Back to top

Természetgazdálkodás csak fenntartható vadászattal lehetséges

Nádasdladányban, a Nádasdy-kastélyban tartották szeptember 3-án az Országos Magyar Vadászati Védegylet 140. jubileumi ünnepségét. A kastély építtetője, Nádasdy Ferenc szorgalmazta az OMVV megalapítását, majd ezt követően őt választották meg a szervezet első elnökének. Az emlékülésen Semjén Zsolt a védegylet jelenlegi elnöke a hamarosan megnyíló vadászati világkiállítás fő üzenetét is ismertette.

Kiemelte a magyar vadászati hagyományok bemutatását, valamint a fenntartható vadászat legitimitásának bizonyítását, amely nélkül nincs természetgazdálkodás, sem erdő-, mező- és vadgazdálkodás.

Minden bizonnyal, ha a világkiállítás ideje alatt észérvekkel és logikusan alátámasztják a vadászat szerepének fontosságát a gasztronómiától kezdve a vadászkultúráig bezárólag, akkor Magyarországról kiindulva az egész világ megkísérli bizonyítani a fenntartható vadászat legitimitását, vélte a miniszterelnök-helyettes és az OMVV elnöke.

Fotó: Botár Gergely

A védegylet elmúlt tíz évéről is beszámolt, ez idő két fő célt tűztek ki: a fegyvertörvény és a vadászati törvény megalkotását úgy, hogy azok megfeleljenek a XXI. századi társadalmi elvárásoknak.

Itt megemlítendő a korábbi fegyvertörvény észszerűtlensége, amit napjainkra olyan fegyvertörvénnyé módosítottak, melyben a fegyvertartási engedély nem jár le, és miután megszerzésre került, csak időszakos orvosi vizsgálathoz kötötték megújítását.

Az újraalkotott hazai vadászati törvényt Semjén Zsolt a világ legjobb vadászati törvényének nevezte.

Ezen belül is kiemelte a húszéves haszonbérlet, a 3000 hektáros minimum vadgazdálkodási területnagyság törvénybe foglalását, illetve a trófeabírálat visszaállítását.   

Kovács Zoltán, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos múltidéző beszédében Nádasdy Ferencet méltatta, aki miután létrehozta a védegyletet, maga sem gondolta volna, hogy a vadászati ágazatban milyen hagyományőrző és fontos civil szervezetet indít újára. Mint fogalmaz, a védegylet sohasem volt politikai szervezet, ellenben a mai napig hagyományőrző szerepet tölt be annak ellenére, hogy megalapulását követően politikailag nem volt egyetértés bizonyos kérdésekben.

Fotó: Botár Gergely

A világkiállításról elmondta, egy missziót teljesít, ugyanis az „Egy a Természettel” szlogen arra utal, hogy miután a XXI. században több oldalról is támadás éri a vadászatot, amelyek nem politikai, hanem természetvédelmi és környezetvédelmi eredetűek, ezek a szervezetek az embert, így a vadászokat is ki akarják tiltani a természetből, noha a vadászok felelősséget vállalnak a vadállomány és a természet megóvásában, vagyis egyek a természettel.

A rendezvényen 98 ország képviselteti magát állatvédőkkel, környezetvédőkkel és civil szervezetekkel együtt, akikkel értelmes és értékes párbeszédet kíván folytatni a vadgazdálkodási ágazat.

Beszédének végén erős véleménynyilvánítást tett, melyben elmondta, hogy a vadászok az utolsó órákban vannak érveik hangsúlyozásában, ugyanis „öt éven belül megpróbálják eltakarítani a vadásztársadalmat a Föld színéről, mert Nyugat-Európában nincs helye tradíciónak, kultúrának, szakmai szempontoknak sem" – mondja a kormánybiztos.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az építő vezérigazgató

Barkóczi István erdőmérnök két évtizeden keresztül szolgálta a SEFAG Zrt. erdőgazdaságot, azonban vezérigazgatóként kevesebbet élvezhetett a gyakorlati szakmából – a 13 milliárd forintos forgalmú cég nem hagyott sok szabadidőt neki. Ma már nyugdíjasként szenvedélyes kiránduló, rendszeresen járja az erdőt, gombát gyűjt.

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Feltárulnak Gemenc csodái

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének szinte teljes egésze természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett területek nem látogathatók, a védett erdőrészletekben pedig csak szigorú szabályok betartásával barangolhatunk. A Gemenc Zrt. által fenntartott tanösvények, például az interaktív Molnárka tanösvény, ugyanakkor segítik az erdő csodáinak megismerését.

Vendégház a Börzsöny szívében

Aki igazán eldugott, vagy éppen izgalmas erdei tájat keres, a Börzsönyben mindkettőt megtalálja. Jó kiindulópont a bakancsos túrákhoz az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészetének Tóvik vendégháza a Magas-Börzsöny kapujában. Az exkluzív kialakítású épületegyüttes a fővárosból alig egy órányi utazással elérhető, házias és vadételeket egyaránt kínáló, családias hangulatú, panzió jellegű szálláshely.

Gyors evolúció zajlik az állatvilágban?

Az éghajlatváltozás nemcsak emberi probléma; az állatoknak is alkalmazkodniuk kell hozzá. Egy ausztrál madárkutató állítása szerint néhány „melegvérű” állat azért növeszt nagyobb csőrt, lábakat és füleket, hogy a bolygó felmelegedésével jobban szabályozhassa testhőmérsékletét.

A földművelés embert próbáló hivatás

Ötödik alkalommal rendezték meg a Földművesek Napját, amelynek ezúttal szeptember 18-án Alsónémedi Nagyközség Széchenyi István Általános Iskolája adott otthont. Az ünnepnap létrejötte és szervezése Lambert Győzőnének, az Arany-Korona Alapítvány képviselőjének, a Földművesek Napja alapítójának, valamint Petráss László alapítónak köszönhető. Az ünnepnap fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Elindult a világkiállítás jegyértékesítése

A világ tekintete szeptemberben Magyarországra összpontosul, ugyanis a vadászok, horgászok és természetszerető emberek számára megnyitja kapuit az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. Számos egyedülálló program és látnivaló várja az érdeklődőket a HUNGEXPO területén, továbbá Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményban, a rendezvény kiemelt helyszínein.