Back to top

Első Nemzetközi Ezerjó Nap

Az Ezerjó szőlőből készült bor olyan, akár egy virágcsokor! Enyhén illatos, illatában felfedezhetünk akácvirágot, almát, fehér szirmú virágokat, sőt trópusi gyümölcsöket is.

Jó savtartalmú – ezért is annyira üde, könnyed és frissítő. Tiszta, gyümölcsös zamata miatt önmagában is élvezetes, de ételek mellé is jólesik – pláne májusban, a tavasz legszebb, legvirágosabb hónapjában. Éppen ezért május 16-án koccintsunk Ezerjóval, ünnepeljük ezt a magyar fajtát, szeressük és ismerjük meg jobban!

Borászok összefogásával

A naptárban már kőbe vésett helye van a Cabernet Franc Napnak, ünnepeljük a Furmint Day-t és az Aszú Day-t, de még korántsem telt be a kalendárium. Ezért Csetvei Krisztina móri borász, az ezerjó borok egyik legkiválóbb készítője gondolt egyet, és életre hívta az első Nemzetközi Ezerjó Napot. A kezdeményezéshez gyorsan csatlakozott néhány móri borász: a Móri Brigád, a Geszler Családi Pincészet, a Lincz Pincészet, Miklóscsabi Pincéje és a Paulus Borház. Az Ezerjó szőlőfajta azonban nemcsak a Móri borvidékén készül, hanem például a Kunsági és az Ászár-Neszmélyi borvidékeken is, ezért örömmel csatlakozott a kampányhoz a kunsági Frittmann Pincészet és az ászári Petőcz Családi Pincészet.

A fenti borászok támogatásával készült el a honlap és zajlik a kampány. A szervezők azonban minden Ezerjót készítő borász jelentkezését várják, és arra buzdítják őket, hogy regisztráljanak – így minél több ezerjó-termelőt bemutathatnak a borszerető közönségnek.

Fakanállal kampányolnak

Az Ezerjó Nap népszerűsítéséhez számos fiatal séf és gasztroblogger is csatlakozott, ők egy-egy Ezerjóból készített bor mellé alkottak izgalmas receptetek. Barna Ádám posírozott pisztrángot, Biró Norbert harcsafilét, Mogyorósi Donát „tökfőzeléket”, Nábelek Zsófi panna cottát, Reszkető Tamás sertészszüzet, Sajben Csaba parajfőzeléket, Tischler Petra „pisztrángsonkát”, Wichmann Anna pedig citromos csirkét készített. (a receptek itt találhatók: http://ezerjonap.hu/bor-es-etel-parositas/)

Mogyorósi Donát „tökfőzelék"
Mogyorósi Donát „tökfőzelék"

Egész hónapban, országszerte

Nemcsak május 16-án, hanem egész május hónapban lehet majd Ezerjókat kóstolni remek áron, ételekkel párosítva, poharazva. Az Ezerjó lelőhelyek megtalálhatók az ezerjonap.hu oldalon, a felsorolásban szerepel minden, a csárdától a wellness-hotelig, Sárvártól Szegedig. Az egyes kedvezményeket és akciókat pedig folyamatosan töltik majd fel az oldalra. Az ezerjó-lelőhelyeket fel lehet ismerni az ajtókra kihelyezett Ezerjó Nap-matricáról is!

Nábelek Zsófi panna cotta
Nábelek Zsófi panna cotta

Miért nemzetközi?

Ugyan miért kell nemzetközinek hívni, hiszen az Ezerjó magyar fajta. Ez igaz, azonban egy kis mennyiség készül Ausztriában is, de készít Ezerjót Maurer Oszkár vajdasági borász is. És természetesen az is a nemzetköziség mellett szól, hogy az Ezerjóban hívő borászok szeretnék a fajta nemzetközi ismertségét is növelni. Frittmannék Ezerjója évről évre szép sikereket ér el a nemzetközi porondon is, ahogy Csetvei Krisztina Ezerjója is kapható több országban, Lengyelországtól az USA-ig. Spanyolország vezető borbloggere Kriszti amforájában érlelt Ezerjójára azt mondta, hogy „több ezer kóstolt borból az árkategóriájában az év legjobb fehérbora!” Miklós Csabi Ezredes Ezerjója pedig kapható a Kempinski Hotel Corvinusban – és ugye ezt a szállodát sem a magyarok látogatják többségében. Mindezek miatt az ezerjonap.ju oldal angol nyelven is elérhető.

Segíts, fotózz, nyerj!

2020-ban mindössze 399 hektár Ezerjó ültetvény volt Magyarországon, pedig alig több mint egy évtizeddel ezelőtt még négyszer ennyi Ezerjó szőlő virult, de sok szőlősgazda más, divatosabb fajtákat telepített helyette (jelenleg 5-ször annyi Chardonnay van, mint Ezerjó).

Népszerűsítsd az Ezerjót, ne hagyd, hogy feledésbe merüljön ez az izgalmas, sokoldalú szőlőfajta!  Fotózkodj Ezerjóval és / vagy az Ezerjó-lelőhelyek ajtómatricájával, töltsd fel a fotót a Facebookra vagy az Instagramra, jelöld meg: #ezerjonap, és ha a legtöbb like-ot gyűjtöd be, tiéd lesz a 8-palackos ezerjó-borcsomag!

Forrás: 
hungarowines

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.

Jó hír a Kéknyelű szerelmeseinek: az év legnagyobb kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása, valamint a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezésében idén június 3-án, harminckettő, Kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével, kulturális programokkal, zenével, kiváló borokkal és ízletes fogásokkal az év legnagyobb Kéknyelű kóstolójára várják a Badacsonyba érkezőket.

„A hegyközség maga a termelő”

Erős vezetést ígért Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, akit a május 30-i tisztújításon választottak a szakmai szervezet első emberévé.

A Dunakanyar legszebb borai - újjáéledő hagyományok

Jól tudjuk, Magyarország szinte egy nagy, egybefüggő borvidék. Ráadásul olyan kiváló adottságokkal, amelyet a franciák is megsüvegelnének. Elfeledett területekkel, melyek jellemzően a filoxéra vészt követően tűntek el, s nem volt aki jó másfél évszázadon át újjáélessze.

Tíz napon át várják a látogatókat Veszprémben a Rozé, Rizling, Jazz Napok programjai

Tíz napon át várja a látogatókat ingyenes programjaival a 13. Rozé, Rizling és Jazz Napok július első felében Veszprémben. A blues, a jazz és a funkzene mellett környékbeli borászatok kínálják italaikat - közölte az MTI-vel a fesztiváligazgató.

Megújuló konferencia borászoknak Egerben

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.

Borfesztiválozunk – a borászok és a fesztiválozók

Május elején kitör a fesztiváli láz, ami eltart októberig. Fél éven keresztül zajlik ez a színes forgatag, amelyben minden hazai borász megtalálhatja önkifejezésének lehetőségeit. A szervezők Erdőbényétől Sopronig sokat áldoznak arra, hogy a kiváló borokon kívül jó program, mindenekelőtt viszonylag színvonalas zene és a bóvlitól a minőségi egyediségig ívelő kézműves vásár színesítse a programot.

Már online is elérhető a Badacsonyi borvidék

Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, igazodva az erősödő olvasói online jelenléthez, elindította online magazinját, mely szervesen kapcsolódik a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, badacsony.com weboldalához.

Jégbe álmodott pezsgő a Törley-től

Egy rejtélyes és hatalmas, négytonnás jégkocka jelent meg egy hete a Millenáris Széllkapu Parkban. Az olvadó műalkotás mélyén pedig egy 80 cm magas Törley Ice palack lapult. Ezzel fény derült az idei nyár egyik legnagyobb rejtélyére is.

Ciderfesztivál a hétvégén Etyeken

A helyszín azért lesz különleges, mert a BudaPrés Cider pincészet épületében és az előtte húzódó almásban zajlanak majd az események. Fűben ücsörgésből, ciderezésből, pizzázásból és akusztikus koncertekből áll majd a program.