Back to top

Méhcsaládok fiasításának indítása

Még a tavasznak nyoma sincs, amikor e sorokat írom, de már „virágzik” a szívem és a lelkem. Azon gondolkodom, hogy a technológiámba milyen „csavart” tudnék beépíteni, ami könnyítené a munkámat. Ebben az időszakban előveszem a régi könyveimet, a megjelölt részeket újraolvasom. Hanganyagokat hallgatok, információkat „szívok” magamba.

Az egyesületek szakmai élete sajnos az idei télen csorbát szenvedett. Sok értékes előadás meghiúsult, de minden más elméleti anyag rendelkezésünkre áll, hogy fejlesszük szakmai felkészültségünket.

Tavasszal az időjárás jobbra fordulásával, az első átvizsgálás után, a méhcsaládjaink fejlesztése, serkentése a legfontosabb feladatunk.

1. kép
A legtöbb méhész, köztük én is igyekszik a méh­családok dinamikus fejlődését támogatni. Itt tanácsolnám, főként a kezdő kollégáknak, hogy frissítsék fel a méhbiológiai ismereteiket! Tisztában kell lenni azzal, hogy mely feltételek szükségesek a családok lendületes fejlődéséhez. A tavaszi első átvizsgálást én nem szoktam olyan szigorúan venni. Itt jutnak eszembe Buchinger György gondolatai.

„Tavasszal felesleges az élelemkészletet ellenőrizni. Ha ősszel ott volt, akkor az most is ott van.”

Osztom ezt a gondolkodást. Hunor kerettel dolgozom, amiről sokan emlegetik, hogy vigyázni kell, mert hamar éhen pusztulnak a családok ezen a lépméreten. Ehhez képest az elmúlt jó néhány évben mindig úgy adtam helyet a méhanyák petézéséhez, hogy mézes kereteket távolítottam el a fészekből. Túlságosan sok élelem maradt tavaszra a családoknál, de ez talán az enyhe teleknek is köszönhető. Ezen okulva, az idei telelésnél szűkebbre szabtam az élelemkészletet.

Felkészültem, ha szükség lesz élelempótlásra, kemény, főzött cukorlepényt adok.

Az első vizsgálatra visszatérve még, a népességet és a méhanya meglétét ellenőrzöm. A gyenge családokat egyesítem. A serkentés megkezdéséig az életképtelen vagy anyátlan családok már nem hátráltatják a munkámat.

A méhcsaládok fiasításának beindításához a dajkaméhek az ősszel betárolt élelmet használják fel. Amennyiben nincs a természetben frissen begyűjthető élelem, akkor pótolnunk kell. Különböző virágpor-helyettesítő készítmények állnak a rendelkezésünkre, használjuk ki a Nemzeti Program adta lehetőségeket! Én magam is kipróbáltam néhány terméket. Lepénybe vagy cukorszirupba adagoltam többféle vitamint, ásványi anyagot, virágpor-helyettesítő takarmányt. Ezen tapasztalatszerzés után a következőket tudom elmondani. Mielőtt bárki „Black Friday” lázban égve kezdené halomra vásárolni a különböző termékeket, érdemes a természet adta lehetőségeket megvizsgálni.

Ahol bőséges a tavaszi virágpor- és nektárforrás, ott a mesterséges pótszerek hatása eltörpül.

Másutt viszont a külső hordás hiánya miatt serkentés nélkül nem érnék el a méhcsaládok a kívánt népességet. Amikor a dajkaméhek pempőtermeléséhez van megfelelő mennyiségű és minőségű virágpor és híg nektár, akkor a pótszerek fogyasztása vontatottá válik.

2. kép
Következőkben egy saját példát vázolok. Állandó telephelyem közelében tél végén csak néhány növény segíti a családok fejlődését. A fagyöngy és a salátaboglárka (1. kép) ad némi virágport. Ebben az időszakban 2-4 kereten tenyérnyi fiasítást gondoznak a dajkaméhek.

Vannak olyan napok, amikor elég szépen gyűjtik a virágport, de ennek ellenére stagnál a fiasítás terjedelme.

A beadott serkentés (cukorszirup, fehérjés lepény) hatására sem vettem észre számottevő utódgondozás-növekedést. A külső virágporgyűjtés pedig csökkentette a beadott cukorlepény fogyását.

A virágpor megindulása előtt a lepény jobban fogyott.

A közeli folyó árte­rében sok fűz, főként a korai virágzású kecskefűz található. E cserje virágzásának hatására intenzíven kezdtek fiasítani a méhanyák. A cukorlepények fogyása szinte teljesen leállt. A zacskóban beadott cukorszirup (2. kép) fogyása nem csökkent, de talán e serkentés hatására rengeteg sárga virágporcsomócskát hordtak a gyűjtő méhek a fészek lépjeibe.

A „sárga kincs” eredményeként táblás fiasítások alakultak ki.

Ekkor értettem meg, hogy a fűz értékes virágpora és nektárja minden pótlásra alkalmazott készítménynél intenzívebb hatást mutat. Véleményem szerint, ha a méhészetünk környezetében ilyen értékes táplálékot adó növény van, akkor a pollenpótlás mértékét csökkenthetjük, vagy el is hagyhatjuk. Hasonlatként egy példa a növénytermesztésből. Egy nagyon jó minőségű termőföldbe vetett gabona kevés műtrágya kijuttatásával is többet terem, mint egy gyenge minőségű földben jelentősebb mennyiségű műtrágyával.

Egy bizonyos szint felett pedig már a plusz tápanyagbevitel sem hoz rentábilis eredményt.

Tapasztalataim alapján a kecskefűz virágzása alatt felfüggesztett serkentés abban az esetben káros tud lenni, ha több napos hidegbetörés következik be az időjárásban. Ebben az esetben azonban szerephez jut a méhlakások minősége. Hűvösebb időjárás esetén érdemes gondoskodni a méhek belső itatásáról víz, vagy híg szirup formájában. Virágporból már az előző időszakban gyűjtöttek megfelelő mennyiséget.

3. kép
A méhészetem nagyobbik részének konténerek szolgálnak lakásul. A tartalék családok „gyalog” fa kaptárokban vannak. Tavaszi indulásnál a következőt látom. Az első napsugarak hatására a kaptárok lépjeiben megjelenik a fiasítás. A konténerekben lévő családok még szinte nyugalomban vannak. Ezt én annak tudom be, hogy a konténerek falában 4 cm hőszigetelés van.

A szigetelésen keresztül a méhcsaládok nem érzik olyan erősnek a nap csalogató sugarait, és nem kezdenek el fiasítani.

Úgy látszik, hogy a kaptárban tartott méhcsaládok jobban fejlődnek, de szerintem a konténeres családokat csak a szigetelés fogja vissza. Egyenletesebb a fészkek hőmérséklete, kisebb az ingadozás. A kecskefűz virágzásának kezdete után viszont a konténerben tartott családok a későbbi indulás ellenére nagyobb intenzitással kezdenek fiasítani (3. kép). A néhány napos lehűléseket kevésbé veszik észre, mint a kaptárban lakó társaik. Úgy látom, hogy ha csak kis mértékben is, de megelőzik fiasítás terjedelmében a kaptáros méhcsaládokat.

Fontos megemlítenem, hogy az egy hét, vagy annál hosszabb lehűléseket már a konténerben is észreveszik a családok.

Erre az időszakra hasznos a zacskózott cukorszirup beadása. Az egyre gyarapodó táblás fiasítások megjelenésével lassan kezdhetjük a családok kiegyenlítését, de ezt már az elmúlt tavasszal megtárgyaltuk! Minden méhésztárs méhcsaládjainak kívánok lendületes tavaszi fejlődést!

Szabó Krisztián

Pápadereske

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Túrázás közben is óvatosan!

Borsod-Abaúj-Zemplén megyét nagyjából ezer kilométer turistaút szeli keresztül, ezek jelentős része az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőterületeken halad át. Többek között ilyen az Országos Kéktúra útvonala is, mely Hollóházáról indul és a teljes szakasz negyede az erdőgazdaság illetékességi területén található.

Ártalmatlanok a májustól megjelenő tőrösdarazsak

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

Mitől gyógyhatású a méz?

A mézben található fehérjék, enzimek, peptidek, vitaminok és ásványianyagok továbbá a méz fizikai tulajdonságai adják azokat az együtthatókat, melyek a mézet kiváló és természetes gyógyhatású készítménnyé teszik és megkülönböztetik a kristálycukortól vagy az egyéb édesítőszerektől. De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok?

Mézmelegítés olcsón, kíméletesen

Évek óta használtam már elektromos mézkimelegítő készüléket, a folyamatos kimelegítgetés helyett azonban kerestem egy egyszerűbb megoldást. Azt a módszert, amellyel a több hordó méz állandó jelleggel a kívánt hőmérsékleten van és bármikor üvegezhető.

150 ezer genetikailag módosított szúnyogot engedtek szabadon az Egyesült Államokban

A Bill Gates által támogatott Oxitec biotechnológiai cég folytatja azt a tervet, miszerint több százmillió génmódosított szúnyogot engedjen szabadon Floridában, hogy a népességszabályozás egy új, kísérleti jellegű formáját tesztelje - erősítette meg a vállalat egy sajtóközleményben. A szúnyogok első adagját a héten engedték szabadon.

Európai Bíróság: nem volt törvénytelen a neok betiltása a méhek érdekében!

Az Európai Bíróság tegnap megerősítette, hogy az Európai Bizottság jogosan tiltotta meg a neonikotinoidok használatát a méhek számára vonzó növényeken 2013-ban, a Bayer által az Európai Bizottsághoz benyújtott fellebbezéssel kapcsolatos ügyben hozott ítéletében. A luxembourgi székhelyű intézmény támogatta az elővigyázatosság elvének alkalmazását, és azt, hogy az Európai Bizottság még bizonytalanság esetén is jogosult volt ilyen korlátozásokat bevezetni.

Napraforgó tányérdeformációi és torzképződményei

Egyes évjáratokban visszatérő jelenség a napraforgótányér élettani eredetű deformációja, torzulása. A tányérvirágzat kaszat felőli oldalán megjelenő „tumorszerű” pikkelylevél-kinövések, a tányér hasadása, a hasadás közelében gyakran előforduló nyelvesvirág-tömörülés, stb.

Beperelték a legnagyobb mézimportőröket

Az amerikai méhészek utolsó reménye a most indított per, melyet kiszerelők, importörök és egy mézvizsgáló szervezet ellen kezdeményeztek.