Back to top

Champagne gondban van

Köztudott, hogy a francia pezsgő, a champagne a világ egyik legkeresettebb itala és mindig nagy érdeklődés övezi. Mint kiderült, nem csak a pezsgőrajongók kísérik figyelemmel, titkos érdeklődők is megjelentek a színen.

A pezsgő alapanyagát termelő szőlőtulajdonosoknak idén egyszerre több dolog is fejfájást okoz. A gyenge szezon mellett szó szerint ébren tartják őket éjszakánként a szőlőtolvajok, akik megfosztják a tőkéiket a terméstől.

A pezsgőborászok katasztrofálisnak nevezik az idei évet,

a kedvezőtlen időjárás miatt ugyanis az idei termésük legalább a felére csökken. Ez az elmúlt évtizedek egyik legrosszabb eredménye.

Kiderült azonban, hogy ezzel még nincs vége a champagne-i szőlőtulajdonosok gondjainak, mert egy másik probléma is felmerült - a szőlőtőkéket illetéktelenek szüretelik éjszakánként. Furcsán hangzik, de ez történik: lopják a champagne alapanyagát. A sötétség leple alatt tolvajok fosztogatják a champagne-i szőlőültetvényeket. Az egyik Champagne régió központjának számító Epernay közelében fekvő Le Mesnil-i borász 80 hektár szőlőültetvényét nem ő szüretelte le, hanem tolvajok szedték a szőlőt éjszakánként.

A tulajdonos becslése szerint a termés mintegy 70 százalékát veszítette el.

A francia regionális média arról számol be, hogy más termelőknél is előfordultak hasonló szőlőlopások. A bűnözők a sötétség leple alatt tevékenykednek, ezért a borászok megpróbálnak esténként járőrözést szervezni a környéken, hogy elriasszák a tolvajokat.

Az itt termett szőlők értékét az adja, hogy több száz évre tekinthet vissza az a terroir, amelynek jellegzetessége a meszes, krétás talaj, ami meghatározza a Champagne különleges ízvilágát. Bár hosszú időn keresztül a Champagne szót a pezsgő szinonimájaként használták, viszont kizárólag ennek a borvidéknek a termelői jogosultak ennek a földrajzi jelzőnek a használatára.

Az ehhez hasonló lopás nem most fordul elő először Champagne régióban, különösen a gyenge termésű években figyelhető meg és a pezsgőtermelők számára ilyen a 2021-es év is.

A tavaszi fagyok, majd a szőlőt megtámadó penészgomba megjelenése miatt elképzelhető, hogy a termés felére csökkent. A közelmúlt esőzései tovább rontottak a helyzeten, és a szőlőlopások sem javítanak a hangulatukon. Nagyon valószínűséggel a szőlőlopások problémája idén nem korlátozódik csak Champagne régióra, más francia bortermelőknek is szembe kell nézniük ezzel a jelenséggel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

A kecskeméti szőlőbűvész - Mathiász János

A szőlőnemesítő és borász Mathiász János grandiózus hagyatékáról évszázaddal halála után ideje a jelentőségének megfelelő helyet adni a nemzeti emlékezetben. A tudósra is emlékezünk, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a világ szőlészetének megmentőjeként – mondta a Mathiász János halálának századik évfordulójára szervezett ünnepi konferencián az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Kevesebb burgonya termett Európa nagyjainál

Szándékosan visszavettek a termőterületből a nagy északnyugat-európai burgonyatermesztő országokban, ellenben – mivel jobb termést takarítottak be, mint tavaly – a betárolt burgonya mennyisége nem lett arányosan kevesebb.

Egri Bikavér egyedi palackban

Színre lépett az Egri Borvidéki Palack, az Egri Borműhelyhez tartozó borászatok kézzel fogható, és hosszú távon használandó „marketing eszköze”. A 2018 óta egyesületi formában működő szervezet tagjai elkötelezettek az iránt, hogy megmutassák, Eger a világ egyik legnagyszerűbb borvidéke.

Rágcsálók elleni védelem a kikötőből

Ha az egerek bejutnak a betárolt árpába, zabba vagy búzába, az nagy gondot okoz. A mérgezés és a csapdázás segíthet ugyan valamennyit, de a padlóra rakott raklapokon elhelyezett zsákokat elkerülhetetlenül kirágják, a lyukas zsákokból pedig szétszóródik a gabona.

Együnk minél több szőlőt!

A szőlőnek számos jótékony hatást tulajdonítunk, napjainkban pedig közvetlen bizonyítékokkal is alátámasztották ezt. Huzamos szőlőfogyasztás hatására változatosabb bélbaktérium-flórát mutattak ki amerikai kutatók.

Megmérettettek a Kárpát-medencei borok

Jó 100 éve választják el egykori történelmi borvidékeinket egymástól országhatárok, nem véletlen, hogy – egy év kihagyást követően – a tizenötödik alkalommal megrendezett XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre a korábbinál is több, mintegy 160 minta érkezett.

A legjobb magyar borászok 2021-ben: az ötösfogat

Szerencsésen megtartotta a Magyar Bor Akadémia, a „Borest a Bor Akadémián” ünnepi estjét. A Pesti Vigadóban tartott eseményen mutatkozhattak be nagyközönség előtt. Emellett egy helyen kóstolhatták nemcsak a határon túli magyar borászok, XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyen díjat nyert tételeit, hanem az Év Bortermelője 2021 díj jelöltjeinek legszebb borait is.

Ültetvények a változó klímában

A gyümölcstermesztésben használható új készítményekről, eszközökről és módszerekről szólt a Kertészek évzáró konferenciája Tápiószecsőn. Alanyoktól és tápanyag-utánpótlástól kezdve a legjobb biztosítás kiválasztásáig és az alternatív értékesítési csatornákig szerezhettek ismereteket a résztvevők a Tész-Ész Nonprofit Kft. és a Kertcenter által szervezett rendezvényen.