Back to top

A világ legjobb 50 bora között az egri St Andrea Borászat bikavére

A világ legjobb ötven bora közé választották a legnagyobb és legrangosabb nemzetközi borversenyen, a Decanter World Wine Awards 2021-en az egri St Andrea Borászat Nagy-Eged Egri Bikavér GS 2017-es borát, amely a nemzetközi szakmai zsűri értékelésén 97 pontot kapott.

A borversenyen a bronz, az ezüst, az arany és a platina minősítés mellett, az idei 18 000 bírálatra küldött mintából választották ki azt az ötven bort, amelyet a világ legjobbjainak ítéltek, ezek közé került be ez az Egri Bikavér.

Ez a Best in show kategória, és ezt a minősítést viselheti a kiválasztott ötven bor szerte a világon.

A St Andrea Borászat tulajdonosai Lőrincz György és felesége és ifj. Lőrincz György szőlész-borász

- Elképesztő ez az eredmény! Még talán fel sem fogtuk mennyire! Hihetetlen, hogy egy egri bikavér ott van a világ 50 legjobb bora között! Rendkívül hálásak vagyunk! Reméljük, hogy ezzel Eger újra felkerült a világ bortérképére, 

mondta ifj. Lőrincz György, a St Andrea Borászat ifjú szőlész-borásza. Hozzátette: az értékeléskor elhangzott, hogy a bikavér visszatért, amit nagyon fontosnak tartanak az egész borvidék szempontjából.

A nyertes bikavér egy izgalmas, a termőhelyet kifejező, érett ízekkel rendelkező, házasítással készült vörös bor. A Nagy- Eged-hegy meszes talaja, az alacsony hozam - amely 1 kg alatti tőketerhelést jelent - és a borászatra jellemző szakmai maximalizmus megmutatta, hogyan lehet a termőhelyet hűen visszaadó bort készíteni.

A dűlőszelektált bikavérüknek ez az első évjárata, Ifj. Lőrincz György szerint a következő, a 2018-as évjáratból még izgalmasabb bor születik, ami azt mutatja meg, milyen erővel bír egy termőhely, ami további szép sikereket hozhat az egész borvidéknek.

A Decanter World Wine Awards 2021 borversenyen több magyar bort is éremmel jutalmaztak. Az eredmények a verseny honlpján tekinthető meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tengeri spárgát üvegházból

A tengeri sziksófű vagy tengeri spárga egy, a csúcsgasztronómiában is kedvelt, különleges, fűszeres, szokatlanul sós ízű növény. Üvegházi termesztésére eddig senki nem vállalkozott. Két német fiatal azonban egy régi üvegház átalakításával kidolgozta a sós vízzel történő termesztés technológiáját, az eddig elért eredményeikért most innovációs díjat is kaptak.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

Átfogó szüreti mustfok ellenőrzés a szőlőtermesztők védelmében

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Kortárs költők és kortárs borok, szóról szóra, kortyról kortyra

Idén először indult útjára az 1 Bor 1 Vers kezdeményezés a VEB 2023 EKF támogatásával, melynek lényege, hogy a borokhoz választott kortárs versekkel együtt egy komplex élményt nyújtson, mondjuk egy őszi estén, amikor kicsit több idő van elmélyedni a kóstolásban és a gondolatokban.

Figyelem mustgáz! Milyen veszélyeket rejt a borospince?

Benne járunk a szőlő szüretben, folyik a must a présekből, telnek a pincék. A gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több baleset vagy haláleset következik be országszerte mustgázmérgezés következtében, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének.

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Új korszak kezdődhet a magyar-orosz agrárkapcsolatokban

„Kiemelt célunk a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékek és szaktudás exportálásának elősegítése” – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Üzleti Fórum „Magyarország – Oroszország: alapvető trendek és exportlehetőségek” rendezvényén.

Koccintás baráti körben - 30 éves a Budapest Borfesztivál

Szeptember 23-26. között szülinapi borünnep a Budavári Palota teraszain. Éppen három évtizede nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Magyarország ikonikus borfesztiválja a Vörösmarty téren, az akkor még csak néhány száz kíváncsiskodó fővárosi előtt.

Tisztességes felvásárlási árat érdemelnek a szőlőtermelők

A kormányzat aktívan segíti az idei szüret eredményes lebonyolítását, ennek ellenére egyes szőlőfelvásárló pincészetek méltatlan és piaci szempontból is indokolatlanul alacsony árat ajánlanak a szőlőért. Nem érdemelnek fejlesztési forrásokat a szőlőtermelőkkel tisztességtelen felvásárló cégek – mondta dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.