0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 1.

Borfogyasztás gyomorfájás és viszketés nélkül?

Pasteur szerint a bor a világ legegészségesebb és leghigiénikusabb itala. Erre rácáfolni látszik, hogy az alkoholos italok fogyasztása során gyakran jönnek létre allergiás tünetek, mivel az alkoholos italokban rengeteg a biogén amin. Ezen kívül az alkohol gátolja a hisztamint lebontó enzim működését, ezáltal még a hisztamin mentes alkoholos italok is gondot okozhatnak.

A szervezetünk hétköznapi esetben a hisztamint egy enzim segítségével bontja le. Az enzim hiánya, vagy kóros funkciója esetén a szervezetben felhalmozódik a hisztamin, és ez heveny, allergiaszerű tüneteket hoz létre, anélkül, hogy az immunrendszer valójában részt venne a panaszok kialakulásában. Ezért a folyamatot álallergiának is nevezik.

Kellemetlen tüneteket okozhat: fejfájás, kiütések, viszketés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom jelentkezhet.

Az élelmiszerek többsége a bornál nagyobb koncentrációban tartalmaz hisztamint, de a szervezetünk enzimrendszere hatástalanítja. Ám ha az enzimrendszerünket a bor vagy a gyógyszerfogyasztás gátolja, akkor a hisztamin által okozott hatások felerősödhetnek, s így például a borfogyasztás az arra érzékenyeknél másnaposságot okoz.

Az alkohol és a hisztamin metabolikus útvonalai ugyanazokért a lebontó enzimekért versengenek. A borok biogénamin-koncentrációja az egyéb fermentált élelmiszerekhez (sajtok stb.) képest elenyészően alacsony. Hogy mégis a kutatások körébe esnek, az magyarázza, hogy lebontódásuk a szervezetben az ún. monoamino-oxidáz enzim hatására történik meg, amely enzimgyógyszerek, illetve alkohol hatására részben vagy teljesen gátlódik, így a borral bevitt csekély mennyiségű amin felhalmozódik.

Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, mely a legmagasabb hisztamin tartalommal rendelkezik.

A német, Der Hautarzt folyóirat egy régebbi, 1993-as számában jelent meg egy kutatás, mely az egyes borfajták elfogyasztásának következtében fellépő, kellemetlen tünetek kialakulásának okát vizsgálta, külön figyelmet szentelve a hisztamin szerepének az egyes panaszok létrejöttében.

A kutatás során 52 fajta bor (vörös, fehér és pezsgő) és 17 féle sör hisztamin értékelését végezték el radioimmunoassay (RIA) módszerrel. Az igen érzékeny mérési módszer segítségével megállapították, hogy a hisztamin szint a vörös borok esetében a legmagasabb (60-3800 mg /l). Ennél valamivel alacsonyabb a pezsgő hisztamin tartalma (15-670 mg/l). A sorban következő alkohol a sör (21-305 mg/l), a legkevesebb hisztamint pedig a fehér bor tartalmazza (3-120 mg/l).

A magyar borok hisztamin koncentrációja 0,170–2500 mg/l szélső értékek között mozog.

Svájcban átmenetileg bevezették, majd 2008-ban viharos gyorsasággal törölték is, hogy a vörösborok hisztamin küszöbértéke 10 mg/liter lehet. Egy 2011-es tanulmány szerint, ha ezt bevezették volna az EU-ban, az abban vizsgált 100 magas minőségű borfajta 34%-át ki kellene vonni a piacról. A vizsgálatok azt mutatták, hogy minél öregebb (fermentáltabb) egy vörösbor, annál nagyobb a hisztamintartalma. Szerencsére a borászok is felismerték ezt a piaci igényt,

egy 2017-ben publikált mikrobiológiai kutatás feltárta, hogy tejsavbaktériummal beoltva változatlan borminőség mellett a vörösbor hisztamintartalma ötödére csökkenthető…

Magyar kutatók a különböző bentonitok és aktívszenek hatását elemezve megállapították, hogy a bentonitok 80 g/hl-es adagolás mellett átlagosan 60%-os, 120 g/hl-es adagolás mellett pedig átlagosan 80%-os hisztamincsökkenést eredményeznek Az aktívszenek 5–10 g/hl-es dózisban átlagosan 90%-os hisztamin- és tiraminkoncentráció-csökkenést okoznak, az ennél nagyobb adagolás után az említett vegyületek már nem mérhetők.

MMG Direkt

„A Pöttyös az igazi!” – ki ne ismerné a Túró Rudi szlogenjét? Az édeskés-savanykás túrós-csokis desszertért a mai napig generációk rajonganak. Mára számos FrieslandCampina által kifejlesztett és gyártott termék viseli a Pöttyös márkát, a vállalat újabb és újabb édes különlegességekkel toboroz egyre több rajongót a márkának. Az MMG-Direkt e heti adásában Szautner Péter, a vállalat vezérigazgatója volt a vendégünk. Halmos B. Ágnes, kiadónk szerkesztője a Túró Rudi múltján és jelenén kívül a FrieslandCampina Hungária Zrt. tevékenységéről is kifaggatta.

youtube://v/rqiSonoZ_xE

Forrás: magyarmezogazdasag.hu