napjain a virágoké a főszerep. Többek között ide tartoznak még a díszcserjék, a szárazvirágok, valamint a hagymás és gumós növények is, melyeknél a lényeg a virágon van, és ide soroljuk a virágos valamint a magas illóolaj tartalmú gyógynövényeket, de még a brokkolit is. Érdekes, hogy a napraforgó esetében magasabb olajtartalom érhető el, ha virágnapon vetjük termésnap helyett.

A víz jellegű Rák, Skorpió és Halak napok a leveles növények vetésére és ápolására ideálisak, pl.: leveles zöldségek, fűszernövények, örökzöldek, de a füvesítést és fűnyírást illetve a locsolást is ekkorra időzítsük. A vöröshagyma vethető levélnapon is, amennyiben újhagymaként szeretnénk fogyasztani.

A Nap-, illetve a Holdfogyatkozás, a holdcsomópontok, a földközel kedvezőtlen feltételeket teremtenek a kertészkedéshez, ekkor jól tesszük, ha más elfoglaltság után nézünk.

Mindennek rendelt ideje van, tehát minden feladat elvégzésének megvan az ideális időpontja, ami az ember szempontjából is hatékonyabb. A Hold a legalkalmasabb időmérő eszközünk, melyhez érdemes lenne ismét tartanunk magunkat, mert ebből valódi előnyt kovácsolhatunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu