Back to top

Virágzó cserepesek

A Változások a technológiában 2021 szemináriumsorozat online rendezvényén a nyári ültetésű virágzó cserepesek újabb ígéretes sorozatai is terítékre kerültek. Pethő Zsolt, a Beppler Kft. területi képviselője több ilyen népszerű kultúrát ismertetett a kínálatukból.

A cserepes szegfű folyamatosan bővülő választékkal négy-öt éve jelen van a Dümmen Orange kínálatában. A cég Carnelia néven forgalmazott szegfűinek genetikája a Barba­ret & Blanc által nemesített cserepesszegfű-vonalakra épült.

A vágott virágnak való szegfűfajtáiról ismert spanyol Barbaret& Blanc 1983-ban kezdte el a cserepes szegfűk nemesítését, majd 1993-tól önálló sorozatokkal is kirukkolt.

Jelenleg a Dümmen Orange csoport tagjaként a cserepesszegfű-nemesítésben felhalmozódott több évtizedes tudás és tapasztalat megosztásával segíti a Carnelia sorozatok, fajták fejlesztését.

A Sprint sorozat piros virágú szegfűje a Bright Red
Fotó: Pethő Zsolt, Merényi Alexandra

Cserepes szegfűt nőnapra

A Carnelia szegfűk közül Pethő Zsolt az egész évben termeszthető, nagyon tartós, jól társítható, genetikailag kompakt, egységes Sprint sorozatot emelte ki. A növények 36-38. heti ültetéssel kora tavasszal forgalmazhatók, 12-es cserépben március 8-ra virágoztathatók. Virágaik többféle színben és árnyalatban nyílnak.

Ugyancsak nőnapra készek az Arabella sorozat tagjai, virágaik L méretjelölést kaptak. A 36-39. héten ültetve és 5 °C-on tartva más hasonló hőigényű fajokkal (árvácska, primula) együtt termeszthetők.

A Sprint sorozat tagjainál nagyobb termetűek, de ízközeik rövidek. Négy különböző színben érhetők el.

Az egyik legkiválóbb sorozatra, a Pemanra is fölhívta a figyelmet az előadó. 36-39. heti ültetéssel 5  °C-on nevelhető, genetikailag kompakt, egységes, téli-nyári termesztésre alkalmas fajtákat tömörít. Alacsony hőmérsékleten primulával együtt nevelve áprilistól nyílnak. A 3-4. héttől – muskátlival együtt tartva – nőnapra bevirágoztathatók. Öt színben érhetők el, szabadföldi termesztésre is alkalmasak.

A Peman sorozat kompakt, egységes növekedésű
Fotó: Pethő Zsolt, Merényi Alexandra

A klasszikus kerti évelő szegfűk a Cliff sorozatban szerepelnek. Kis bokron, hosszú száron sok kis apró szimpla virágot nevelnek. Parki kiültetésre is felhasználhatók, nyári termesztésre valók.

Modern színekkel, erős virágzási hajlandósággal rendelkezik a genetikailag kompakt termetű Sweetie.

Említést tett Pethő Zsolt a 2021-től Summerline néven forgalomba kerülő, nyári értékesítésre való szegfűfajtákról is. A sorozat XL virágméretű fajtái közül majdnem mindegyik illatos, színüket tekintve cirmos különlegességek is vannak közöttük, 12-14-15-ös cserépbe ültethetők.

Klasszikus szegfű virágformát nevelnek, sárga, lime, piros, narancs vagy cirmos virágaik teltek.

Termesztésben egyöntetűek, egyszerre nyílnak, szabadföldön is felnevelhetők.

Ősztől tavaszig primula

A cég kínálatában lévő nyolc primulasorozattal lehetővé válik, hogy a kertészek ősztől tavaszig friss áruval jelenjenek meg. A 36-38., illetve a 39-40. héten ültetett állományok pontosan időzíthetők. 5 °C-on termeszthetők, minimális növekedésszabályozást igényelnek, a fajták lomb- és virágméret-aránya ideális, gazdag színskálát képviselnek.

Kisvirágú árvácskasorozat a Butterfly
Fotó: Pethő Zsolt, Merényi Alexandra

A primulák és a kétnyári növények megszokottól eltérő felhasználási lehetőségére is rávilágított az előadó. A primulákra a lakásokban rövid eltarthatósági idejű, nőnapi ajándéknövényként gondolunk. A fajták ugyanakkor nagyon jól mutatnak kétnyáriakkal (százszorszép, nefelejcs), apró hagymás növényekkel (nárcisz, fürtös gyöngyike), díszfüvekkel, pozsgásokkal és egyéb évelőfajokkal a kora tavaszi kültéri vegyes összeültetésekben.

Az ilyen típusú növénykombinációk más áruként jelenhetnek meg a piacon, rendkívül mutatósak, és tovább díszítenek, hosszabb életűek, mint a lakásban, dacolnak a mínusz 4-5 °C-os hideggel.

Az előadó jó szívvel ajánlotta a termelőknek, hogy készítsenek és kínáljanak kész, vegyes összeültetéseket. Irányítsák a figyelmet a primulák ilyen alkalmazásban megmutatkozó nagyobb díszértékére.

Nagyvirágú a legkeresettebb

Árvácskakínálatukban a kisvirágútól az óriásvirágúakon át a csüngő és kaspós fajtákig többféle fajtasor létezik, őszi, illetve tavaszi értékesítésre is. A hazai piac legnagyobb mennyiségben a nagyvirágú árvácskákat keresi, ezek közül a Carrera sorozat tagjai parki kiültetésekben kompakt termetű, szép, egyöntetű állományokká fejlődnek. Nagyméretű virágaik korán nyílnak. Őszi értékesítésre valók a Big Up és a Pim Up sorozatok. Előbbiek nyári termesztésben jól tűrik a meleget, utóbbiak a rövidnappalos időszakban is hosszan nyílnak, jól bokrosodnak.

A primula jól társítható más növényekkel
Fotó: Pethő Zsolt, Merényi Alexandra

A kisvirágú fajtákat tartalmazó But­terfly sorozat tagjai gazdag színválasztékú, 4 centiméter átmérőjű virágokat hoznak.

Kiválóan elágazódnak, virágméretük, termetük egyöntetű. A kaspós fajták közül a Volaja XL sorozat elnevezése a virág méretére utal.

Választékbővítés

A Lewisia elise (dohánygyökér) nevű évelő már az első évben virágzik. Javasolt ültetési időpontja a 36. hét, a begyökeresedett növények a téli időszakban 5 °C-on, sűrű térállásban nevelhetők. A nagyméretű virágok februártól késő őszig nyílnak az alacsony bokorrá fejlődő növényeken. Szaporítóanyaga színkeverékben és öt tiszta színben érhető el.

Merényi Alexandra

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Növekszik az olasz kiskereskedelmi boreladás

Az olaszországi nagy áruforgalmú kiskereskedelmi csatornákban a boreladások volumenben kifejezve 8,5% -kal, 22 millió literre nőttek 2021 első négy hónapjában. Ugyanebben az időszakban a boreladások értékében 20%-kal növekedtek – derült ki a Vinitaly számára készített kutatásból, amely a pezsgők erős, míg a borok mérsékelt növekedését is kiemelte.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

Facsemetét kaptunk, működő Dutrát csodálhattunk a mezőfalvi kiállításon

Nem csak gazdálkodóknak, hanem érdeklődőknek is gazdag programot kínált a kétnapos mezőfalvi NAK Szántóföldi Napok. Az agrárkamara standjainál szakmai segítséget kaphattak az érdeklődők, a veterángép-stand pedig még a középiskolások figyelmét is lekötötte.

Bőkezű juhtenyésztés

Az ágazatról viszonylag kevés jó szót lehet hallani manapság. Általában véve csökken a faj egyedszáma, aminek az okaként mindig azt fogalmazzák meg, hogy nálunk nem éri meg juhval foglalkozni. Pedig sokkal többet exportálhatnánk, mint amennyit ma kiviszünk az országból, és mostanában az ára is elfogadhatónak tűnik.

A koronavírus hatására az e-kereskedelem átveheti az uralmat 2030-ra

2030-ra az e-kereskedelem a teljes kiskereskedelmi forgalom 31-40%-át, a nem élelmiszeripari eladásoknak pedig több mint a felét teszi majd ki - derült ki egy svéd tanulmányból.