Back to top

Érik az édes, roppanós magyar görögdinnye

Július elején a piacokon és egyes áruházakban is vásárolhatunk már magyar görögdinnyét, és ezúttal a minőségre sem lehet panaszunk. Már a szezon elején édes, szépen színeződött, ropogós húsú termések kerülnek a pultokra.

Tavasszal sokat váratott magára a jó idő, június elején viszont berobbant a kánikula, így a görögdinnye-állományok kezdeti lassú fejlődése felgyorsult. A cseppet sem átlagos tavaszi időjárás miatt az április eleje és május közepe között - fóliasátrakba, illetve fóliaalagutak alá - ültetett dinnyék szinte egyszerre kötődtek, a pár napos eltérés csupán a fajták tenyészideje közti különbségből származik.

A májusban 14-18 naposra becsült késésből a júniusi hőség másfél hetet lefaragott, így július 5-től már esetlegesen kamiontételben szállítanak görögdinnyét a magyar termelők a belföldi áruházláncoknak, nagybani piacokra. 

Július 10-től várhatóan az export is beindul, és már a korai magszegény állományok szedése is megkezdődik, így tovább bővül a választék, tudtuk meg Sándor Lászlótól, a Nunhems vetőmagcég termékfelelősétől.

A magyar görögdinnye a Görögországból és Olaszországból behozott terméseket követi a pultokon. Ezekben az országokban is nehéz időszakon vannak túl, mert tavasszal ott is késett az érés, ráadásul a hűvös május, június eleje nem kedvezett a dinnyefogyasztásnak, így viszonylag alacsony árral indulhattak. A Nyugat-Európát is elért meleg aztán növelte a keresletet és az árakat is. Sőt, átmeneti hiány is kialakult a korai fóliás és a szabadföldi állományok érése közti 7-10 napos szünet miatt. Éppen jókor érkezik tehát a magyar termés.

A piacokon keresik a szeletelt dinnyét
Fotó: Sándor László

Itthon tavaly a hűvös nyárelő miatt átlagnál kisebbre növő dinnyék következtében nőtt a nagy termések (10-15 kilogrammos) kereslete, a hagyományos piacokon több görögdinnyét adtak el szeletelve, mint egészben. Ezt a fogyasztói igényt követve a magyar dinnyetermelők többsége idén az előző évinél egy méretosztállyal nagyobb terméseket adó fajtára váltott.

Az áruházak azonban továbbra is főként 4-9 kilogrammos görögdinnyét kínálnak, és persze ott lesznek a pultokon a valamivel kisebb magszegény termések is.

A dinnyetermelők közepes, illetve sok öntözéssel annál valamivel nagyobb hozamokban bízhatnak. Április-májusban a hideg hátráltatta az állományok fejlődését, és bár június elején jól kötöttek a tövek,  a hirtelen érkezett 40 °C-os hőmérsékleti maximumok és a rendkívül magas UV-sugárzás stresszelte a növényeket. Ilyen körülmények közt hiába porozták a virágokat a méhek, a pollen kiszáradt, és nem hajtott csíratömlőt. A július első napjaiban 30 °C körülire mérséklődött melegben azonban kifejezetten jól érzi magát a dinnye. Ha így marad az időjárás, az a termelésnek és a fogyasztásnak is kedvez.

Sikerült a késésből jócskán lefaragni
Fotó: Sándor László

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

A francia elnök teljes tiltást tervez

Emanuel Macron bejelentette, hogy fel akarja gyorsítani a növényvédő szerek beszüntetését. A francia köztársasági elnök a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Marseille-i kongresszusán tartott beszédében azt mondta, hogy amikor Franciaország tölti be az EU elnökségét - azaz 2022. január 1. és 2022. június 30. között - kezdeményezni fogja a peszticidek használatának tiltását.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Ezt a zöldséget vásároljuk a leggyakrabban

A zöldségek közül a magyar vásárlók mennyiségben burgonyából visznek haza a legtöbbet, utána sorrendben a paradicsom, a vöröshagyma jön, és negyedik helyen következik a paprika. Ez utóbbi azonban a leggyakrabban vásárolt zöldség, derül ki a GfK Hungária Piackutató Kft. felméréséből.

Megszenvedik az aszályt a szántóföldi növények

Az őszi betakarítású növények esetében nagy a bizonytalanság a termésbecslésben, derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az azonban teljesen bizonyos, hogy az aszály ellenére is megterem a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség, és az állattartóknak is lesz elég takarmány.

Jogvesztő határidő közeleg - Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hetük maradt csupán az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2020-as vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

A világjárvány óta egyre többen (és többet) költenek online vásárlásra

A brit vásárlók mintegy 70%-a állítja, hogy az online és mobiltelefonon történő vásárlás vált a kedvenc vásárlási módjává, szemben a koronavírus-járvány előtti kevesebb mint 50%-kal – derült ki a Credit Karma személyi pénzügyi startup cég tanulmányából.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.