Back to top

A biodiverzitás befolyásolja az agrárium teljesítményét

Természetes vegetációjú vadvirágos réteket alakítottak ki kísérleti célból Dunavecse térségben. A több szántóföldön létrehozott biodiverzitás-szigetek a kiskunsági táj homogén biodiverzitását kívánja javítani – olvasható az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat weblapján.

A kutatók a biodiverzitás-szigetekkel a mezőgazdasági tevékenységek okozta biodiverzitás-csökkenést próbálják egyensúlyozni, valamint a vizsgálat adataival alátámasztani, hogy a változatos élővilág helyreállítása miként segíti az agráriumot, az élelmiszer-biztonságot, valamint a természetes élővilágot.  

A kutatócsoport vezetője kifejtette, hogy a természet egy összetett rendszer. A beporzók életben maradásának elengedhetetlen feltétele a természetes növényzet, ahogyan szükség van a kártevők elleni biológiai védekezést biztosító ragadozókra is.

A kutatás során mintegy fél hektáros foltokban 32 növényfaj magkeverékét vetették el.

Mivel a Duna–Tisza közén természetesen is előforduló vadvirágok virágzása a teljes vegetációs időszakot lefedi, így a kutatók olyan biodiverzitás-szigeteket hoztak létre, amelyek kora tavasztól egészen késő őszig virágzanak.

Fotó: Fotó: Ökológiai Kutatóközpont

Ezek a „szigetek” a gazdálkodók számára is előnyösek lehetnek, ami főként a termelékenységben mutatkozhat meg.

A kutatás arra is kiterjed, hogy a vadvirágos parcellával szomszédos szántóföldre kiáramlanak-e a kártevők, illetve hogy mily módon befolyásolhatja még a biodiverzitás-sziget a termésátlagokat. Az pozitív eredményekben amiatt is bíznak a kutatók, mert az európai zöld megállapodás értelmében a Green Deal csakis megváltoztatott agrártámogatási rendszerben elképzelhető, például a be nem vetett területekre célzottan is lehessen majd támogatást kérni.  

Az eredményes kísérlet adatai bebizonyíthatják a gazdálkodók számára, hogy érdemes az ökológusok segítségével belevágni a biodiverzitás-szigetek kialakításába.

A várt eredmények megerősíthetik, hogy a jobb beporzás miatt növekedhet például a repce hozama és minősége, vagy a változatos élettérnek köszönhetően, a több ragadozó miatt kevesebb lesz a kártevő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Innovatív módszerekkel állítanák meg a MATE kutatói a busa térnyerését

Egyre több gondot okoz hazánkban az invazív busa robbanásszerű terjedése, amit mind a haltani kutatások, mind a horgászok beszámolói alátámasztanak.

Véget ért az országos teszt, így teljesítettek a búzák és a repcék

Összesen 48 őszibúza-fajtát és 27 őszi káposztarepcét teszteltek ebben az évben az ország különböző pontjain a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A teszt eredményeit nyilvános összefoglaló kiadványban mutatták be a szervezők.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

A földművelés hivatás és életforma

Földművelők nélkül nem tudnánk mit tenni az asztalra, és a vidék sem lehetne teljes nélkülük. A paraszti társadalomnak is – amely kifejezés napjainkra igen pejoratívvá vált a köztudatban – alkalmazkodnia kellett a XXI. század modernizációjához, azonban mindeközben megőrizte tradícióit, és a természettől elidegeníthetetlenül kemény munkával dolgozik mindannyiunk élelmezéséért a földeken.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.