Back to top

Hibátlanul hajtottak versenyzőink

Bányavölgyi Donáta, a Nemzeti Lovas Színház művésze nyerte a III. ÁTE Fogathajtó versenyt. Munkatársaink, Dohány Árpád és Halmos B. Ágnes ugyan hibátlanul teljesítették a pályát, de nem jutottak a döntőbe.

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg

Kihirdetem, hogy vége a home office-nak – ezzel a kijelentéssel nyitotta meg Üllő, Dóramajorban Dr. Sótonyi Péter rektor az Állatorvostudományi Egyetem fogathajtó- és főzőversenyét, amelyen a részvétel sokkal fontosabb volt, mint az elért eredmény. Már csak azért is, mert ahogy a rektor fogalmazott, a hallgatókkal való közvetlen kapcsolat nélkül eltelt tanév megviselte az egyetem oktatói gárdáját. Jólesett tehát mindenkinek a személyes találkozás és közös hódolat az asztali örömöknek együtt a kollégákkal, társegyetemek vezetőivel, oktatóival, illetve mindazokkal, akik számára a ló, a lovaglás a szakmájuk és egyben szenvedélyük is.

Az Állatorvostudományi Egyetem egyébként is büszke családias hangulatára.

A régi tradícióinak megőrzésére és azok ápolására szervezték meg fogathajtó- és főzőversenyüket is.

A rangját pedig a versenyzők, akik között Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos ugyanúgy ott volt, mint Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, vagy Makrai Katalin, az Állatorvostudományi Egyetem zászlóanyja ugyanúgy emelték, mint az egyetemi lovastanár segédhajtók.

Ha utóbbiak csak a kettesfogathajtásban elért világbajnoki címeit tekintjük, akkor is tízen felül jár a Lázár Vilmos, Lázár Zoltán és Szegedi Gábor alkotta trió. Az ő csapatukat egészítette ki Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója.

Fotó: Csatlós Norbert

A versenyen négy, őshonos magyar fajtákból összeállított fogaton váltották egymást a hajtók. Két fogat Szilvásváradról, a ménesgazdaságból érkezett lipicai lovakkal, két nóniuszfogat pedig Domonyvölgyből, a Lázár Lovasparkból jött. A verseny moderátora Pécsi István, a Kincsem Park ügyvezető igazgatója volt. Az ő közvetítésében pedig még a lassúcska teljesítmények is izgalmasnak, fordulatosnak hatottak.

Fotó: Csatlós Norbert

A bajnokságon negyvennél is több vegyes fogathajtótudású versenyző állt rajthoz. A pálya a fogathajtó versenyek harmadik versenyszámát, a díjhajtást idézte tizenegy akadállyal. Az első körben hibátlanul teljesítők közül a legjobb nyolc időeredményű hajtó jutott a döntőbe, ahol is a párok egymás ellen versenyezve egyenes kieséses rendszerben „döntötték el”, ki nyeri az idei viadalt.

Bányavölgyi Donáta
Fotó: Csatlós Norbert
A verseny – ahogy az egyik néző fogalmazott - a „női erő” ünnepe volt, hisz a végső döntőbe két hölgy jutott.

A győzelmet pedig Bányavölgyi Donáta, a Nemzeti Lovas Színház művésze, egyébként a legelegánsabb versenyző szerezte meg (segédhajtója Lázár Vilmos volt).

A fogathajtó bajnokságra szerkesztőségünk két munkatársunkat is nevezte: az értékesítő csapatból Dohány Árpádot, az újságírók közül pedig e sorok íróját, Halmos B. Ágnest. Árpi köze a lovakhoz bevallottan csak annyi, hogy a Pegazus Magazin hirdetési portfolióját is ő kezeli, az én írásaimmal pedig egyszer-egyszer találkozhatnak a Pegazus olvasói is.

Azt kell mondjuk, mindketten derekasan helyálltunk annak ellenére, hogy Árpi még soha nem is ült fogaton, én pedig életemben egyszer körülbelül 3 percig hajtottam. Mindketten hibátlan pályát mentünk, ám a sorsolás, vagy a sorsolók szeszélye folytán esélyünk sem volt továbbjutni a legjobb nyolc közé. Azt mindenki tudja, hogy a lovak a gyakorlás során kitűnően megjegyzik a pályát – ahogy erre az eligazításon Lázár Vilmos fel is hívta a figyelmet. Így nem csoda, ha mi, akik harmadikként (Ágnes; idő: 68,39 mp; 0 verőhiba), illetve hatodikként (Árpi; idő: 67,25 mp; 0 verőhiba) indultunk, jóval lassabban tudtunk végigmenni a pályán, mint azok, akik a mezőny második felében rajtoltak.

Halmos B. Ágnes és Szegedi Gábor
Fotó: Csatlós Norbert
A saját pályámat összefoglalva azt mondhatom, az esélytelenek nyugalmával indultam, igazából előtte nem is izgultam.

Segédhajtóm az igazi ménesgazda megtestesítője, Szegedi Gábor volt, aki nyugalmával az autóvezetés oktatómra emlékeztetett. Hagyta, sőt ösztönzött, hogy én magam tényleg irányítsam a lovakat és csak akkor avatkozott közbe, amikor muszáj volt.

És csak hogy mindenki tudja, ki is engedte át nekem a gyeplőt, néhány adat a csodás Szegedi Gáborról: több, mint 10 évig volt a kettesfogathajtó válogatott tagja, világbajnok, magyar bajnok, többszörös magyar hajtóderby-győztes, Guinness-rekorder, aki a puszta ötöst először puszta nyolcassá majd tízessé végül tizennégyessé fejlesztette.

Dohány Árpád és Cseri Dávid
Fotó: Csatlós Norbert

Árpi bevallottan izgult a verseny előtt, s ahogy elmondta, nem is állt igazán a helyzet magaslatán, így többször támaszkodott segédhajtója, Cseri Dávid segítségére.

„Soha nem gondoltam, hogy magánemberként annál közelebb kerülök a lovakhoz, mint hogy a kisfiamat egy-egy rendezvényen befizetem pónilovaglásra.

De nagyon élveztem azt a pár percet, amit a fogaton töltöttem, így szívesen vennék részt a jövőben is hasonló versenyeken. Igazán jó móka volt” – mondta a verseny után kollégánk, Dohány Árpád.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Verseny mezőgazdasági gépekkel

Első alkalommal rendez mezőgazdasági vállalkozók számára - mezőgazdasági gépek használatával történő - közlekedési versenyt az Encsi rendőrkapitányság balesetmegelőzési bizottsága.

Napokon belül megmérkőznek az Ifjú Kócsagőr Program 2021 döntősei

Az Ifjú Kócsagőr Program területi győztesei egy háromnapos döntő keretében mérik össze szakmai tudásukat, tájékozódási képességüket és ügyességüket. A versenynek a 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ad otthont szeptember 22-24. között.

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Erről pletykáltak a patások Bábolnán

A Bábolnai Gazdanapok idején nagy volt a nyüzsgés a bábolnai ménesbirtokon és ezt az ott élő lovak is észrevettek. A rájuk is szegeződő nagy figyelem kapcsán arról beszélnek egymás között, milyen lovakkal kapcsolatos rekordok vannak a világban… Kihallgattunk néhány lovakkal kapcsolatos sztárhírt...

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Ha az állat viselkedése problémás - Sokszor a gazdának kell változni

Kutat, lovat tenyészt és foglalkozik állatpszichológiával. Ausztriában bejegyzett arab telivér fajta tenyésztő, és a lovas katonai hagyomány­őrzést gyakorolja a pusztai nomádtól az 1848-as huszárig. Kriston Csigás Zoltánnál jártunk.

Lóerők bűvöletében Bábolnán

A lélegzetelállító lovasbemutatóktól a precíziós gazdálkodásban használható drónokig mindent látni lehetett a 34. Bábolnai Gazdanapokon, ami a mezőgazdaságban hagyományos érték vagy éppen újdonsága miatt érdekes.

Lovasa nélkül tért haza a ló

A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok ménesudvara a Bábolnai Gazdanapok ideje alatt minden évben megnyitja kapuit a nagyközönség előtt hogy bemutassák az ott végzett munkát és annak eredményeit. A vendégek idegenvezető segítségével ismerhetik meg a ménesudvar nevezetességeit az arab ménes istállóit, a fedett lovardát.