Back to top

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

A 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok zárása előtt néhány órával adják át a két legszebb standnak járó elismerést. Károlyi György és Károlyi Angelica megköszönte minden résztvevőnek, hogy a járvány ellenére kitartottak és eljöttek Fehérvárcsurgóra, ez volt a legszívrehatóbb a szervezők számára.

Tóth Attila és Tóth-Rácz Antónia tavaly adományozott rózsafákat a Károlyi Angelica és Károlyi György által vezetett alapítványnak, az idén közönségdíjat nyertek
Fotó: Tóth Attila
A közönség szinte egyöntetűen az Attila Garden Rose standját találta a legszebbnek, ami nem is csoda, hiszen szebbnél szebb rózsákat hoztak Fehérvárcsurgóra.

Tóth Attila Szőregen több mint 90 rózsafajtát szaporít, főként betegségekkel és faggyal szemben ellenálló, új nemesítésű különlegességeket.

A Kordes és a Tantau rózsanemesítő cégek licences fajtáit szaporítja, hagyományos bokor és rózsafa formájában is. Kínálatát futó-, park-, tea-, bokor- és talajtakaró rózsák teszik teljessé, mindenki megtalálhatja náluk, amit megálmodott. Az ültetéshez, gondozáshoz szaktanáccsal is szolgál feleségével, Tóth-Rácz Antóniával együtt. Attila a rózsák közé született Szőregen, az egész családja, édesapja, nagyapja, nagynénje és nagybátyjai rózsákkal foglalkozott, volt kitől megtanulnia a szakmai ismereteket. Kilencévesen kötötte, 13-14 évesen már szemezte is a rózsákat, minden munkaművelet a kisujjában van.

A házaspár most másodszor vett részt a Kertművészeti Napokon, miután tavaly rózsafákat adományoztak a Bálint György emlékére épített rózsakertbe, és a Károlyi-kastély parkjába is.

Idei kiállítóhelyük pedig éppen az egyik saját rózsafájuk mellett volt. Főként a változatos színű futórózsákat keresték náluk a vásárlók, de népszerűek voltak a teahibridek, a kis termetű ágyásrózsák, meg az edényben nevelhető „csöppségek”. Az új fajták előnye az említett ellenálló képesség mellett, hogy sokáig, akár két hétig is megtartják a virágaikat.

Zatykó Zoltán egyetemista korától gyűjti és szaporítja az illatos növényeket, fűszereket
Fotó: Horváth Csilla

A szakmai díjat nemzetközi zsűri döntése alapján ítélik oda, az idén Rácz István, a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány kurátora, Zsolnai Balázs kertészmérnök, növényorvos, Douglas Gillis kerttervező, Simone Belmondo, a WETRUF tudományos munkatársa és Tomaz Hrovat, a Szlovén Erdészeti Szolgálat igazgatója zsűrizett.

Véleményük szerint a legmagasabb minőségű élő növénnyel az Etnoflóra Bt. jelent meg a kiállításon,

jövőre ingyen vehetnek részt rajta. Zatykó Zoltán kertészmérnök még egyetemista korában fertőződött meg az illatos növények szeretetével, Tömösközi Mária jóvoltából, aki egy borsmenta hajtást adott a kezébe azzal, hogy gyökeret fog ereszteni. A mentából aztán az idők során még sok illatos levelű fűszer- és dísznövény lett, mindig akad valamilyen különlegesség a cég kínálatában. Webáruházukban jelenleg több mint 200-féle növényt lehet rendelni, de Fehérvárcsurgóra nagy termetű, több éves töveket is hoztak. Megtudhattuk, hogyan lehet törzses fát nevelni a bazsalikomból, melyik faj való a kertbe és melyiket kell fagymentes helyen teleltetni.

Kedvenc növényeimből, a zsályákból 19 különféle faj és fajta található meg náluk, van kakukkfű „minden illatban”, nem is beszélve a különleges illatú és lombú muskátlikról.

Népszerűek az erdei szamóca különféle változatai is. Az Etnoflóra Bt. legalább 15 éve állandó résztvevő a Kertművészeti Napokon, és egyre több különlegességet vonultat föl.

MMG Direkt

Mikor áll készen egy cég a generációváltásra? Apa és fia miként tervezi meg egy nagy múltú agrárcég következő évtizedeit? Erről beszélget Dr. Fazekas Miklóssal és fiával, Fazekas Miklóssal, Alfaseed Kft. ügyvezető-tulajdonosaival Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezetője.

MMG - Direkt | Ki kinek a főnöke? – Apa és fia a cég élén | az Alfaseed Kft. ügyvezető-tulajdonosai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Elfogadhatatlan árat kínálnak a meggyért a konzervgyárak

A Penta Familia Szövetkezetben meggypiaci megbeszélést tartottak termesztők és a konzervgyárak képviselői részvételével. Keczkó Pétert, a szövetkezet elnökét kérdeztük, mire jutottak a rendezvényen.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

VinAgora: a bor iránytűje

Az elmúlt időszakban engedett a koronavírus a szorításából, így nem volt kétséges, hogy megtartják a 22. VinAgora Nemzetközi Borversenyt.

Hogyan segíthetjük a szőlő kötődését?

Az idei hűvös tavasz miatt késésben van a szőlővirágzás, ezért érdemes segíteni a virágzás, megtermékenyülés, kötődés folyamatát. A Kerti Kalendárium júniusi számában Németh Krisztina ehhez ad részletes segítséget. A rügyben tavaly nyár végére alakult ki a fürtkezdemény, idén tavasszal vált véglegessé a virágok száma. Sokáig száraz is volt az időjárás, ami hátrányosan érintette ezt a folyamatot.

Az acsádi Márk Rosarium

Az alig 600 lelkes Vas megyei település, a Szombathelytől 15 kilométerre fekvő Acsád ékszerdobozként őrzi Márk Gergely sok évtizedes, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő nemesítői munkájának eredményeit. A kis faluban létrehozott bemutatókertben több mint 700, a nemesítő nevéhez köthető rózsafajtát ültettek el.

A legjobb dolog, ami a spárgával történhet

A spárga minden szempontból szuperzöldség, sokat tehetünk az egészségünkért, ha szezonban rendszeresen fogyasztjuk. Könnyű bánni vele, és ha megfelelő „útitársakat” választunk mellé, különlegesen finom fogásokat készíthetünk. Kezdjük már gyerekkorban!

Emlékfát ültettek Kósa Géza tiszteletére a Károlyi-kastély parkjában

Az Európai Dísznövény- És Kertművészeti Napokat az idén 17. alkalommal rendezték meg Fehérvárcsurgón, a Károlyi- kastély parkjában a hétvégén.