Back to top

Hogyan lesz a tehéntrágyából kriptovaluta?

Egy angol farmer a Brexit és a koronavírus okozta nehéz helyzetben keresett megoldást vállalkozása stabilizálására, így jutott el a kriptovaluta bányászathoz, aminek első állomása a farmon keletkezett tehéntrágya.

A Brexit okozta változások, az egységes mezőgazdasági támogatás fokozatos megszüntetése és a koronavírus gazdaságra gyakorolt negatív hatásai következtében egyre több gazdálkodó látja szükségesnek, hogy több lábon álljon annak érdekében, hogy fenn tudja tartani vállalkozását.

A kereskedelmi jellegű bérbeadás és az idegenforgalom népszerű alternatív lehetőségek, ez utóbbi viszont a COVID-járvány ideje alatt nem bizonyult járható útnak,

ezért számos gazdálkodó nemrégiben bátor lépést tett a gyorsan növekvő kriptovaluta-piac felé.

Philip Hughes walesi farmer, aki Snowdonia közelében egy hegyvidéki marha- és juhfarmot üzemeltet, anaerob, azaz oxigénmentes zárt rendszerű emésztőbe fektetett, amelyet a farm tehéntrágyájával táplálnak, majd a gázturbinák elektromos áramot termelnek belőle. A szokatlan diverzifikációs útra azért vállalkozott, hogy hosszú távon stabilabbá tegye vállalkozását.

Az emésztő által termelt energia kétharmadát egy hagyományos lakókocsiparkban használja fel, a maradék villamos energiát azonban kriptovaluták bányászatára szolgáló speciális számítógépek működtetésére fordítja.

Ezek a nagyjából bőröndnyi méretű számítógép-bányászgépek bonyolult számításokat végeznek, cserébe pedig új kriptopénz a jutalom. Amikor valamilyen kriptopénz virtuális előállítására sor kerül, ahhoz a számítógépeknek rengeteg elektromos áramra van szüksége, és aki ezt az energia mennyiséget biztosítja, ebben az esetben Philip, az lényegében fizetést kap az energia biztosításáért.

Philipet a kriptovaluta bányászatához szükséges informatikai berendezésekkel a négy évvel ezelőtt alapított manchesteri székhelyű Easy Crypto Hunter cég látta el.

Nemrég egy kriptopénzekkel foglalkozó uniós csúcstalálkozón a küldöttek között volt Josh Riddett, a Easy Crypto Hunter cég tulajdonosa, és elmondta, hogy legfontosabb ügyfelei többnyire farmerek.

- A mezőgazdasági vállalkozók rengeteget dolgoznak, a kriptobányászat azért népszerű kiegészítő, mert a berendezések kezelése nagyon kevés munkával jár, és a farmokon könnyű elhelyezni őket –

osztotta meg tapasztalatait. Hozzátette, hogy messze nem volt számítógépes szakértő, amikor először kezdett el érdeklődni a kriptopénzek iránt, és világossá tette, hogy a bányászgépek működtetése nem bonyolult.

- Az emberek néha azt gondolják, hogy műszaki beállítottságúnak kell lenniük ahhoz, hogy részt vegyenek a kriptobányászatban, de ez egyszerűen nem így van, ha egy gazdálkodó képes a ctrlC+ctrlV feladatsort elvégezni, akkor nem lesz gondja - állította.

Philip, aki 18 ezer fontot (kb. 7.5millió Ft) fektetett a berendezésekbe, ezt alátámasztotta: -Egyszerűen megrendeltem a berendezéseket, bedugtam egy hagyományos konnektorba, és a számítógépeket csatlakoztattam az internetre. Nagyon egyszerűnek találtam a működésüket, vélekedett.

A kriptopénz már több mint egy évtizede létezik a domináns bankrendszer alternatívájaként.

A kriptobányászat magában foglalja a számítógépek használatát összetett egyenletek megoldására, amiért a felhasználókat olyan kriptovalutákban jutalmazzák, mint a Bitcoin, az Ethereum és a NEO.

Úgy tűnik, hogy a világjárvány felgyorsította a növekedését, és a nagy befektetési cégek is felvették a portfóliójukba, valamint még kormányok is, mint például a közép-amerikai El Salvador, ahol törvényes fizetőeszközként ismerik el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Vége az ezer töltők korának

Egységesítik a mobiltöltőket, erről határozott az Európai Parlament kedden. Vége az ezer töltők korának, A C típusú USB-port lesz az új szabvány, amely töltéshez és adatátvitelhez is kiváló minőséget biztosít.

Nyílt levél az energiaárak miatt

Tekintettel az energiaárak elmúlt hetekben tapasztalt rendkívüli emelkedésére, a német nagykereskedelmi és külkereskedelmi szövetség (BGA) nyílt levelet intézett a kancellárhoz és a szövetségi kormányhoz.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Megjelent a feldolgozóipari kkv-k energiatámogatási programjának pályázati felhívása

Megjelent a feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások (kkv) energiatámogatási programjának pályázati felhívása; a pályázatra október 20-ától regisztrálhatnak az energiaintenzív cégek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium a közösségi oldalán hétvégén.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.