Back to top

Nagydíjat ért a szemcsékbe zárt titok és a tápanyagtartalom tökéletes kihasználása

Egy év kimaradt, most szeptember 23-tól megrendezik a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat. A programokról sajtótájékoztatón beszéltek a szervező Hód-Mezőgazda Zrt. vezetői. Az esemény egyúttal a „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért  2021”  és a „Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért  2021” évi pályázatok eredményhirdetése is volt. 

- A pandémia közbeszólt, de a hitünket abban, hogy az országnak szüksége van egy igazán jó szakmai állattenyésztési, mezőgazdasági, agrárkiállításra vidéken, nem ingatta meg. A nehézségek ellenére igyekeztünk megszervezni. Nagy munkát vállaltunk, hiszen a kiállításnak nem ez a megszokott ideje - emelte ki Antal Gábor, a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón. Az esemény a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok - amely az OMÉK társrendezvénye - programismertetője, valamint a „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért  2021”  és a „Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért  2021” évi pályázatok eredményhirdetése volt. 

A termékdíj pályázatokra összesen 28 aspiráns jelentkezett, ez mindössze hárommal kevesebb a korábbinál, állattenyésztéses pályázatok vannak többségben, mondta Antal Gábor.

Kiemelte: a profit egyre kevesebb az állattenyésztésben, ha ez nem változik, nem sok jövőt jósol az ágazatnak. Példaként a tej felvásárlási árát említette, amely változatlan, szemben a jelentősen megemelkedett takarmányárakkal. 

Az eseményen készült fotógalériánkat ide, vagy a lenti képre kattintva nézheti meg.

Tavaly kimaradt a kiállítás, az ideit a megszokott május helyett szeptemberre tették. A szokásos kiállítói létszám várható, fogalmazott a vezérigazgató. Ebben az évben hozzávetőleg 200 ipari kiállítót várnak, hasonlóan alakul majd az állatkiállítók száma is, népművészek és az élelmiszer árusok részéről pedig 90 árust várnak. Ez a korábbi évekhez képest 15 százalékos visszaesés, de a járványhelyzethez viszonyítva ez nem rossz arány. Nagy István agrárminiszter jelezte a részvételét, ő nyitja majd meg az eseményt szeptember 23-án.

Folyamatosan lesznek szakmai előadások, de újdonságokról is beszámolt a cégvezető: az eseményen öt ország részvételével tartja elnökségi ülését a Magyar Állatorvosok Világszervezete, de ez az első olyan kiállítás, amelyre online lehet jegyet vásárolni a Ticketportalon keresztül. 

Fekete Balázs kiállításigazgató úgy fogalmazott: az esemény a hagyományoknak megfelelően zajlik majd, nagyon jó alapokat tettek le három évtizede, az ország egyik legnagyobb kiállításává vált a vásárhelyi állattenyésztési napok, a hazai mezőgazdaságnak nagy szüksége van rá. 

- Az állatokat az első napon bíráljuk, néha tengeren túli ítészek közreműködésével. Sokszor halljuk tőlük, hogy az állatok bármelyik európai shown megállnák a helyüket. A második nap leglátványosabb eseménye a tenyészállatok díjkiosztása. Ugyanezen a napon lesz díjugratás, gidrán lovak parádéja. Az agrárszakképző intézmények gazdászversenyéről is említést tennék. Kicsit átalakítottuk, most a középfoknak rendezzük meg, országos szintű lesz - emelt ki néhány elemet a háromnapos rendezvény programjai közül.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, a növénytermesztési zsűri elnöke, egyben a termékdíj pályázatok fővédnöke kifejtette, hogy a pályázatoknál a tartalomra és a formára is figyeltek. Dr. Wagenhoffer Zsombor , a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója, az állattenyésztési zsűri elnöke arról számolt be, hogy a zsűritagokkal hasonló a látásmódjuk, egymástól függetlenül szokták megállapítani a sorrendet. 

Növénytermesztés kategóriában, input anyagok, termesztéstechnológia témakörben a nagydíjat ebben az évben az Agrova Kft. Phylazonit Organic TK - a helyesen kezelt trágyában lévő tápanyagtartalom tökéletes kihasználása technológiája nyerte. A hazai növénytermesztés egyik legnagyobb kihívása, hogyan tudjuk természetes anyagokkal pótolni a talaj tápanyagtartalmát a termőföld fizikai, kémiai, biológiai állapotának egyidejű megőrzése és javítása mellett. Az elegendő szervestrágyát nélkülöző magyar agrárium számára hatékony megoldást nyújt a Phylazonit jövőbemutató innovációja.

Az Agrova Kft. ügyvezetője, Vajda Péter.
Az Agrova Kft. ügyvezetője, Vajda Péter.
Fotó: Csatlós Norbert

Állattenyésztés kategóriában, takarmányozás, állategészségügy alkategóriában benyújtott pályázatáért a nagydíjat az AGROFEED Kft. Szemcsékbe zárt titok munkájáért kapta.

A zsűri szerint a  legigényesebben, legjobban összerakott és a leginkább innovatív pályázat az Agrofeed anyaga volt.

A győri központú, több mint 20 éve alapított cég magyar tulajdonban van, egy évtizede hazánk piacvezető premix előállítója, amely közel 40 országban van jelen termékeivel. Termékpalettájukhoz tartoznak az egységes és komplett premixek, koncentrátumok, keveréktakarmányok dercés és granulált formában és különböző alapanyagok, például enzimek, aminosavak, glutén, szójadara. A pályázatra benyújtott termék egy innovatív, immunierősítő, a bélegészséget támogató malactakarmány, amely jól emészthető, gyógyszer-, és antibiotikum mentes. A terméket 11 és 30 kiló közötti malacoknak javasolják starter takarmánynak. Ebben a kategóriában a termék hazánkban egyedülálló.

Alpár Botond, az Agrofeed Kft. kutatás-fejlesztési vezetője és Ottó Daniella sertés takarmányozási szaktanácsadó.
Alpár Botond, az Agrofeed Kft. kutatás-fejlesztési vezetője és Ottó Daniella sertés takarmányozási szaktanácsadó.
Fotó: Csatlós Norbert

A plakettek és a nagydíjak minden évben Csongrád-Csanád megyei, sőt, lehetőség szerint hódmezővásárhelyi művész munkája. Az idei díjak alkotói Návay Sándor szobrász. A formavilággal törekedett az óriásplakáton szereplő  motívumot - ezt Papp Attila grafikus álmodta meg - megjeleníteni. A 10 centiméter átmérőjű plakettek az idén első alkalommal arany, ezüst és bronz színben készültek. 

A nagydíj áttört plasztikája a jövőbe tekintés lehetőségét sugallja, fogalmazta meg a művész.

A sematikusan ábrázolt háziállatok sziluettje jelenik meg központi elemként. A 12 x 20 centiméteres bronz öntvény gránit talapzatra van elhelyezve, melynek felületén a kategória felirata olvasható.

A 2021-es hódmezővásárhelyi nagydíjak.
A 2021-es hódmezővásárhelyi nagydíjak.
Fotó: Csatlós Norbert

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két különös kedvenc

Dr. Ország Mihály Mindent lehet, de krokodilt, azt nem című roppant humoros könyve az elmúlt harminc évben mit sem veszített aktualitásából. A szerző egyedi hangnemben és bájos iróniával mutatta be a különféle egzotikus kedvenceit.

A jó sajt a földeken terem

A jó sajt a földeken terem – fogalmaz Szücs-Felföldi Krisztina, aki férjével együtt működteti a Joli Sajtműhely elnevezésű családi vállalkozást a zalaegerszeghez közeli Zalaistvándon.

Genomikai tenyészértékbecslés a magyartarka fajtában

A XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításon a húshasznosítású szarvasmarha kategórián belül 5 csoportban hirdettek fajtagyőztest. Ezek közül az egyes fajtákat értékelő bírók közösen választották ki a húshasznosítású nagydíjas egyedet, mely idén a magyartarka lett anyatehén ikerborjaival, a Derecske Petőfi Mezőgazdasági Kft. prezentálásában.

Szén-dioxid megkötésre és biometán termelésre is alkalmas

Nemcsak a légköri szén-dioxid megkötésében, de a szikes talajok hasznosításában is segíthetnek az újabban nemesített fűzfafajok. Az energetikai hasznosításuk kapcsán pedig az eltüzelésnél jobb lehetőség is kínálkozik.

Növényeket telepítettek a súlyosan károsodott területre

Megkezdődött a természetvédelmi oltalom alatt álló növények visszatelepítése a Ráckevei Soroksári-Duna-ágon Szigetszentmiklósnál a korábban olajszennyeződéssel károsított területen – közölte Nagy István agrárminiszter.

Borexport: új utak a fellendülésért

A jó adottságok nem elegendőek, a lehetőségeket aktívabban formálva és kihasználva kell tenni a nagyságrendileg jóval erősebb magyar borexportért – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a szakértőkből és borászokból álló szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen.

Kis híján kipusztult kutyafajta tenyésztői találkoztak

Erdélyikopó-világtalálkozót rendeznek Somogy megyében, a péntektől vasárnapig tartó eseményen Magyarországról, Romániából és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviselteti magát.

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Mangalica: a takarmánydrágulás hátulütői

A mangalicának most is keresleti piaca van, viszont a takarmány drágulása minden észszerű határt felülmúl. Talán ezzel lehetne leginkább jellemezni az ágazat helyzetét. Magyarországon jelenleg 7 ezer mangalica kocát és a szaporulatukat tartják, és közülük 900 kocát a bakonszegi Horizont ‘98 Kft. mondhat magáénak. Ez a vállalkozás tartja az összes koca 12–13 százalékát, vagyis meghatározó a magyar piacon.