Back to top

Kecsketenyésztési kisokos (I. rész)

A kecskebélcsatorna hossza 25–42 méter. A bendő befogadóképessége 18–25 liter; a szarvasmarhákhoz képest magas a cellulózbontó mikroorganizmusok száma, ezért ebben az emésztőszervben hosszabb ideig tartózkodik a takarmány.

Az anyakecskék táplálóanyag szükséglete

Üres- és vemhes anya napi szárazanyag szükséglete testtömegtől függően 1,7-1,9 kg/nap, tejelőké 2,9-3,9 kg/nap. A 6 liter tejet termelő kecske szükséglete 2,5-szerese az 1 l-t termelőkének. Napi 1 kg tejet termelő kecskének a takarmányadagja: 5-6 kg jó minőségű legelőfű, 1 kg réti széna, abrak­kiegészítés nem szükséges; 2 kg legelőfű, 0,1 kg napraforgó-pogácsa, 0,5 kg réti széna. Naponta 2 kg-os tejtermelés esetén: 2 kg réti széna, 4 kg takarmányrépa, 0,3 kg árpa, 0,8 kg borsó; 2 kg réti széna, 1 kg takarmányrépa, 0,4 kg korpa, 0,1 kg napraforgó-pogácsa. A napi abrakadag az 1,2-1,5 kg-ot ne haladja meg.

A kecskék ivarzási főidénye az ősz, amely élénkebb a juhokénál.

Idősebb anyakecskéknél az étvágy gyengül, a tejtermelés csökken. A vemhesség átlagosan 150 nap. A vemhes anya tejtermelése az ellés előtt 2 hónappal megszűnik, a jól tejelőket el kell apasztani. Elapasztás: az állatot ritkábban fejjük, jó tejelőknek csak napi 1-2 kg szalmát és vizet adunk. Ilyenkor nagyon fontos a mozgás. Ha az anya magától nem apaszt el, ellés előtt 6-8 héttel szárazra kell állítani. A szárazon álló anyákat jól kell takarmányozni, 2 heti szárazon állás után megkezdhető a kitőgyelő etetés (legelő, jó minőségű széna, 0,3 kg abrak). A romlott takarmány, a dohos abrak káros, a fagyos víz, vetélést okozhat. Ellés előtt az abrak korpával etethető. A terimés takarmányok helyett inkább lédús, könnyen emészthető takarmányokat kell adni.

Bakok takarmányozása

Termékenyítési szezonon kívül takarmányt csak életfenntartásra kell adni. Tavasztól őszig a legelőfű, télen 7-10 kg zöldtakarmány vagy 1 kg széna, 2 kg szalma, 0,2-0,3 kg abrak kielégíti az életfenntartás igényét. Fedeztetési időszak előtt 2-3 héttel az abrakot (a zab, az árpa, a rozs és az extrahált olajipari darák keverékét) napi 0,8-1 kg-ra emeljük. Ivóvíz és nyalósó mindig legyen előttük.

Takarmányozási technológia

A kecske, emésztő szervrendszere révén, kiválóan alkalmas a rostdús takarmányok hatékony emésztésére (hegy- és dombvidéki legelőfű). Főleg a számukra ízletes takarmányt fogyasztják. Egyszerre nem esznek sokat, inkább többször, szelektíven keveset. Nagy tejhozamnál fontos, hogy a tejelő állat felvegye a jóllakottság érzését kiváltó takarmánymennyiséget. Tejelő anyakecske igényes a takarmány struktúrájára és a szárazanyag-tartalmára (szálastakarmány, erdőhulladék, szilázs és szenázs).

Legelési szokások

A kecske mindent legel, akár előtte vagy fölötte van, a meredekebb domboldal nem akadály. Kora tavasztól késő őszig legeltessünk. A folyamatos legeltetés biztosítja a kiegyenlített takarmányfelvételt, táplálóanyag-ellátást.

Legelési stratégia: füvet fogyaszt, amikor legnagyobb a fehérjetartalma és az emészthetősége, majd áttér a fiatal hajtásokra, amikor annak a táplálóértéke nagyobb.

Kiválogatja a füvet a herefélék közül, jobban kedvelik a fiatal hajtásokat lerágni, mint a legelést. Sziklás, köves, meredek lejtőket előny­ben részesítik a sík területtel szemben. Kerítés, sövény mellett szívesebben legelnek, mint a legelő közepén. Magasabban lévő növényeket fogyasztják először, utána legelnek a talajhoz közel. Képes elviselni a keserű ízt, a magas csersavtartalmat, elfogyaszt rossz ízű gyomokat és vad cserjéket, melyek mérgezők is lehetnek. A legelés tengerszint feletti magassága alapján a kecske „fentről lefelé” legelő állat „első legelő, utolsó legelő” rendszer (kecske az első legelőcsoport, szarvasmarha az utolsó). Legeltetés a legolcsóbb takarmányozási mód.

Az egész évi tömegtakarmány-program kidolgozásánál olyan hosszan legeljenek,

ameddig csak lehet. Szakaszos legeltetés során a növény és az állat igényeit figyelembe kell venni. A telepített, intenzív gyepeket célszerű szakaszokra osztani, és adagolva legeltetni. A szakaszokat állandó vagy mozgatható (villanypásztor) karámokkal alakíthatjuk ki. Száraz takarmányozás: a monodiétás takarmányozáskor, főleg szárított takarmányok etetésekor 6-8 féle takarmányféleségből álljon a takarmány. A napi adag: szénából tetszés szerint (ad libitum), tejelő pótabrak tejliterenként 0,3-0,4 kg abrak legyen, max. 1,2-1,5 kg/nap adaggal. A tejelő anyakecske vízigénye: 6-8 l/nap. 1 kg felvett szárazanyagra 3,5 l vizet kell számolni.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

A farkasok már velünk élnek

Bár sokan úgy gondolják, a farkasok, medvék, hiúzok a szomszédos országokból járnak át hozzánk, szakemberek már mintegy tíz itt élő farkascsaládról tudnak. Hazánkban két hagyományos élőhelyük volt: az Északi-Középhegység a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl, és a jelek szerint ma is ott élnek.

Telhetetlen méhek

A brit városok méhállománya igen nagy iramban növekszik, így lassan kiszorítja a helyi, őshonos méhállományt, amely most már segítségre szorul. „Dinók, robotok és méhek. Nem tudom, miért, de ezek mindenkit lenyűgöznek”, mondja Richard Glassborow, a londoni méhészek egyesületének (London Beekeepers’ Association) elnöke.

Érzéketlenítsünk, hogy a ló ne legyen ijedős

Prédaállatokként a lovak természetben való túlélését az biztosította, hogy a környezetre nagyfokú érzékenységgel reagáltak, vagyis megijedtek. De gondoljunk csak bele, milyen furcsa lenne, ha egy rendőrló elvágtázna egy megzizzenő nejlonzacskó láttán, vagy nem lehetne felvenni az állat lábát.

Gazdijogsi a felelős kutyatartásért

Már csaknem 2600-an regisztráltak a felelős állattartást támogató gazdijogsi képzésre - mondta a program hétfői sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos.

107 ezer termelő kapott már az első napon területalapú támogatási előleget

Az előlegfizetés első napján 107 ezer termelő számára mintegy 73 milliárd forint területalapú támogatás (SAPS támogatás) indult meg, holnaptól pedig több mint 3.000 tejtermelő részére 14 milliárd forint termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatás kifizetése kezdődik el - mondta el Nagy István agrárminiszter.

Két különös kedvenc

Dr. Ország Mihály Mindent lehet, de krokodilt, azt nem című roppant humoros könyve az elmúlt harminc évben mit sem veszített aktualitásából. A szerző egyedi hangnemben és bájos iróniával mutatta be a különféle egzotikus kedvenceit.

Genomikai tenyészértékbecslés a magyartarka fajtában

A XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításon a húshasznosítású szarvasmarha kategórián belül 5 csoportban hirdettek fajtagyőztest. Ezek közül az egyes fajtákat értékelő bírók közösen választották ki a húshasznosítású nagydíjas egyedet, mely idén a magyartarka lett anyatehén ikerborjaival, a Derecske Petőfi Mezőgazdasági Kft. prezentálásában.

Kis híján kipusztult kutyafajta tenyésztői találkoztak

Erdélyikopó-világtalálkozót rendeznek Somogy megyében, a péntektől vasárnapig tartó eseményen Magyarországról, Romániából és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviselteti magát.