Back to top

Első generációs borászok, akik hisznek a hagyományokban

A Hajós-Bajai borvidéket, szülőfalujukat választotta a fiatal Sziegl Balázs és Nagy Petra, hogy megmutassák, mit tudnak kihozni az ottani termőterület és a saját filozófiájuk kettőséből. Első generációs borászok, de hosszú távra terveznek. Nekik a nagy álom nem a csillogó, üvegfalú pince, nem a még nagyobb kapacitású palackozó, hanem a régi fajták megőrzése, a kísérletezés és a termőföld, amin két lábbal állnak.

Két ember, két közös pont: szőlő és bor

A szőlő és a bor hozta össze a fiatal párt. - Közel laktunk egymáshoz, mégis Budapesten, a Kertészeti Egyetemen „ismerkedtünk meg” Petrával, meséli Balázs, a kezdeteket.  Ma már szőlőterületek, pincék tulajdonosai és két kisgyermek szülei. Mindössze annyi közük volt korábban a szőlőhöz és borhoz, hogy Hajós környékén nőttek föl, ahol mindenkinek van szőlője, és mindenki készít bort, legtöbben csak hobbi szinten. Mindkettőjük családjában ez volt a jellemző.

Sziegl-Nagy Petra és Sziegl Balázs

Az érdeklődésük mégis efelé vezetett annak ellenére, hogy Petrát az orvosi pálya vonzotta, Balázs pedig eleinte informatikát tanult, végül mindketten a kertészeti egyetemen végeztek.

Nem volt kérdés számukra, hogy visszatérnek Hajósra, és ezt a vidéket választják a borászkodásra.

Minden egy ajándékba kapott szőlőparcellával kezdődött 2012-ben, amelyet régi tőkék, bakhátas művelés jellemezett, amihez ma is ragaszkodnak. Igaz, kilenc év alatt kilenc hektárra növekedett a szőlőterület nagysága, de jellemzően a hagyományos művelést preferálják.

Hisznek a borvidékben

 Minden évben vásároltak egy-egy parcellát, lassan, a lehetőségeikhez képest növekedett a gazdaságuk, ami Balázs szerint elérte az ő határaikat.

- A személyes jelenlétben hiszek, minden téren és a szőlőben is. Ezért csak annyit vállalunk, amit mi magunk meg tudunk művelni és kézben tudunk tartani. Úgy érzem, most eljutottunk idáig. Ezután inkább a kísérletezésre, a minőségre, a letisztultságra szeretnénk a hangsúlyt fektetni.

Számunkra nem a domb fölé magasodó csillogó üvegfalú pince, a hatalmas palackszámok, a még nagyobb kapacitású palackozó jelenti a fejlődést, hanem az a törekvés, hogy megmutassuk, mit tudunk kihozni ebből a kedvező adottságú termőhelyből. Célunk  megkeresni és megmutatni azt a maximumot, ami a harmónia mellett benne van a területben.

Azt mondja, hogy a hajósi borvidék sokkal több lehetőséget rejt magába, amint amennyire jelenleg értékelik és ismerik, de ők hisznek az adottságaiban, a löszös agyagtalajban, a mészben gazdag homokos talajban, a hagyományos fajtákban.

Ezért döntöttek úgy, hogy minden egyes szőlőtőkét saját kézzel, organikus gazdálkodásban művelnek. amelynek a lényege  a folyamatos jelenlét, a rengeteg kétkezi munka és a természetes anyagok használata,  rézzel, kénnel, teákkal és növényi olajokkal permeteznek.  Az organikus művelés nagy befektetés, ám a kézműves munkánál alaposabb, precízebb nincs az ültetvényen és a pincében sem.

Kiemelten foglalkoznak az olaszrizlinggel, a kövidinkával, a kadarkával és a kékfrankossal.

-Az ökológiai gazdálkodás nem csak egy művelési mód, ez az életfilozófiánk, hiszünk abban, hogy csak fenntartható módon képzelhető el a jövő, és ehhez mi is szeretnénk hozzájárulni a magunk kis világával, indokolja a döntésüket Balázs.

A régiben keresik az újdonságot

A borokat is tradicionális szemlélettel készítik, nem adnak hozzá, illetve nem vesznek el belőlük semmit. Az így létrejövő natúr, teljesen természetes borok a termőhelyről, a borász egyéniségéről mesélnek, ők ebben hisznek. A régi borvidéki fajtákban látják a jövőt. Keresik a régiben az újdonságot, ezért eltérő feldolgozásmódokkal más-másféle, izgalmas karakterű bor készül. Ez valójában egy kreatív, alkotó folyamat, ezért lehetséges, hogy sosem lesz náluk két évjáratban ugyanolyan bor, ami tudatos útkeresés, és amihez kezdik hozzászoktatni a fogyasztókat is.

Az első boruk egy kadarka volt, most is ez a kísérletezésük fő tárgya. Ezt a fajtát fejlesztik, csiszolják, hogy minden oldalát, különleges tulajdonságait meg tudják jeleníteni a borban.

A méltatlanul elfeledett kövidinkát is szeretnék „feléleszteni”. A fajták adottságait kutatják, ezért minden szőlőből fajtabor készül.

Kivéve a nagy sikert aratott Bábelt, ami kékfrankos és kadarka házasítás.

A fő fajták mellett a hárslevelű, a tramini és a rajnai rizling is megtalálható a szortimentben. Sok kísérleti klónuk is van, még furmint kísérleti ültetvényük is, olaszrizlingből pedig tizenkét különböző változat. Ezekből a különféle tulajdonságokkal rendelkező típusokból áll össze az egész, és a pincében is ugyanígy több szüret eredménye ad egy-egy újbort.

Palackszámuk csak megközelíti, de nem éri el a húsz ezret. Minden borunkból limitált mennyiség készül, különlegességként pedig egyesével számozzák a palackokat.

A boraikkal nem találkozhatunk kereskedelmi forgalomban, helyben és a néhány gasztro-helyen kóstolhatjuk, például felkerült néhány Michelin-csillagos étterem borlapjára is.

Emellett külföldről is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a boraik iránt, a skandináv államokból, Távol-Keletről, és néhány európai országból is, kiváltképp azokról a helyekről, ahol nagy respektje van az organikus boroknak és élelmiszereknek.

Mindez azt reprezentálja, hogy nem csupán álom, de megvalósítható cél a Hajós-Bajai borvidékről a csúcsra érni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vékonyabb termékcsomagolás a fenntarthatóság jegyében

A Ferrero a beszállítóikkal együttműködve egy vékonyabb csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely a szabványos fóliákhoz képest mintegy 20%-os csökkenést eredményez a műanyagfelhasználásban. Az új anyagot 2022-től vezetik be a kiválasztott termékeknél. Eleinte körülbelül 550 tonna anyagfelhasználás csökkenését fog eredményezni évente, ami a korábbi csomagoláshoz képest közel1450 tonna CO2-kibocsátás csökkentését jelenti.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Világbajnok lett a villányi Jammertal Borbirtok vörösbora

Mindeddig példátlan sikert ért el egy magyar vörösbor. A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyét, a Concours Mondial de Bruxelles 2021-et az idén Luxemburgban rendezték meg. Ezen a legmagasabb pontszámot a vörösborok kategóriájában mintegy hét és félezer mintából a villányi Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 bora kapta, amely elnyerte a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

Bor, mámor… és 12 borászat Erdőbényén

Augusztus 12-15. között rendezik meg idén a Bor, mámor… Bénye elnevezésű gasztrokultúrális eseményt Erdőbényén, amely a tavalyi nyitott pincés rendezvény után ismét egyesületi összefogás keretében zajlik.

Fenntarthatóbb takarmányozás lárvákkal és rovarokkal

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát. A kutatást a HiProMine nevű cég koordinálja.

A Solymár Gyöngye az év kenyere

A Hel Pékség Solymár Gyöngye elnevezésű kenyere nyerte meg az idén tizedik alkalommal meghirdetett Szent István Napi Kenyérversenyt. A hírt az augusztus 20-i rendezvényeket beharangozó országos sajtótájékoztatón jelentették be a Parlamentben.

Neszmély legkedvesebb (bor)arca

Július utolsó hétvégéjén hatodik alkalommal szervezték meg a Neszmélyi Borünnepet Tatán. Az eseményen 14 borászat kóstoltatta borait és egy pálinkaház is csatlakozott a kiállítókhoz. A rendezvény helyszíne az újjászületett Esterházy-kastély kertje volt az Öreg-tó partján. Szeretettel, jó zenével, finom falatokkal, fantasztikus borokkal és kedves borászokkal vártak a szervezők minden borkedvelőt!

A Nivegy-völgyi álom

Példátlan helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont! A 90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.