Back to top

Nagydíjat ért a szemcsékbe zárt titok és a tápanyagtartalom tökéletes kihasználása

Egy év kimaradt, most szeptember 23-tól megrendezik a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat. A programokról sajtótájékoztatón beszéltek a szervező Hód-Mezőgazda Zrt. vezetői. Az esemény egyúttal a „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért  2021”  és a „Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért  2021” évi pályázatok eredményhirdetése is volt. 

- A pandémia közbeszólt, de a hitünket abban, hogy az országnak szüksége van egy igazán jó szakmai állattenyésztési, mezőgazdasági, agrárkiállításra vidéken, nem ingatta meg. A nehézségek ellenére igyekeztünk megszervezni. Nagy munkát vállaltunk, hiszen a kiállításnak nem ez a megszokott ideje - emelte ki Antal Gábor, a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón. Az esemény a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok - amely az OMÉK társrendezvénye - programismertetője, valamint a „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért  2021”  és a „Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért  2021” évi pályázatok eredményhirdetése volt. 

A termékdíj pályázatokra összesen 28 aspiráns jelentkezett, ez mindössze hárommal kevesebb a korábbinál, állattenyésztéses pályázatok vannak többségben, mondta Antal Gábor.

Kiemelte: a profit egyre kevesebb az állattenyésztésben, ha ez nem változik, nem sok jövőt jósol az ágazatnak. Példaként a tej felvásárlási árát említette, amely változatlan, szemben a jelentősen megemelkedett takarmányárakkal. 

Az eseményen készült fotógalériánkat ide, vagy a lenti képre kattintva nézheti meg.

Tavaly kimaradt a kiállítás, az ideit a megszokott május helyett szeptemberre tették. A szokásos kiállítói létszám várható, fogalmazott a vezérigazgató. Ebben az évben hozzávetőleg 200 ipari kiállítót várnak, hasonlóan alakul majd az állatkiállítók száma is, népművészek és az élelmiszer árusok részéről pedig 90 árust várnak. Ez a korábbi évekhez képest 15 százalékos visszaesés, de a járványhelyzethez viszonyítva ez nem rossz arány. Nagy István agrárminiszter jelezte a részvételét, ő nyitja majd meg az eseményt szeptember 23-án.

Folyamatosan lesznek szakmai előadások, de újdonságokról is beszámolt a cégvezető: az eseményen öt ország részvételével tartja elnökségi ülését a Magyar Állatorvosok Világszervezete, de ez az első olyan kiállítás, amelyre online lehet jegyet vásárolni a Ticketportalon keresztül. 

Fekete Balázs kiállításigazgató úgy fogalmazott: az esemény a hagyományoknak megfelelően zajlik majd, nagyon jó alapokat tettek le három évtizede, az ország egyik legnagyobb kiállításává vált a vásárhelyi állattenyésztési napok, a hazai mezőgazdaságnak nagy szüksége van rá. 

- Az állatokat az első napon bíráljuk, néha tengeren túli ítészek közreműködésével. Sokszor halljuk tőlük, hogy az állatok bármelyik európai shown megállnák a helyüket. A második nap leglátványosabb eseménye a tenyészállatok díjkiosztása. Ugyanezen a napon lesz díjugratás, gidrán lovak parádéja. Az agrárszakképző intézmények gazdászversenyéről is említést tennék. Kicsit átalakítottuk, most a középfoknak rendezzük meg, országos szintű lesz - emelt ki néhány elemet a háromnapos rendezvény programjai közül.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, a növénytermesztési zsűri elnöke, egyben a termékdíj pályázatok fővédnöke kifejtette, hogy a pályázatoknál a tartalomra és a formára is figyeltek. Dr. Wagenhoffer Zsombor , a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója, az állattenyésztési zsűri elnöke arról számolt be, hogy a zsűritagokkal hasonló a látásmódjuk, egymástól függetlenül szokták megállapítani a sorrendet. 

Növénytermesztés kategóriában, input anyagok, termesztéstechnológia témakörben a nagydíjat ebben az évben az Agrova Kft. Phylazonit Organic TK - a helyesen kezelt trágyában lévő tápanyagtartalom tökéletes kihasználása technológiája nyerte. A hazai növénytermesztés egyik legnagyobb kihívása, hogyan tudjuk természetes anyagokkal pótolni a talaj tápanyagtartalmát a termőföld fizikai, kémiai, biológiai állapotának egyidejű megőrzése és javítása mellett. Az elegendő szervestrágyát nélkülöző magyar agrárium számára hatékony megoldást nyújt a Phylazonit jövőbemutató innovációja.

Az Agrova Kft. ügyvezetője, Vajda Péter.
Az Agrova Kft. ügyvezetője, Vajda Péter.
Fotó: Csatlós Norbert

Állattenyésztés kategóriában, takarmányozás, állategészségügy alkategóriában benyújtott pályázatáért a nagydíjat az AGROFEED Kft. Szemcsékbe zárt titok munkájáért kapta.

A zsűri szerint a  legigényesebben, legjobban összerakott és a leginkább innovatív pályázat az Agrofeed anyaga volt.

A győri központú, több mint 20 éve alapított cég magyar tulajdonban van, egy évtizede hazánk piacvezető premix előállítója, amely közel 40 országban van jelen termékeivel. Termékpalettájukhoz tartoznak az egységes és komplett premixek, koncentrátumok, keveréktakarmányok dercés és granulált formában és különböző alapanyagok, például enzimek, aminosavak, glutén, szójadara. A pályázatra benyújtott termék egy innovatív, immunierősítő, a bélegészséget támogató malactakarmány, amely jól emészthető, gyógyszer-, és antibiotikum mentes. A terméket 11 és 30 kiló közötti malacoknak javasolják starter takarmánynak. Ebben a kategóriában a termék hazánkban egyedülálló.

Alpár Botond, az Agrofeed Kft. kutatás-fejlesztési vezetője és Ottó Daniella sertés takarmányozási szaktanácsadó.
Alpár Botond, az Agrofeed Kft. kutatás-fejlesztési vezetője és Ottó Daniella sertés takarmányozási szaktanácsadó.
Fotó: Csatlós Norbert

A plakettek és a nagydíjak minden évben Csongrád-Csanád megyei, sőt, lehetőség szerint hódmezővásárhelyi művész munkája. Az idei díjak alkotói Návay Sándor szobrász. A formavilággal törekedett az óriásplakáton szereplő  motívumot - ezt Papp Attila grafikus álmodta meg - megjeleníteni. A 10 centiméter átmérőjű plakettek az idén első alkalommal arany, ezüst és bronz színben készültek. 

A nagydíj áttört plasztikája a jövőbe tekintés lehetőségét sugallja, fogalmazta meg a művész.

A sematikusan ábrázolt háziállatok sziluettje jelenik meg központi elemként. A 12 x 20 centiméteres bronz öntvény gránit talapzatra van elhelyezve, melynek felületén a kategória felirata olvasható.

A 2021-es hódmezővásárhelyi nagydíjak.
A 2021-es hódmezővásárhelyi nagydíjak.
Fotó: Csatlós Norbert

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A jövő bajnokai - Future champions 2022

Charlotte Dujardin szavaival élve „a legjobbak legjobbjai” ismét össze­csaptak június elején az alsó-szászországi Hof Kasselmann istálló által megrendezett nemzetközi korosztályos versenyen.

Megújult az esztergomi Strázsa-hegy tanösvény

Nemzeti örökségünk, az ország területének mintegy harmadát kitevő védett természeti területeink értékeinek megőrzése érdekében az elmúlt több mint 10 évben Magyarország soha nem látott mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat – mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Esztergomban, szerdán.

Átlag alatti vetőmagtermést valószínűsít a terméktanács

Az őszi kalászos vetőmagok terméskilátásai országrészenként jelentősen eltérnek, de mindenütt elmarad az átlagostól – közölte az MTI-vel a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Újabb jó hír: Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megszűntek a védőkörzetek

Június eleje óta nem történt újabb madárinfluenza-kitörés Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az összes védőkörzetet feloldotta ezekben a megyékben. Ezzel jelentős lépést tettünk Magyarország madárinfluenza-mentes státuszának megszerzése, valamint az exportkorlátozások feloldása felé.

Kiskutyát nem cserélünk le - ahogy a nagymamát sem

Ahol egy élet forog kockán, ott tévedésnek nincs helye. Sótonyi Péterrel, az Állatorvos-tudományi Egyetem rektorával beszélgetett Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője. Az egyetemre a világ 58 országából járnak hallgatók, pedig jól tudják, hogy az egyik legösszetettebb szakma egyik legnehezebb egyetemére jelentkeztek.

Kampány indul a nyári sertéshúsfogyasztás népszerűsítésére

Tíz év alatt közel 10 kilóval növekedett hazánkban az egy emberre jutó éves sertéshúsfogyasztás. A növekedésben szerepe van azoknak a fogyasztásösztönző kampányoknak is, amelyeket az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) évről évre szervez.

Először klónoztak egeret fagyasztva szárított bőrsejtekből

Az áttörésnek számító eredmény megnyitja az utat ahhoz, hogy a jövőben állatok bőrsejtjeit "biztosítási kötvényként" tárolják, mivel ezekből klónok teremthetők, melyek fokozzák a fajok genetikai változatosságát, ha a kihalás fenyegeti őket.

Az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket az aszálykár enyhítésében

Június legvégére a 300 000 hektárt is meghaladta az aszálykár bejelentéssel érintett területek nagysága – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán. A kialakult helyzetben az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket, akiknek többek között az agrárkár-enyhítési rendszer és az aszálybiztosítás jelenthet segítséget.

Egyedülálló zöld dobásra készül a MATE az idei EFOTT fesztiválon

Az EFOTT fesztiválon keletkező, biológiai úton bontható hulladékok szelektív gyűjtését, helyszíni előkezelését, valamint további komposztálását is megszervezi a házigazda Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Ezzel az ott keletkező összes biohulladék esetében sikerrel zárul a biológiai körforgás, amire még egyetlen hazai fesztiválon sem volt példa.

Lejárt és veszélyes növényvédőszerek megsemmisítését támogatja a TIM

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) 300 millió forinttal támogatja a régmúltból megmaradt, forgalomból kivont hatóanyagú, lejárt vagy nem azonosítható növényvédő szerek szakszerű begyűjtését, elszállíttatását és ártalmatlanítását - jelentette be Facebook-bejegyzésében Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár.