Back to top

Ahol megáll az idő – a kaptárlevegős ház

Május 15-én délelőtt, az elmúlt évek és az enyhe február-március alapján joggal az akácvirágzásra időzítve, Kiskunhalas mellett, a Duna-Tisza-közi homokhátság akácerdei, szőlői között húzódó tanyák egyikén, sok érdeklődő gyűlt össze. Akácvirágzást nem láttak, de egy új, gyönyörű apiterápiás házat igen.

A vendéglátó Fehér Péter méhész volt, akit az első tányér bivalypörkölt után, a második tányér megkezdése előtt kérdeztem az esemény apropójáról.

Honnan jött az ötlete, hogy apiterápiás házat építsen?

- Erre a kérdésre nem lehet egyetlen mondatban válaszolni, mert amikor kezembe került Báró Ambróczy Béla könyve, nagyon rácsodálkoztam, milyen csodálatos pavilonokat építettek méhész eleink. Abban az időben még megélt a méhész, ha nem vándorolt, hiszen nem is állt rendelkezésére a mai korban használt vándorlási eszközpark.

Az 1800-as évek végén épített pavilonok nemcsak a méheknek épültek, hanem a méhész pihenőhelye is volt, tehát már akkor tudták, mi a jó.

Ez csak a múltra való rácsodálkozás. Visszatérve az eredeti kérdésre, az ötletadó hétéves Farkas nevezetű gyermekem volt, aki egy napon azzal a kéréssel fordult hozzám, apa építs nekem egy kis házat, de olyat, mely alatt elfér a traktorom. A gyermek kérésére egy kutyaházat méhészapa nem építhet, tehát ez lett belőle.

1. kép

Ön szerint, mi a helyes elnevezése az ilyen célú épületnek? Apiterápiás ház? Kaptárlevegős ház?

- A választ nagyon meg kell gondolni, mert ha az a válaszom, hogy apiterápiás ház, akkor komoly követelményeknek kell megfelelni, mint pl. orvosi javaslat, protokoll, természetgyógyász kapcsolat, stb. Abban az esetben, ha kaptárlevegős házat mondok, talán más elbírálás alá esik. Maradjunk az utóbbinál.

Kérem, mutassa be az épületet! Mekkora, hány méh­család biztosítja a kaptárlevegőt?

- Az általam készített kaptárlevegős ház, megítélésem szerint viszonylag kicsi, de minden van benne, ami szükséges. Belső mérete 2,40x2,40 méter, ebben a térben található a mosdó és WC, valamint egy nagyobb és egy kisebb ülőalkalmasság, a nagyobb fekvőhelynek is használható. Az építmény előtt fedett terasz található, itt helyeztük el, ismereteim szerint az egyetlen hazánkban fellelhető, a múlt század elejéről származó Szent Ambrus kaptárszobrot (1. kép).

Bejárati ajtaja üveg, de az ötletadó kérését figyelmen kívül hagyva, az épületre ablakot nem tettem, melyet már most látom, hogy a legrövidebb időn belül pótolnom kell.

Ezért, északi oldalára, négy csúcsával befelé néző háromszögletű, nem nyitható ablak kerül, mint egy virágszirom, keleti oldalára viszont kifelé nyitható, hatszögletű ablak lesz. Ebben a házban hét méhcsalád biztosítja a kaptárlevegőt, a kaptárak rakodó rendszerűek. A ház homlokfala lenyitható (2. kép), a lenyitott részre a kaptárak kihúzhatók, kezelésre, vagy cserére. A kaptárak felett a padló ki van fúrva, felülről üvegszálas rostaszövettel fedettek, hogy a méhek véletlenül se tudjanak a kezelőtérbe jutni. A kaptárakon szintén üvegszálas rostaszövet van.

Milyen fából készült az épület?

- Hazai alapanyagot használtunk részben, azért csak részben, mert a környékünkön található fenyő oly hitvány, hogy semmire sem használható. Ezért kényszerűségből importfenyőt, akácot, valamint szürke nyarat és fekete nyarat használtunk fel, utóbbi hármat helyből.

2. kép

Kiknek javasolja az épület használatát?

- Erre a kérdésre csak azt tudom válaszolni, akinek orvosa, természetgyógyásza javasolja a használatát, ezzel nem akarom a kérdést kikerülni, de én csak méhész vagyok és nem kuruzsló. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy bizonyos tudás nélkül építettem terápiás házamat, hisz a méhész saját tapasztalásából is meríthet.

Méhésztársaim bizonyára tudják, milyen kellemetlen egy nyári „betaknyosodás”, ekkor a kaptárbontás biztosítja a könnyű légzést.

De említhetem, ha kimerülten kijutunk méheinkhez, a külvilág megszűnik létezni, ezért is ajánlhatom a szellemileg agyonhajszoltnak a kaptárból áramló monoton zümmögés nyugtató hatását.

Van-e, létezik-e használati utasítás, gyógyítási protokoll? Milyen tanáccsal látja el a vendégeit?

- Igen, megfelelő protokoll van, amit illik betartani, különösen az allergiára vonatkozóan, esetleges allergiás tünet esetében azonnal el kell hagyni az épületet. Ide tartozik, hogy felelősségi nyilatkozatot kell kéni a szolgáltatást igénybe vevőtől. Lehet, sokan furcsának fogják találni, de elektronikai kütyüket a házba vinni nem szabad, azokat a gondokkal egyetemben, jó messzire kint kell hagyni.

Mit javasol azoknak a méhészeknek, akik építeni szeretnének hasonlót, mire legyenek figyelemmel?

- Lehetséges, hogy sokan a fejüket csóválják a válaszomon, de csak annyi életteret vegyünk el környezetünktől, amennyi feltétlen szükséges, hisz méheink a természetes élőhely gyermekei, ne fosszuk meg őket élőhelyüktől, ne csináljunk körülöttük kultúrsivatagot.

3. kép

Titokként kezeli, vagy megtudhatjuk, hogy mekkora a költségvetése egy ilyen épületnek?

- Nem titok mennyibe került, hisz törvényes jövedelemből készült, saját kivitelezésben egy barátom segítségével, ezért munkadíjat, saját anyagot nem számoltam. Tudom, ez hiba, de talán kihívás volt, mert kettő ácstól szabadultunk meg rövid idő alatt, kik ugyan elvállalták a munkát, de rövid idő után kiderült, nem megy nekik, ezért nem egészen olyan lett, mint amit eredetileg elképzeltem.

A számlával igazolt költsége meghaladta az egymilliót.

A kaptárlevegős ház szomszédságában található a Szent Ambrus méhészeti magángyűjtemény. Mit lehet erről tudni?

- Eredetileg egyszerűen csak magángyűjteménynek indult 1993-ban, Szent Ambrus nevet egy évvel később kapta Nikovitz Tóni javaslatára. Célja az volt és ma is az, hogy a használatból kikopott eszközöket megőrizzük az utókor számára (3. kép). Akkor tudomásom szerint ez volt az első ilyen jellegű gyűjtemény, legnagyobb örömöm, hogy ma már egyre többen alapítanak hasonlókat.

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein.

Már csaknem száz, méregtől elpusztult madarat találtak Tura térségében

Tovább nőtt az elpusztult állatok és a felderített helyszínek száma a turai tömeges mérgezésnél, a természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot - tájékoztatta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője kedden az MTI-t.

Veszedelmes ízeltlábú: országos kullancsfelmérés

Az elmúlt évek hazai időjárása kedvezett a kullancsoknak, és ettől az emberek és a háziállatok is több csípést szenvedtek el – derül ki a Bábolna Bio Kft. által szervezett, több mint 3000 válaszadó 14 ezer csípésadatát összesítő felmérésből. A Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőív kitöltőinek többsége már védekezik a kullancsok ellen, és a háziállataikat is igyekeznek óvni a vérszívóktól.

Kacagó gerlék - Miért nem „sláger” díszállat hazánkban?

A kacagó gerle tenyésztése Hollandiában, Franciaországban és Belgiumban igen népszerű, ahol számos kiállítást rendeznek bemutatásukra. Hazánkban is sok galambász tart kacagó gerlét, holott ezek a madarak ennél még többet érdemelnének. Rendkívül sok színváltozatuk van – 16 szín –, és 3 toll­szerkezet-­mutációjuk ismert.

Csalás és bűncselekmény

Dr. Norberto Garcia, az Apimondia Mézminőség és Mézkereskedelmi Állandó Bizottságának elnöke, a Nemzetközi Mézkereskedelmi Szövetség titkára röviden ezekkel a szavakkal jellemezte napjaink nemzetközi mézkereskedelmét: csalás és bűncselekmény. Lássuk kijelentésének okait. A leírtakat sok-sok nemzetközi tanulmány, előadás, cikk elemzéséből, értelmezéséből állítottam össze.

Zászlóval mentettek meg egy leeső macskát a szurkolók

A kilenc életéből egyet sem használt el.

Rovarfogó növények napja a szegedi füvészkertben

Vasárnap rendezik a rovarfogó növények napját a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, az érdeklődőknek több mint hatvan szárazföldi húsevő fajt és fajtát mutatnak be - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Apiterápiás méhesház a Mecsekben

Kocsis Ernő egy mecseki faluban, Hetvehelyen él családjával. Ha ismerős lehet a név és a hely az olvasóknak, az nem véletlen, ugyanis Ernő lánya, Kocsis Vivien Evelin, aki néhány éve indult a mézkirálynő-választáson. Bár Vivient nem választották meg, édesapja így is nagyon büszke rá, és joggal: Vivien cikkeivel a méhészeti termékeket népszerűsíti.

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a gesztenyeméz!

Igazi különlegesség a gesztenyeméz, melyből orvosi méz is készül.

Miért tapasztalhatunk mellékhatásokat, ha felhagyunk a cukorfogyasztással?

A cukorfogyasztás 2008 óta folyamatosan csökken, aminek számos oka lehet, többek között az ízlés és az életmód változása, valamint az elmúlt évtizedben az alacsony szénhidráttartalmú diéták térnyerése, például a keto-diéta népszerűségének növekedése. A túlzott cukorfogyasztás egészségünkre gyakorolt negatív hatása szintén a csökkenés hátterében állhat.