Back to top

A parlagfűmentesítés újabb harcosa

Az Észak-Amerikából származó parlagfű az 1920-as években jelent meg a Délvidéken. Mióta pedig országszerte elterjedt, ez a leginkább allergizáló növény hazánkban. Természetes ellenségei nem voltak – egészen mostanáig. A gyomlálókesztyű, a kecske és a kasza után a tudományos eredmények alapján a parlagfű elleni védekezésben egy rovar, a parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa) is ígéretesnek tűnik.

Jordán László
Jordán László
Fotó: hba
Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal növény, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója a bogarat bemutató sajtótájékoztatón elmondta, Európa más területein évekkel ezelőtt megjelent már ez a bogár.

Olaszországi elterjedési helyén például virágzáskor 30 százalékkal csökkent a levegőben a parlagfű pollenkoncentrációja.

A Nébih munkatársai évek óta szigorúan elszigetelt körülmények között vizsgálják a bogárnak a mi éghajlati körülményeink közötti viselkedését, illetve azt is, hogy esetleges elterjedése veszélyt jelenthet-e valamely haszonnövényünkre. Vizsgálataik alapján az igazgató kijelentette,

találtak némi parlagfű-olajosbogár kártételt napraforgóban, ám ha nem jutottak más növényhez, a bogarak elpusztultak.

Megrágott levél - egy lárva pusztítása
Megrágott levél - egy lárva pusztítása
Fotó: hba
Az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Agrárgazdasági Kutatóközpont (ELKH ATK) Növényvédelmi Intézete végzi a Nébih felkérésére a parlagfű-olajosbogár magyarországi előfordulásának felmérését. Várakozásaik szerint a mediterrán vidékről kellett volna érkeznie, hisz például Horvátországban évek óta jelen van, ám az első példányokat nem ott találták meg.

Tavaly szeptemberben két amatőr rovarvadász Soroksáron észlelt először parlagfű-olajosbogarat,

azóta pedig a lakosság bevonásával találtak kisebb populációkat más Budapest környéki területeken is, így a szakemberek szerint nem véletlen behurcolásról lehet szó.

Dr. Kontschán Jenő
Dr. Kontschán Jenő
Fotó: hba
Dr. Kontschán Jenő a növényvédelmi intézet igazgatója a bogárról elmondta, hogy pici, mindössze 4-5 milliméter hosszú, sárga-sárgásbarna színű, szárnyai hosszirányban csíkosak. A petéit a levél fonákjára rakja és a legnagyobb kártételt a lárvák okozzák. Megjelenésére július közepétől lehet számítani a növény alsó levelein.

A szakemberek arról is beszéltek, hogy a kutatásoknak – ahogy a bogár hazai elterjedésének is – az elején tartunk.

További vizsgálatok szükségesek arról, milyen növényeket fogyaszt szívesen a faj, illetve egyáltalán a bogár hazai viszonyokhoz alkalmazkodó életmódja is feltárásra vár.

Kontschán Jenő ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a kutatások még csak megkezdődtek. Most szaporítják fel az intézetben zártan tartott populációt, hogy megfelelő vizsgálatokat tudjanak elvégezni. Véleménye szerint legalább 4 évig tart az a kutatás, amelyből kiderül, alkalmazhatjuk-e a parlagfű-olajosbogarat a parlagfű elleni biológiai védekezésben.

Ilyen pici a parlagfű-olajosbogár
Ilyen pici a parlagfű-olajosbogár
Fotó: hba

Az ELKH ATK Növényvédelmi Intézete épp ezért továbbra is várja az észlelésekről szóló beszámolókat a parlagfubogar@atk.hu címre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

90 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

A héten 13 vármegye 441 településén, több mint 90 ezer hektáron irtja a szúnyogokat a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF hétfőn az MTI-t.

Növényvédőszer-piac 2022

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk megköszönni a részvételt mindenkinek, akik valamelyik kutatásunkban segítségünkre volt.

Az ázsiai lódarazsak „már a spájzban vannak”

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) Délkelet-Ázsiában őshonos, társas életmódú darázsfaj. India északi területeitől Kínán és az Indokínai-félszigeten át Indonéziáig mindenütt előfordul. Nagyjából húsz évvel ezelőttig a magyarországi fauna szempontjából semmilyen szerepe nem volt ennek a fajnak...

Egyszerű módszer, hogy ne a rigók szüreteljék le a szamócát

Hobbikertészként csak egészen apró területen van lehetőségem pár tő szamócát termeszteni. Azonban néhány éve nem sokat ettünk belőle, mivel a rigók minden hajnalban leszüretelték az éppen megérett szemeket. Eleinte hálóval próbáltam védeni őket, ami ugyan sikeres volt, de borzasztó macerás, és nem is túl esztétikus...

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

Szúnyogokban mutatták ki a méhekre veszélyes vírust

A Black-Queen-Cell-Virus (BQCV) egy a mézelő méhre (Apis mellifera) veszélyes vírus, mely a méhanya lárváját támadja meg. A vírusról alig tudunk valamit, viszont legújabban szúnyogokban mutatták ki.

A denevér rejtheti a megoldást az öregedés ellen

A denevérek segítenek a kártevők elleni védekezésben, a növények beporzásában és a magvak terjesztésében. Egy új kutatás szerint azonban a denevérek lehetnek a kulcsa a további gyulladások és az időskori betegségek terápiájának.

Az innováció segítségével csökkenthető a parlagfű terjedése a földeken

A klímaváltozás negatív hatásaival nap mint nap szembesülnek a mezőgazdaság szereplői. Az elmúlt évek aszályos időjárása, a nagymértékű vízhiány nem kedvezett a hazai szántóföldi növénytermesztésnek és a kutatások azt jelzik, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet a gyomnövények további terjedésének és pollenszórásának is utat engedhet.