Back to top

A levéltetvek megsültek, jönnek az atkák – Növényvédelmi előrejelzés 29. hét

Általános tapasztalat, hogy a magas hőmérséklet és az extrém UV-sugárzás nemcsak a növények egy részét károsította, hanem a kiugróan magas levéltetű-fertőzést is lecsökkentette. Van viszont helyette egy sor más károsító.

A legfeltűnőbbek talán az atkák, a legveszélyesebbek pedig a dióburok-fúrólégy, a pettyesszárnyú muslica és a selyemfényű puszpángmoly, de az amerikai lepkekabóca is felszaporodóban van szinte minden növénykultúrában..

Július második dekádjában némi lehűlés után ismét 30 °C feletti hőmérséklettel tombolt a nyár. Szeszélyes eloszlásban szinte az egész országban volt csapadék, mennyisége a néhány millimétertől a kéthavi átlagig terjedt.

A hirtelen hőmérsékletváltozás többfelé pusztító jeget is hozott, nem kímélve a szántóföldi és kertészeti kultúrákat. A jéggel sújtott területeken azonnali védekezéssel lehet csak megóvni a növényeket a további károsodástól.

Általános tapasztalat, hogy a magas hőmérséklet és az extrém UV-sugárzás nemcsak a növények egy részét károsította, hanem a kiugróan magas levéltetű-fertőzést is lecsökkentette. A kártevő szinte „megsült” a hőségben, de amennyiben lehűlés következne be, ismét gyarapodásnak indulnának a populációk. Az is megfigyelhető, hogy az atkafertőzés viszont folyamatosan emelkedőben van. A kártevő szántóföldi növényeken (kukorica, szója) egyre erősebben támad, akárcsak a zöldségféléken, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben.

A cseresznye és a meggy érése lefutóban van. Sok a fák alatti lehullott, beteg gyümölcs, amit elsősorban a gyümölcsmonília fertőzött meg. A hőségben van még bőven a fára aszalódott termésből is. Ezek együttesen fertőzési forrásai lehetnek más gyümölcsfélék megbetegedésének is, így érdemes minél gyorsabban felszámolni a fertőzőanyagot.

Szüret után egyébként is elvégzendő munka a fák további növényvédelme, mert a szárazság ellenére erősödőben van minden csonthéjas fán a levéllikasztó betegség,

valamint meggyen és cseresznyén a blumeriellás levélfoltosság. Szilván már várható a vörösfoltosság megjelenése a leveleken, tehát a szilvamoly elleni kezelések során erre a kórokozóra is gondolni kell.

A gyümölcsmolyok mindegyike (almamoly, keleti gyümölcsmoly, szilvamoly) változó intenzitással rajzik, tehát a gyümölcsfák folyamatos védelmet igényelnek.

Zalában a csapdákban megjelentek a nyugati dióburok-fúrólégy első egyedei, tehát a termést már nemcsak az almamolytól, hanem a fúrólégytől is óvni kell.

Az érő málnában a csapdák már fogják a pettyesszárnyú muslicákat, így a folyamatos védekezés és a csapdázás indokolt.

A szárazság továbbra is gátolja a feketerothadás terjedését, ennek ellenére már látható a tünete egy-egy bogyón
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

A szőlőültetvényekben a lisztharmatfertőzés mind a leveleken, mind pedig a fürtökön kis mértékben tovább erősödött, a fürtzáródás közeledtével nagyobb hangsúlyt kell fordítani a védelemre. A szárazság továbbra is gátolja a peronoszpóra és a feketerothadás terjedését, de ennek ellenére utóbbinak a tünete már látható egy-egy bogyón (kávészínű, barnuló bogyó). Ismét gyarapodik a szőlő-levélatka és a nemezes gubacsatka egyedszáma a fiatal leveleken, érzékeny fajtákon védekezésre lehet szükség.

Tart a selyemfényű puszpángmoly rajzása, a napokban várható az első hernyók kelése.

Felszaporodóban van szinte minden növénykultúrában az amerikai lepkekabóca, ezért szükség esetén indokolt lehet a rovarölő szeres beavatkozás.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos. hu honlapra.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/29 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növények mindenekelőtt

A kertépítészet igazi misztérium, izgalom, melynek lényegét a növények adják, kezdte előadását Sarah Price a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napon.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.