Back to top

Oklevél- és díjátadó a NAK Szántóföldi Napokon

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállításának első napján (06.09.) a nagyszínpadon átadták a pandémia miatt tavaly elmaradt kukorica, búza és repce ajánlati fajtalista okleveleket és díjakat. Az átadás során részt vett többek között Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke is.

A díjátadás köszöntőjében Győrffy Balázs elmondta, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség régmúltra visszatekintő fajtakísérletet folytat, amihez 2018-ban a NAK is csatlakozott.

Ezzel a kamara célja, hogy objektív körülmények között széles körű fajtaismereti információkat biztosítsanak a gazdálkodók számára, ezzel is támogatva versenyképességüket.

Ezeket az információkat keresik és használják is a gazdálkodók, emiatt a NAK bővítette a növényfajokra vonatkozó kísérleteiket. Ennek köszönhetően 2019-ben a kamara létre tudta hozni a repce ajánlati fajtalistáját.

Emellett a NAK új beltartalom-vizsgáló gépet is beszerzett, amivel a későbbiekben gyorsabban lehet eredményeket produkálni.

A tavalyi kukorica posztregisztrációs kísérletben résztvevő fajtatulajdonosok

 • Agromag Kft., képviselő Mátrai Tibor ügyvezető igazgató;
 • Bayer Crop Science, képviselők Kökény Benő északnyugat-magyarországi régióvezető, Boi János kereskedelmi vezető és Szalkai Gábor közkapcsolati és fenntarthatósági vezető;
 • Caussade Semences Group, képviselő Farkas Ferenc cégvezető;
 • Gabonakutató Nonprofit kft., képviselő Csigó György Tamás kereskedelmi igazgató;
 • KITE Zrt., képviselő Cs. Nagy István vetőmag-kereskedelmi üzletág igazgató;
 • KWS Magyarország Kft., képviselő Dr. Kismányoky András agroszerviz menedzser;
 • Limagrain Central Europe SE, képviselő Vida Ákos régióvezető;
 • Corteva Agriscience, képviselő Borsos László vetőmag-értékesítési igazgató;
 • Saatbau Linz Hungária Kft., képviselő Galankó Attila ügyvezető igazgató;
 • Saaten Union Hungária Kft., képviselő Blum Zoltán ügyvezető igazgató.

FAO 200 kategóriában 1. helyezést ért el a Bayer Crop Science DKC4098 fajtája, míg a DKC3972 fajta a 2. helyezést kapta meg.

FAO 300 kategóriában 1. helyezést ért el a Bayer Crop Science DKC4897 fajtája, 2. lett a Corteva P9610 fajtája, 3. pedig a KWS Magyarország Kft. KWS Inteligens fajtája.

FAO 400 kategóriában 1. helyezést ért el a Corteva P9757 fajtája, 2. helyezést ért el a Bayer Crop Science DKC5182 fajtája, míg a 3. díj a Corteva P9978 fajtáját illette.

FAO 500 kategóriában 1. helyezett lett a Bayer Crop Science DKC5685 fajtája, 2. lett a Corteva P0217 fajtája, 3. helyezést pedig a Bayer Crop Science DKC5404 fajtája kapta.

A 2020. évi őszi búza posztregisztrációs kísérletben résztvevő fajtatulajdonosok

 • Agrártudományi Kutatóközpont, képviselő Vida Gyula megbízott főigazgató;
 • Agromag Kft., képviselő Mátrai Tibor ügyvezető igazgató;
 • Betamag - Trade Kft., képviselő Dr. Kismányoky András agroszerviz menedzser;
 • Gabonakutató Nonprofit kft., képviselő Csigó György Tamás kereskedelmi igazgató;
 • Isterra Magyarország Kft., képviselő Perczel Péter operatív igazgató;
 • Karintia Kft., képviselő Ferenczy Lajos kiemelt partnerkapcsolati vezető;
 • Limagrain Central Europe SE, képviselő Vida Ákos régióvezető;
 • RWA Magyarország Kft., képviselő Orbán Gábor vetőmag-kereskedelmi vezető
 • Saatbau Linz Hungária Kft., képviselő Galankó Attila ügyvezető igazgató;
 • Saaten Union Hungária Kft., képviselő Blum Zoltán ügyvezető igazgató.

A korai érésű csoportban 1. helyezést ért el a Saaten Union Hungária Kft. Hyfi fajtája, 2. helyezett lett az Agromag Kft. Princessz fajtája, míg a 3. helyezést az Isterra Magyarország Kft. Basilio fajtája kapta.

A közép és középkései csoportban 1. helyezett lett Saaten Union Hungária Kft. Hywin fajtája, 2. a Lindbergh fajtája lett, ugyanakkor a 3. helyezést az Isterra Magyarország Kft. Cellule fajtája nyerte el.

Fotó: Kiss Gergely

A 2019/2020. évi repce posztregisztrációs kísérletben résztvevő fajtatulajdonosok

 • BASF Hungária Kft, képviselő Hajnal Gábor marketing vezető;
 • Caussade Semences Group, képviselő Farkas Ferenc cégvezető;
 • Euralis Kft., képviselő Farkas Ferenc cégvezető;
 • Gabonakutató Nonprofit kft., képviselő Csigó György Tamás kereskedelmi igazgató;
 • KITE Zrt., képviselő CS. Nagy István vetőmag-kereskedelmi üzletág igazgató;
 • KWS Magyarország Kft., képviselő Dr. Kismányoky András agroszerviz menedzser;
 • Limagrain Central Europe SE, képviselő Vida Ákos régióvezető;
 • Maisadour Hungária Kft., képviselő Orbán Gábor vetőmag-kereskedelmi vezető;
 • Corteva, képviselő Borsos László ügyvezető igazgató, Tímár Béla vetőmag-értékesítési igazgató;
 • RAGT Vetőmag Kft., képviselő Sík Imre ügyvezető;
 • Rapool Hungária Kft., Blum Zoltán ügyvezető;
 • RWA Magyarország Kft., Orbán Gábor vetőmag-kereskedelmi vezető;
 • Saatbau Linz Hungária Kft., képviselő Galankó Attila ügyvezető igazgató.

A korai érésű csoportban 1. helyezést ért el a BASF Hungária Kft. InV1266CL fajtája, 2. helyezésben részesült a Limagrain Central Europe SE LG Absolut fajtája, míg 3. helyezést ért el a RWA Magyarország Kft. Anniston fajtája.

A középérésű csoportban 1. helyezést ért el a Rapool Hungária Kft. Dynamic fajtája, 2. helyezést ért el a Limagrain Central Europe SE LG Architect fajtája, míg a 3. helyezést a Saatbau Linz Hungária Kft. Angelico fajtája kapta meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Az éghajlatváltozás elősegíti a kártevők terjedését

A növénybetegségek és az invazív rovarok már most is óriási - akár 40%-os – kárt okoznak a globális növénytermesztésben, az éves veszteségek értéke megközelíti a 300 milliárd dollárt.

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Klímaváltozás: alkalmazkodnak a növények a fölmelegedéshez

Egy biológusokból álló nemzetközi kutatócsoport a növények meleghez való alkalmazkodási folyamatait vizsgálta. Arra próbáltak magyarázatot keresni, hogyan maradnak a növények élettani folyamatai optimálisak a növény számára már nem ideális, túlságosan magas hőmérsékleten

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Több mint húszezren vettek részt a NAK szántóföldi napokon

Rekordlétszámú, több mint 20 ezer látogató vett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által 2021. június 9-10-én megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva agrárszakmai kiállításon. A koronavírus-járvány miatti egy év kényszerű kihagyás után nyílt újra lehetőség az ország legnagyobb szántóföldi kiállításának megszervezésére – a látogatószám pedig minden várakozást felülmúlt.

Együttműködésben az erő és a jövő

Az idei NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow-n megállapodások, együttműködési szándékok megerősítésében nem volt hiány. Tudjuk, a magyar agrárium versenyképességének egyik biztos alapja az erőforrások ésszerű felhasználása, ebben pedig kiemelt jelentőségű a közös munka, a párbeszéd, a célok megfogalmazása és megvalósítása.