Back to top

Közép-Európai sikertörténet

Jelentős részben helyben termelt alapanyagból állít elő fermentált növényi talajjavító terméket a Pannonia Bio Zrt. ma átadott új üzemében, a Pannonia Grow-ban, Dunaföldváron.

A gyártási innovációk lehetővé teszik a takarmánykukorica minden összetevőjének, a rostnak és egyéb származékoknak a hasznosítását is, vagyis a feldolgozás során nem marad hátra hulladék
A gyártási innovációk lehetővé teszik a takarmánykukorica minden összetevőjének, a rostnak és egyéb származékoknak a hasznosítását is, vagyis a feldolgozás során nem marad hátra hulladék
Fotó: Czifrik Kati
A legnagyobb európai gabona-biofinomító új egysége évi 15 ezer tonnát fog előállítani az új termékből, amivel jelentősen hozzájárul a térség mezőgazdaságának stabilitásához, valamint a fenntarthatóbb és környezetkímélőbb európai agrárgazdálkodáshoz.

A beruházást Közép-Európai sikertörténetnek nevezte Nagy István agrárminiszter, aki hangsúlyozta: a hazai termelők már száz évvel ezelőtt is tudták, mit jelent a hozzáadott érték. Emiatt mondták, hogy a kukoricát a „jószágok bőrébe csomagolva” kell eladni. A Pannonia Bio ugyanígy tesz a kukoricával, csak XXI. századi formában.

A terményből energiát, üzemanyagot – GMO mentes, importszóját kiváltó, fehérjében gazdag – takarmányt, mostantól pedig szervesanyagutánpótlást biztosító terméket állít elő, amely fenntartható módon járul hozzá a talaj minőségének megőrzéséhez.

“A Pannonia Bio Zrt. 2012 óta erős motorja a magyar agráriumnak és ezzel a nemzetgazdaságunknak is. Dunaföldvár Magyarország egyik fő kukoricatermesztő régiójában található, és az agrárium gerincét adó családi vállalkozások itt is fontos szereplők, akik, az üzem felvásárló kapacitásának hála, stabil kereslettel számolhatnak” – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Nagy István agrárminiszter, Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója és Süli János tárca nélküli miniszter az átadó ünnepségen
Nagy István agrárminiszter, Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója és Süli János tárca nélküli miniszter az átadó ünnepségen
Fotó: Czifrik Kati
Kiemelte: hogy

hazánk Franciaország és Németország után az EU harmadik legnagyobb bioetanol-előállítója, az egy főre jutó etanoltermelést tekintve pedig globálisan a harmadik helyet foglalja el,

amiben csak Brazília és az Egyesült Államok előz meg minket. Az európai felhasználás 17 százalékát a magyar üzemek biztosítják. Ha az itthon megtermelt kukoricát nem terményként, hanem hozzáadott értékkel, feldolgozott termékként exportáljuk, az komoly gazdasági előny. Mint mondta, közösen építjük a 21.századi magyar agráriumot, amely mindig a helyi gazdaságot támogatja, mindig zöld, fenntartható és környezetbarát.

A vállalat és a térség kölcsönös előnyökre épülő kapcsolatát emelte ki az üzemátadó ünnepségen Süli János tárca nélküli miniszter, a térség országgyűlési képviselője. Dunaföldvár mindig fontos gazdasági szerepet töltött be az Alföld és a Dunántúl kapcsolatában, és napjainkban látványosan fejlődik ipara, infrastruktúrája. Az elmúlt időszakban 60 kilométer új út épült, és több mint 330 kilométernyi utat újítottak fel a térségben - mondta. A Pannonia Bio Zrt. a környék egyik legnagyobb foglalkoztatója, innovatív cég, amely az elsők között ajánlott fel segítséget fertőtlenítőszerek formájában a lakosságnak, valamint az egészségügyi intézményeknek a pandémia kezdetén.

A Pannonia Bio évi több mint 1,2 millió tonna gabona feldolgozásával a magyar kukoricapiac kulcsfontosságú szereplője
A Pannonia Bio évi több mint 1,2 millió tonna gabona feldolgozásával a magyar kukoricapiac kulcsfontosságú szereplője
Fotó: Czifrik Kati
„A fosszilis nyersanyagok és a petrolkémiai technológiák mellett érdemes nagyobb teret adni a bioenergetikának és a biomassza-alapú termékek előállításának” – fogalmazott Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója. A Pannonia Biohoz hasonló biofinomító üzemek kiszámítható keresletet garantálnak a mezőgazdasági termelők számára.

A dunaföldvári a kontinens legnagyobb gabona biofinomító üzeme, amely a termelési hatékonyságot illetően is a világ élmezőnyéhez tartozik. Ennél fogva csökkenti a hazai mezőgazdasági termelők kockázatait és ösztönzően hat további beruházásaikra.”

A vállalat gyártási innovációi lehetővé teszik a takarmánykukorica minden összetevőjének, a rostnak és egyéb származékoknak a hasznosítását is, vagyis a feldolgozás során nem marad hátra hulladék: megvalósul a körforgásos gazdálkodás. A termények feldolgozásával pedig Európa szerte keresett termékeket, a többi közt biogázt, bioetanolt, állati takarmányt és kukoricaolajat, valamint mostantól magas szervesanyag tartalmú fermentált talajjavítót is előállítanak Magyarországon. A Pannonia Bio harmincnál több országba exportál.

A vállalat tevékenységében hangsúlyos az energiahatékonyság, amely nemcsak a gyártási folyamatokat jellemzi, hanem az előállított bioetanol értékesítésével is hozzájárulnak az üvegház hatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez.

Az általuk előállított bioüzemanyag évente 800 ezer tonna széndioxid kibocsátását előzi meg az EU közlekedési szektorában.

Az új üzem 3,5 milliárd forintból, saját és piaci banki forrásból valósult meg
Az új üzem 3,5 milliárd forintból, saját és piaci banki forrásból valósult meg
Fotó: Czifrik Kati
A jelenlegi beruházás része a Pannonia Bio 2020-ban indult 3 éves fejlesztési tervének, aminek a következő állomása egy világszinten is újdonságnak számító árpafeldolgozó üzem létesítése lesz.

A most átadott üzemet 3,5 milliárd forintból valósították meg, saját és piaci banki forrásból. Ugyanezen fejlesztési terv keretében, a megvalósult energiahatékonysági és megújuló energia-felhasználási beruházások eredményeként nagyságrendileg 25 százalékkal csökken az üzem fosszilis alapú energiafelhasználása. A Pannonia Bio éves szinten több, mint 500 millió euróval (közel 156 milliárd forinttal) járul hozzá a magyar GDP-hez.

A cég 2012 óta üzemeltet biofinomítót Dunaföldváron, és ez azóta közel háromszorosára emelte termelőkapacitását. Takarmány-, élelmiszeripari és egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állít elő a kőolaj alapú termékek alternatívájaként. Az évi több mint 1,2 millió tonna gabona feldolgozásával a magyar kukoricapiac kulcsfontosságú szereplője. Több százezer tonna fehérjében gazdag takarmányt, több mint 500 millió liter bioetanolt és 10 ezer tonna feletti mennyiségű kukoricaolajat termel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

35 pályázat érkezett a Magyar Innovációs Nagydíjra

Kiemelkedő innovációs teljesítmények születtek a 2022. évben. Lezárult a 31. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Napi egy alma az orvost távol tartja

Világszerte kísérletek folynak az élelmiszeripari hulladékok, melléktermékek takarmányként való hasznosítására. Az Egyesült Államokbeli Cornell Egyetem kutatói a közmondást így módosították: szerint a közmondás az állatorvosokra is igaz. Kísérleteikben az almalégyártás melléktermékeit broilertakarmányként hasznosítva jutottak erre az eredményre.

Szójababot kukorica helyett?

A tavalyi aszály miatt az Egyesült Államok egyes területein a húsmarhák abraktakarmányában részben a szójabab lépett a kukorica helyébe. Kutatók azonban több dologra is figyelmeztetnek a szója etetésével kapcsolatban.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 5. hét

Február 1-től 28-ig nyújtható be a csatlakozási kérelem a Mezőgazdasági Krízisbiztosítási Rendszerhez (MKR).

USA: Hová lett a föld?

Az USA-ban 2013/14 óta mintegy 6,5 millió hektár mezőgazdasági terület tűnt el a statisztikákból. Ez megegyezik Németország teljes gabonatermő területével. Mi történt ezekkel a talajokkal? És ami a piac szempontjából fontos, szükség esetén újra művelésbe lehet őket vonni?