Back to top

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

A 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok zárása előtt néhány órával adják át a két legszebb standnak járó elismerést. Károlyi György és Károlyi Angelica megköszönte minden résztvevőnek, hogy a járvány ellenére kitartottak és eljöttek Fehérvárcsurgóra, ez volt a legszívrehatóbb a szervezők számára.

Tóth Attila és Tóth-Rácz Antónia tavaly adományozott rózsafákat a Károlyi Angelica és Károlyi György által vezetett alapítványnak, az idén közönségdíjat nyertek
Tóth Attila és Tóth-Rácz Antónia tavaly adományozott rózsafákat a Károlyi Angelica és Károlyi György által vezetett alapítványnak, az idén közönségdíjat nyertek
Fotó: Tóth Attila
A közönség szinte egyöntetűen az Attila Garden Rose standját találta a legszebbnek, ami nem is csoda, hiszen szebbnél szebb rózsákat hoztak Fehérvárcsurgóra.

Tóth Attila Szőregen több mint 90 rózsafajtát szaporít, főként betegségekkel és faggyal szemben ellenálló, új nemesítésű különlegességeket.

A Kordes és a Tantau rózsanemesítő cégek licences fajtáit szaporítja, hagyományos bokor és rózsafa formájában is. Kínálatát futó-, park-, tea-, bokor- és talajtakaró rózsák teszik teljessé, mindenki megtalálhatja náluk, amit megálmodott. Az ültetéshez, gondozáshoz szaktanáccsal is szolgál feleségével, Tóth-Rácz Antóniával együtt. Attila a rózsák közé született Szőregen, az egész családja, édesapja, nagyapja, nagynénje és nagybátyjai rózsákkal foglalkozott, volt kitől megtanulnia a szakmai ismereteket. Kilencévesen kötötte, 13-14 évesen már szemezte is a rózsákat, minden munkaművelet a kisujjában van.

A házaspár most másodszor vett részt a Kertművészeti Napokon, miután tavaly rózsafákat adományoztak a Bálint György emlékére épített rózsakertbe, és a Károlyi-kastély parkjába is.

Idei kiállítóhelyük pedig éppen az egyik saját rózsafájuk mellett volt. Főként a változatos színű futórózsákat keresték náluk a vásárlók, de népszerűek voltak a teahibridek, a kis termetű ágyásrózsák, meg az edényben nevelhető „csöppségek”. Az új fajták előnye az említett ellenálló képesség mellett, hogy sokáig, akár két hétig is megtartják a virágaikat.

Zatykó Zoltán egyetemista korától gyűjti és szaporítja az illatos növényeket, fűszereket
Zatykó Zoltán egyetemista korától gyűjti és szaporítja az illatos növényeket, fűszereket
Fotó: Horváth Csilla

A szakmai díjat nemzetközi zsűri döntése alapján ítélik oda, az idén Rácz István, a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány kurátora, Zsolnai Balázs kertészmérnök, növényorvos, Douglas Gillis kerttervező, Simone Belmondo, a WETRUF tudományos munkatársa és Tomaz Hrovat, a Szlovén Erdészeti Szolgálat igazgatója zsűrizett.

Véleményük szerint a legmagasabb minőségű élő növénnyel az Etnoflóra Bt. jelent meg a kiállításon,

jövőre ingyen vehetnek részt rajta. Zatykó Zoltán kertészmérnök még egyetemista korában fertőződött meg az illatos növények szeretetével, Tömösközi Mária jóvoltából, aki egy borsmenta hajtást adott a kezébe azzal, hogy gyökeret fog ereszteni. A mentából aztán az idők során még sok illatos levelű fűszer- és dísznövény lett, mindig akad valamilyen különlegesség a cég kínálatában. Webáruházukban jelenleg több mint 200-féle növényt lehet rendelni, de Fehérvárcsurgóra nagy termetű, több éves töveket is hoztak. Megtudhattuk, hogyan lehet törzses fát nevelni a bazsalikomból, melyik faj való a kertbe és melyiket kell fagymentes helyen teleltetni.

Kedvenc növényeimből, a zsályákból 19 különféle faj és fajta található meg náluk, van kakukkfű „minden illatban”, nem is beszélve a különleges illatú és lombú muskátlikról.

Népszerűek az erdei szamóca különféle változatai is. Az Etnoflóra Bt. legalább 15 éve állandó résztvevő a Kertművészeti Napokon, és egyre több különlegességet vonultat föl.

MMG Direkt

Mikor áll készen egy cég a generációváltásra? Apa és fia miként tervezi meg egy nagy múltú agrárcég következő évtizedeit? Erről beszélget Dr. Fazekas Miklóssal és fiával, Fazekas Miklóssal, Alfaseed Kft. ügyvezető-tulajdonosaival Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezetője.

MMG - Direkt | Ki kinek a főnöke? – Apa és fia a cég élén | az Alfaseed Kft. ügyvezető-tulajdonosai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

Ahol a holdnaptár készül

A Kertbarát Magazin kihagyhatatlan része a lap közepén megjelenő, kihajtható holdnaptár, amely sokaknak ad iránymutatást a kertészkedéshez. A naptár „mögött” egy kedves hölgyet és sokrétű tudást találunk. Bemutatjuk Cseperkálóné Mirek Barbarát, aki hónapról hónapra elkészíti az aktuális holdnaptárt, és aki természetesen e módszer szerint alakítja és műveli a saját kertjét is.

Nem utópia az élhető város

Több mint három hónapja tart a Floriade Expo 2022 kertészeti világkiállítás. A hollandiai Almere városában mintegy hatvan hektáron a teljes kertészeti ágazatot felölelve bemutatják azokat a kreatív ötleteket, innovatív megoldásokat, korszerű technológiákat, amelyekkel szebbé, élhetőbbé tehetjük környezetünket. A színvonalas, rengeteg információval szolgáló nagyszabású kiállításról a helyszínen járva készítettünk összefoglalót.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Guppi tenyésztő Európa bajnokság kezdődik

Magyarországon tartják a guppi díszhaltenyésztők Európa bajnokságát és kiállítását augusztus 4-6. között, a Pakson megrendezésre kerülő versenyen mintegy 80 tenyésztőtől 200 halpár érkezett 18 országból - közölte Pasaréti Gyula, a Akvaristák Magyarországi Egyesületének (AME) elnöke az MTI-vel.

2021 jó év volt a dísznövénytermesztőknek

Kiugró termelési eredménnyel zárták 2021-et a dísznövénytermesztők, a dísznövénykertészetek árbevétele 14,8 milliárd forintra nőtt a 2020-as 11,5 milliárd forintról - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet statisztikai jelentéséből.

Egynyári virágaink gondozása a nyár közepén-végén

Az egynyári virágok közül több augusztus elejére felkopaszodhat, kevesebbet virágozhat, és még a lisztharmat is megjelenhet rajtuk. A forró nyár nem tűnik el nyomtalanul, e növények már nem a június eleji látványukban pompáznak. Hozzuk őket újra jó kondícióba…