0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 4.

Sörkészítés házilag, egyszerűen

Bár a sörkészítés nem egyszerű feladat, mondhatni művészet, van már arra mód, hogy házilag is készítsünk viszonylag egyszerűen ebből a kedvelt nyári szomjoltó nedűből.

Nem drága és szinte elronthatatlan

Könnyen beszerezhető már az internetről házi sörkészítő szett, aminek segítségével saját sörrel kínálhatjuk meg magunkat, vagy vendégeinket.

Házilag kétféleképp készíthető sör: egyik módszer, hogy mi magunk főzzük a sört, a másik jóval egyszerűbb változat, hogy már kész alapanyagot veszünk, mit ízesítünk, és mi magunk erjesztünk.

Gölles Máté évekkel ezelőtt próbálta ki először az „instant” házi sörkészítést, az ötlet pedig az internetről jött. Az általa alkalmazott változatnál gyakorlatilag főzni sem kell, hanem a már megfőzött és besűrített malátát kell visszahígítani és erjeszteni.

„Ez egy nagyon felhasználóbarát módszer, szinte elronthatatlan, ha valaki betartja a használati utasításban leírtakat.

A házi sörkészítéshez szinte minden eszköz adott a konyhában mindössze egy erjesztő edényt kell vásárolni, ami egy kotyogóval van felszerelve, valamint egy folyadék sűrűség mérő és egy koronadugózó kell hozzá. Egy ilyen szett, mely ezek mellett még tartalmazza 23 liter sör elkészítéséhez az alapanyagokat is 18-25 ezer forint közötti áron szerezhető be jelenleg.

Ha megvan a szett a következő alkalommal már csak az alapanyagokat kell megvásárolni: a malátaalapot, ami egy sörkonzerv alap gyakorlatilag, cukrot, komlókészítményt, vagy más ízesítőket és a sörélesztőt” – mondta Gölles Máté.

Már csak azért is jobb, mert saját

„Az így beszerezhető maláta sűrítmények nevesebb sörös vidékéről származnak. Ezeknek sok változata van, különböző pörkölésekkel készülnek. A sör alapot ezek esetén már előre megfőzték és vízkivonás után egy sűrű, méz állagú massza a kiinduló anyag, amit beszerezhetnek az érdeklődők. A sűrítménnyel kikerüljük a főzést, ezt fel kell hígítani az erjesztő hordóban, ezután lehet hozzáadni a cukrot, később a komlókészítményeket, de más módon is ízesíthetők, tehát teret kaphat a kreativitás, és egyedi ízek is kialakíthatók. Ezután kell beleszórni az élesztőt, majd légmentesen lezárni és 20 oC körüli hőmérsékleten körülbelül két hétig erjedni kell hagyni az így elkészített folyadékot. Az, hogy befejeződött az erjesztési fázis onnan látszik, hogy a kotyogón már kevésbé jönnek ki gázok, de a folyadék-sűrűség is mérhető, ez is irányt mutat, hiszen minden sörtípusra jellemző egy sűrűségi adat.

Ezután következik a palackozás, legjobb sötét sörösüvegekbe tölteni a sört, és a koronadugóval való lezárás előtt még egy kis cukorkapszulát kell hozzáadni. A már lezárt palackban körülbelül másfél hétig még érleljük a sört, hogy a szénsavassága is kialakuljon.

Van aki egyszerű csapvízzel készíti, de különböző ásványvizekkel, forrásvizekkel is lehet kísérletezni, hiszen a víz minősége is befolyással van a kész termék ízére” –említette Gölles Máté, aki 5-6 féle sört próbált ki.

Mint mondja: ezek jó minőségű sörök lettek, és a bolti ár kétharmadába kerültek nagyjából.

Egy maláta-adagból 23 liter sör lesz, tehát értékelhető mennyiségű szomjoltó lesz a végeredmény. A házi sörkészítés fő vonzereje, hogy mégis csak saját ízesítésű, részben saját alkotás, tehát egy jó hobbi, ha valaki belevág ebbe. A kedvezőbb ár abból is adóik, hogy a maláta sűrítmény nem alkoholos még, tehát nem jövedéki termék, mint a készen vett sörök.

Van pár buktató

A házi sörkészítés előnye, hogy szabadon lehet kísérlezetni az ízekkel, és a boltinál általában testesebb söröket eredményez a házi erjesztés.

A munka során minden eszközt nagyon tisztán kell tartani, mert ha különféle nemkívánatos mikroorganizmusok kerülnek a folyadékba, akkor nem a várt eredményt kapjuk majd.

Amennyiben nem indul be az erjedés, azaz a kotyogón nem látjuk hogy gázok távoznának az erjesztőedényből, akkor valami baj van. Vagy gond van a cukoraránnyal, vagy kifelejtettük a sörélesztőt, de az is lehet hogy működik az erjedés, csak nem légmentesen zártuk le az edényt és máshol távozik a gáz, nem a kotyogón keresztül. Szóval a precíz munka is alapfeltétel. A komlózás elvégezhető fűszerlabdával, vagy más módszerekkel a lényeg, hogy palackozáskor ez már kikerüljön a sörből. A palackozáskor ne felejtsük el a további cukoradagolást, mert különben nem lesz szénsavas a sörünk.

Az emberek többsége ha vesz egy műszaki cikket gyakorta nem olvassa el a használati utasítást, mondván úgyis tudja hogy kell használni az eszközt. Na, ez sörkészítésnél rossz politika, mert ha nem tartjuk magunkat nagyon szigorúan a technológiai lépésekhez, az az eredményen meglátszik majd. A sörkészítéshez hasonlóan cider-ek is alkothatók otthon, igen hasonló módszerrel…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu