Back to top

Aminek jót tett a koronavírus-járvány

Sokan kezdtek növényeket nevelni a balkonon, illetve ásták fel a kertjük egy résztét, hogy zöldségtermesztéssel töltsék ki bezártságban töltött napjaikat. Mindezt Sári Kovács Szilvia, „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas program ötletgazda-programigazgató jelentette ki azon az ünnepségen, amelyen a tavaly országos díjra jelölt nevezőket köszöntötték.

Sári Kovács Szilvia
Fotó: Sávoly György
A számok is alátámasztják a fenti kijelentést: 230 hazai és határon túli település csatlakozott a programhoz, köztük 30 település első alkalommal nevezett a versenyre. Összesen 1850 kert versenyzett a díjakért, a művelésükben pedig 15640 kertészkedő vett részt. Ahogy az ötletgazda fogalmazott, látszik a jelentkezéseken, hogy az emberek meg akarták azt mutatni, hogy nem csak a szomszédjuk képes szép zöldségeskertet kialakítani. A tavalyi, rendhagyó évben a szervezőknek sok leleményre volt szükségük, hogy a kertszemléket megtarthassák – akár online kapcsolaton keresztül vagy fotók értékelésével – hangsúlyozta Sári Kovács Szilvia.

„A bezártság megerősítette a mozgalmat, nagyon sok kezdő kertész keresett meg bennünket szaktanácsért a kert kialakításával, a növények kiválasztásával kapcsolatosan”

A lezárások miatt úgy is szaporodott a kertek száma, hogy számos óvodás érte el a szüleinél, csináljanak kiskertet, mert hiányzik neki az óvoda udvarán kialakított, a gyerekek által művelt kert. Ugyan az iskolai kerteket a diákok nem művelhették, de élelmes pedagógusok erre is találtak megoldást.

Sári Kovács Szilvia, a jászberényi EGYMI tanára, Tóth Tibor és Sári Enikő
Fotó: Sávoly György

Ahogy arról a jászberényi Szent István Körúti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény szaktanára, Vígh Tamás kérdésünkre elmondta, a kertkultúra oktatása része az intézmény pedagógiai programjának. Egyebek mellett életvitel- és ökofoglalkozások keretében kertészkednek. A digitális oktatás bevezetése után a foglalkozások szokásos helyszínét, az iskolai kertet ő gondozta, 32 diákja pedig otthon kellett, hogy kialakítson magának egy 1 négyzetméteres kiskertet, vagy cserépben minikertet, amelyről fényképes beszámolót kellett készítenie a növények neveléséről ásástól betakarításig. A gyerekekkel egyébként könnyen nevelhető növényeket szoktak gondozni, de ahogy Vígh Tamás elmondta, az iskolai kertbe epret kell ültetni, mert azt mindenki szereti.

Sári Enikő
Fotó: Sávoly György
Kertészeti lapok kiadójaként a Magyar Mezőgazdaság Kiadó is támogatja „A legszebb konyhakertek” mozgalmat. Ahogy arról Sári Enikő ügyvezető igazgató az ünnepségen beszélt,

a Kerti Kalendárium kifejezetten a kiskerttulajdonosoknak kínál használható információkat, kerti praktikákat.

Kiemelte azt is, hogy Bálint György emlékére szerkesztőségünk kertjében raklapokból mi magunk is kialakítottunk egy magaságyást, amelyben zöldségeket, paprikát, paradicsomot és fűszernövényeket termesztünk. Így, ha valakinek például az ebédhez kellene egy kis erős paprika, vagy petrezselyem, nem kell messzire mennie.

Az tavalyi nevezések értékelésekor elhangzott az is, hogy a „kertesek” varázsoltak, nem tudott rajtuk ki fogni sem aszály, sem eső, vihar, jég, sem iszapkár.

Sok újítást, praktikus megoldást használnak, sokan választják a biotermesztést, komposztálnak, madárodúkat, rovarhoteleket, sünmenedékeket építenek vagy például tej, víz és csalán keverékével védekeznek a kártevők ellen. Az igazán profik pedig egy törzsre többféle gyümölcsöt is oltanak, kifejezetten őshonos növényeket termesztenek vagy épp olyan távolról érkezett gyümölcsöskert, mint a kóla (Erythroxylum coca) vagy a kivi. A mozgalomnak is köszönhető a mini-, illetve közösségi kertek egyre nagyobb térhódítása a nagyobb városokban – az országos díjra jelöltek között volt debreceni és több budapesti közösségi projekt is.

Az ünnepség előtt Kertészet és Szőlészetet olvasgattak a résztvevők
Fotó: Sávoly György

Magyarország legszebb konyhakertjeit továbbra is keresi „A legszebb konyhakertek” program. Igaz az idei verseny nevezési határideje már lejárt, de 2021-et tekintheti mindenki gyakorlóévnek, hogy jövőre kertje a lehető legjobb formáját mutathassa.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Eredetvédett vadkörtepálinka

A mai értelemben használt eredetvédelem kifejezést a francia borászok találták ki a filoxéravész után, alaptétele, hogy a bor minőségét elsősorban a termőhely határozza meg. Így a legkiválóbb termőhelyeken termelt borok viselhetik a megkülönböztető jelzést, ha megfelelnek a termelők által megfogalmazott rendkívül szigorú követelményeknek.

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Fák öntözése okosan

​​​​​​​Egy új módszernek köszönhetően nagyon sok vizet lehetne megtakarítani a városi fák öntözése során. Az intelligens öntözőrendszerekkel a jövőben minden fa az igényeinek megfelelő mennyiségű vízhez juthat. A kutatást a hohenheimi egyetem részvételével Frankfurtban végezték, a tapasztalatokat a közelmúltban összegezték. 

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Keleti és nyugati ízek találkozója

Magyarország keleti és nyugati felének ízei találkoznak bennük – fogalmazta meg Lovászné Baranyi Magdolna a mottóját, ami alapján szörpnek és lekvárnak dolgozzák fel a gyümölcsöket, „ezerféle” módon. A jelmondat magyarázataként elmondta, hogy Debrecenből költözött zalai férjéhez, így találkoztak a különböző ízek, amelyek meghatározzák termékeiket.

Tengeri spárgát üvegházból

A tengeri sziksófű vagy tengeri spárga egy, a csúcsgasztronómiában is kedvelt, különleges, fűszeres, szokatlanul sós ízű növény. Üvegházi termesztésére eddig senki nem vállalkozott. Két német fiatal azonban egy régi üvegház átalakításával kidolgozta a sós vízzel történő termesztés technológiáját, az eddig elért eredményeikért most innovációs díjat is kaptak.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.

Hihetetlenül kis területen van gyümölcsös Magyarországon

Még a mezőgazdasági területhez képest is csak egy számjegyű százaléknyi.

Júliusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júliusban harmadik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak növekedési üteme: átlagosan 21,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami 0,8 százalékponttal nagyobb az előző havi emelkedésnél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Csonthéjasok moníliás betegsége

A csonthéjasok moníliája valamennyi gyümölcsfán károsíthat, kártétele leggyakoribb a meggyen és a kajszin. A kórokozó a fák virágait, hajtásait, az 1-2 éves gallyakat, termőnyársakat, valamint a gyümölcsöket fertőzi. Virághervadást, hajtásszáradást, gyümölcsrothadást okozhat, de erősebb fertőzés esetén az idősebb ágrészek, termőnyársak is elpusztulhatnak.