Back to top

A burgonya kártevői és az ellenük való védekezés

A burgonyának több állati kártevője van, talán a legjelentősebb a Mexikóból származó, melegigényes burgonyabogár. Veszélyes kártevőként Tápnövénye még a burgonya mellett a tojásgyümölcs és a paradicsom.

Burgonyabogár
Burgonyabogár
Hazánkban először 74 évvel ezelőtt, 1947-ben Héderváron találták meg. Bogár alakban a talajban telel, zömmel 10-15 cm mélyen, laza talajon pedig 20 cm-nél mélyebbre is lehúzódik. Évente két nemzedéke van, de a nemzedékek összefolynak. Az áttelelő bogarak tavasszal, március végétől május végéig jelennek meg.

Burgonyabogár tojáscsomója (a), és a lárvák tevékenysége (b)
Burgonyabogár tojáscsomója (a), és a lárvák tevékenysége (b)
Eleinte csak vándorolnak, a tojásrakás május végén kezdődik. A bogár a tojásokat csoportosan helyezi el a burgonya leveleinek fonákára. A tojásból kikelve 4 lárvastádium alatt fejlődik ki a burgonyabogár.

A bogár a leveleket karéjozza, súlyos esetben tarrágást okoz.

Fátyolka
Fátyolka
A lárvák hámozgatnak, az idősebbek lyukat rágnak. A kifejlett lárvák a talajba húzódnak, bábkamrát készítenek maguknak, és néhány nap múlva bábbá alakulnak. Természetes ellenségei a tojást és lárvákat ragadozó poloskák és a fátyolka, az imágókat futóbogarak, madarak (fácán, fogoly) fogyasztják.

Védekezés

A burgonyabogár ellen a burgonya kezdeti fejlődését elősegítő helyes agrotechnikával és tápanyagellátással, a burgonyafélék családjába tartozó gyomok irtásával védekezhetünk.

Levéltetvek a burgonya levélfonákán
Levéltetvek a burgonya levélfonákán
A kémiai védelem a fiatal lárvák ellen a leghatékonyabb, ezért május végén, június elején az első lárvanépesség ellen javasolt permetezni. Második védekezésre az új nemzedék imágói ellen kerül sor rendszerint június végén, július elején. Az időjárási viszonyoktól függően szükségessé válhat újabb védekezés július végén, augusztus elején a második nemzedék lárvái ellen rovarölő szerekkel.
Fátyolkatojások a burgonyavirágon
Fátyolkatojások a burgonyavirágon

Levéltetű

A burgonyán több levéltetűfaj károsíthat, a gyakorlatban a legtöbb gondot a zöld őszibarack-levéltetű és a sárga burgonya-levéltetű okozza.

A levélfonákon, illetve a hajtásokon szívogató levéltetvek erős fertőzöttség esetén akadályozzák a növény fejlődését a növényi nedvek elvonása által.

Katicabogár segít a levéltetvek elleni védekezésben
Katicabogár segít a levéltetvek elleni védekezésben
E kártételüknél sokkal nagyobb jelentőségű a vírusbetegségek terjesztése, ezért jelenlétük főleg vetőburgonya-termesztéskor veszélyes. A szárnyas alakok betelepedése az állományba már májusban megkezdődhet. A szárnyatlan alakok felszaporodása kedvező időjárás esetén június–július hónapokban történhet. A hőségnapok beköszöntével, július közepére általában befejeződik a tömegszaporodás.

Amit használhatunk

Burgonyánál három kiskertben is használható rovarölő szert vethetünk be, kettő közülük gyakorlatilag azonos: a Coragen és a Corprima 20 SC hatóanyaga a klórantraniliprol, adagjuk 2 ml 10 liter vízhez. Egy tenyészidőben kétszer szabad használni, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 28 nap.

A Laser Duplo II. kategóriájú rovarölő szer, hatóanyaga a spinozad. Adagja 2-2,5 ml 10 liter vízhez és egy tenyészidőben háromszor szabad használni. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 14 nap.

Védekezés

A védekezés alapja, különösen vetőburgonyában, a kártevő korai felismerése. A szárnyasok betelepülését sárga tálcsapdákkal, valamint az állomány gyakori szemlézésével állapíthatjuk meg.

A vírusfertőzés megakadályozása céljából a gyommentes környezet, a gyomirtás nagyon fontos.

A levéltetvek elleni kémiai védekezést már az első egyedek megjelenésekor meg kell kezdeni. Általában elegendő a levéltetvek elleni védekezést a burgonyabogár elleni permetezéssel egy menetben és azonos rovarölő szerrel végezni. Ebben az esetben a mindkét károsító ellen hatékony szereket válasszuk.

Meg kell még említeni a burgonya gyökerét és gumóit károsító drótférget, a pattanóbogár lárváját, valamint a pajorokat is, mint például a cserebogárpajor.

Ellenük szükség esetén talajfertőtlenítéssel tudunk védekezni. A cserebogarakat csapdázással össze lehet fogni, így a talajban gyökeret rágó lárvák nem tudnak évekig károsítani.

Biomódszerekkel gyéríthetjük

A krumplibogarat úgy ritkíthatjuk a legegyszerűbben, ha hajnalban összefogdossuk azokat, vagy a tyúkokra bízzuk ezt a munkát, ha tartunk baromfit a kertben. Először az áttelelt bogarak keresnek maguknak táplálékot, amit a földön gyalogolva közelítenek meg, ritkán röpülnek. Ezért alaposan megnehezíthetjük a dolgukat, ha a burgonyaágyásokat az előző évitől minél messzebbre alakítjuk ki. Az őszi és tavaszi kapálással is csökkenthetjük a jelenlétüket.

Ugyancsak hatékony, ha a sorközöket és körben az ágyást szalmával takarjuk, mert az megnehezíti a bogár mozgását, és kedvező mikroklímát teremt a lárvákat szívesen fogyasztó futóbogaraknak.

Burgonyabogár a tojásgyümölcs lombját rágja
Burgonyabogár a tojásgyümölcs lombját rágja
A korai betelepedés meggátlására alkalmas még az úgynevezett bogárfogó árok, amit az ágyás körül, 45 fokos dőlésszögű parttal alakítsunk ki és béleljük ki műanyag fóliával. A belegyalogoló bogarak zöme nem tud kimászni belőle. Ide rázhatjuk le a már burgonyára jutott kártevő bogarakat és lárvákat is. Ezek kis zavarásra is a földre vetik magukat.

A sorközökbe ültetett bab, fokhagyma vagy torma némileg riasztja a bogarakat. Azt is ajánlják, hogy ültessünk néhány tő padlizsánt a burgonyától távolabb, mert azt szívesebben fogyasztja a krumplibogár, így az elsőként megjelenő egyedek ott gyűlnek össze, és megfoghatjuk őket.

H.CS.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

Nincs más választásunk: öntözni!

Vagy öntözünk, vagy ellehetetlenül a gazdálkodásunk. Ha valakinek eddig kétségei lettek volna ez ügyben, akkor ebben az évben egyértelmű választ kapott rájuk. Az aszállyal megsanyargatott búza után abban bíztunk, hogy majd a kapások valahogy kiegyenesítik az idei évet, de sajnos nem ez történt, tovább romlott a helyzetünk. Még több helyen megégett a kukorica, olyannyira, hogy meg se nőtt, vagy ha címert hányt is, csövet már nem hozott.

Szója helyett rovarfehérje

Nagy-Britannia negyedik legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Morrisons szénsemleges „Planet Friendly” (bolygóbarát) védjegyes tojásokat kezdett forgalmazni. A tojásokat előállító gazdaságok szójafehérje helyett rovarral etetik a tyúkokat, a rovarokat pedig az áruházlánc pékségeinek és zöldség-gyümölcs osztályának hulladékával táplálják.

Római kori villakert

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – cseng a fülünkben az örökzöld sláger. S valóban, sokan indulunk nyaranta a Balaton mellé, hogy élvezzük a táj szépségét és kedvező mikroklimatikus adottságait: a meleg, de nem szélsőségesen forró nyarat, melyet a tó felől feláramló, párát hozó szellők temperálnak. Így gondolhatták ezt az 1. századtól a környéken fokozatosan megtelepülő ókori rómaiak is.

Cirok szakmai nap a Gabonakutatónál

A Gabonakutató dél-alföldi nemesítőállomásán szakmai napot tartottak szeptember elején. Az intézet nemesítői és területi képviselői által tartott kiszombori bemutató témáját az aszályos idei időjárás határozta meg, de a víz hiánya mellett a magas hőmérséklet is komoly kihívást jelentett a növények számára. Az alföldi körülmények közepette jó volt látni a szárazságtűrő cirokféléket és napraforgókat, sőt még zöld szóját is lehetett látni.

Megszűnt az aszály, folytatódik a talajok őszi feltöltődése

A hét további részében többször lehet számítani nagy területeket érintő esőre, így folytatódik a talajok őszi feltöltődése - írta hétfői agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Corteva Agriscience megállapodást írt alá a Biológiai Vezető Symborg felvásárlásáról

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) és a Symborg bejelentette, hogy aláírták a végleges megállapodást, a spanyolországi Murciában működő mikrobiológiai technológiák szakértő vállalatának (Symborg) megvásárlásáról.

Brüsszel javaslatai az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményezik

A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer felhasználás fűnyíróelv-szerű felére csökkentése pedig a növénytermesztési ágazat számára jelent nehézséget - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági miniszterek brüsszeli ülését követően.

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.