Back to top

Sörkészítés házilag, egyszerűen

Bár a sörkészítés nem egyszerű feladat, mondhatni művészet, van már arra mód, hogy házilag is készítsünk viszonylag egyszerűen ebből a kedvelt nyári szomjoltó nedűből.

Jön a nyár, jön a sör szezonja...
Fotó: wikipedia
Nem drága és szinte elronthatatlan

Könnyen beszerezhető már az internetről házi sörkészítő szett, aminek segítségével saját sörrel kínálhatjuk meg magunkat, vagy vendégeinket.

Házilag kétféleképp készíthető sör: egyik módszer, hogy mi magunk főzzük a sört, a másik jóval egyszerűbb változat, hogy már kész alapanyagot veszünk, mit ízesítünk, és mi magunk erjesztünk.

Gölles Máté évekkel ezelőtt próbálta ki először az „instant” házi sörkészítést, az ötlet pedig az internetről jött. Az általa alkalmazott változatnál gyakorlatilag főzni sem kell, hanem a már megfőzött és besűrített malátát kell visszahígítani és erjeszteni.

„Ez egy nagyon felhasználóbarát módszer, szinte elronthatatlan, ha valaki betartja a használati utasításban leírtakat.

A házi sörkészítéshez szinte minden eszköz adott a konyhában mindössze egy erjesztő edényt kell vásárolni, ami egy kotyogóval van felszerelve, valamint egy folyadék sűrűség mérő és egy koronadugózó kell hozzá. Egy ilyen szett, mely ezek mellett még tartalmazza 23 liter sör elkészítéséhez az alapanyagokat is 18-25 ezer forint közötti áron szerezhető be jelenleg.

Ha megvan a szett a következő alkalommal már csak az alapanyagokat kell megvásárolni: a malátaalapot, ami egy sörkonzerv alap gyakorlatilag, cukrot, komlókészítményt, vagy más ízesítőket és a sörélesztőt” – mondta Gölles Máté.

Üveges, dobozos, csapolt - van választék, már csak a saját hiányzik!
Fotó: wikipedia
Már csak azért is jobb, mert saját

„Az így beszerezhető maláta sűrítmények nevesebb sörös vidékéről származnak. Ezeknek sok változata van, különböző pörkölésekkel készülnek. A sör alapot ezek esetén már előre megfőzték és vízkivonás után egy sűrű, méz állagú massza a kiinduló anyag, amit beszerezhetnek az érdeklődők. A sűrítménnyel kikerüljük a főzést, ezt fel kell hígítani az erjesztő hordóban, ezután lehet hozzáadni a cukrot, később a komlókészítményeket, de más módon is ízesíthetők, tehát teret kaphat a kreativitás, és egyedi ízek is kialakíthatók. Ezután kell beleszórni az élesztőt, majd légmentesen lezárni és 20 oC körüli hőmérsékleten körülbelül két hétig erjedni kell hagyni az így elkészített folyadékot. Az, hogy befejeződött az erjesztési fázis onnan látszik, hogy a kotyogón már kevésbé jönnek ki gázok, de a folyadék-sűrűség is mérhető, ez is irányt mutat, hiszen minden sörtípusra jellemző egy sűrűségi adat.

Ezután következik a palackozás, legjobb sötét sörösüvegekbe tölteni a sört, és a koronadugóval való lezárás előtt még egy kis cukorkapszulát kell hozzáadni. A már lezárt palackban körülbelül másfél hétig még érleljük a sört, hogy a szénsavassága is kialakuljon.

Van aki egyszerű csapvízzel készíti, de különböző ásványvizekkel, forrásvizekkel is lehet kísérletezni, hiszen a víz minősége is befolyással van a kész termék ízére” –említette Gölles Máté, aki 5-6 féle sört próbált ki.

Az árpamaláta az alap, a komló meg a fűszere a sörnek
Fotó: wikipedia

Mint mondja: ezek jó minőségű sörök lettek, és a bolti ár kétharmadába kerültek nagyjából.

Egy maláta-adagból 23 liter sör lesz, tehát értékelhető mennyiségű szomjoltó lesz a végeredmény. A házi sörkészítés fő vonzereje, hogy mégis csak saját ízesítésű, részben saját alkotás, tehát egy jó hobbi, ha valaki belevág ebbe. A kedvezőbb ár abból is adóik, hogy a maláta sűrítmény nem alkoholos még, tehát nem jövedéki termék, mint a készen vett sörök.

Van pár buktató

A házi sörkészítés előnye, hogy szabadon lehet kísérlezetni az ízekkel, és a boltinál általában testesebb söröket eredményez a házi erjesztés.

A munka során minden eszközt nagyon tisztán kell tartani, mert ha különféle nemkívánatos mikroorganizmusok kerülnek a folyadékba, akkor nem a várt eredményt kapjuk majd.

Amennyiben nem indul be az erjedés, azaz a kotyogón nem látjuk hogy gázok távoznának az erjesztőedényből, akkor valami baj van. Vagy gond van a cukoraránnyal, vagy kifelejtettük a sörélesztőt, de az is lehet hogy működik az erjedés, csak nem légmentesen zártuk le az edényt és máshol távozik a gáz, nem a kotyogón keresztül. Szóval a precíz munka is alapfeltétel. A komlózás elvégezhető fűszerlabdával, vagy más módszerekkel a lényeg, hogy palackozáskor ez már kikerüljön a sörből. A palackozáskor ne felejtsük el a további cukoradagolást, mert különben nem lesz szénsavas a sörünk.

Az emberek többsége ha vesz egy műszaki cikket gyakorta nem olvassa el a használati utasítást, mondván úgyis tudja hogy kell használni az eszközt. Na, ez sörkészítésnél rossz politika, mert ha nem tartjuk magunkat nagyon szigorúan a technológiai lépésekhez, az az eredményen meglátszik majd. A sörkészítéshez hasonlóan cider-ek is alkothatók otthon, igen hasonló módszerrel...

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Nivegy-völgyi álom

Példátlan helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont! A 90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.

Füstfűszerek: mert a füst ízesít...

A szabad tűzön készült ételek teljesen más ízvilággal rendelkeznek, mint a konyhában készítettek. A húsok füsttel való tartósítása már hosszú múltra tekint vissza, de az ezzel kapcsolatos hagyományokat a kerti grillezéskor is alkalmazhatjuk.

Hová tűntek a pincérek? – A vendéglátóipar válsága

A koronavírus-járvány, a Brexit és az iparággal szembeni negatív hozzáállás mind hozzájárult a vendéglátásban dolgozó személyzet hiányához, de ennek ellenére az éttermek igyekeznek lépést tartani a világ újbóli megnyitásával.

Milyen ízű mentát ültessük?

Néhány mentafaj hazánkban is honos, ám a mentaféléknek több száz változata van. Igazi többhasznú növények: jól mutatnak a dísznövényes ágyásban, emellett fűszer és gyógynövényként is számíthatunk rájuk. Csokimenta, banánmenta, ananászmenta, citrommenta, levendulamenta, almamenta, macskamenta - na ez utóbbi, szerencsére nem macska ízű...

Érzelmi állapottól függő gyümölcsfogyasztás?

Az elfogyasztott gyümölcsök nem csupán a fizikai testre vannak hatással, hanem a lelki világunkra is, ezért lényegében minden szinten táplálnak. Ezt úgy fordíthatjuk a javunkra, ha jobban megismerjük a gyümölcsök igazi „mondanivalóját”, így aztán tudatosan „kérhetjük” a támogatásukat bizonyos érzelmi állapotok esetén.

Első generációs borászok, akik hisznek a hagyományokban

A Hajós-Bajai borvidéket, szülőfalujukat választotta a fiatal Sziegl Balázs és Nagy Petra, hogy megmutassák, mit tudnak kihozni az ottani termőterület és a saját filozófiájuk kettőséből. Első generációs borászok, de hosszú távra terveznek. Nekik a nagy álom nem a csillogó, üvegfalú pince, nem a még nagyobb kapacitású palackozó, hanem a régi fajták megőrzése, a kísérletezés és a termőföld, amin két lábbal állnak.

Hagyományteremtő barackünnep Göncön

Az évszázadok alatt itt élt gazdák által megőrzött és tovább örökített gönci kajszibarackot ünnepeljük ma, valamint tiszteletünket fejezzük ki az elődök példaértékű szorgalma előtt - mondta az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára pénteken Göncön, a Gönci Barack Ünnepen és konferencián.

Tányérra termett virágok

Bár nagyon látványosak lehetnek az örökzöldkertek, mégis legtöbben úgy gondoljuk, hogy a virágok koronázzák csak meg igazán a látványt. A táplálkozásunkkal sincs ez másként, hiszen a virágok azok az összetevők, amelyek különleges magaslatokba képesek repíteni a tányérunkon elhelyezett kompozíciót

Hogyan bírjuk rá gyermekünket több zöldség fogyasztására?

A kutatók olyan módszerek fejlesztését tűzték ki célul, ami segít abban, hogy elérjük a gyerekek zöldségfogyasztásának a növelését. Kiderült, hogy elég, ha több zöldséget teszünk a tányérra. Az elmélet egyszerűnek tűnik, de működik?

A grillcsirke története – főszerepben a baromfi

Itt a nyár, a grillszezon, a kertipartik, a könnyebb családi és baráti sütögetések ideje. Nem véletlen, hogy ezt kihasználva, csirke-, pulyka-, kacsa- és libahús fogyasztását népszerűsíti az idei grillszezonban az Agrármarketing Centrum (AMC) az Agrárminisztérium (AM) és a Baromfi Termék Tanács (BTT) együttműködésével.