Back to top

Agrárminiszteri csúcstalálkozó Budapesten

Biztosítani kell a tagállamoknak a jogot, hogy az alapszabályok adta keretek között saját hatáskörben hozhassák meg azokat a szakpolitikai döntéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy nemzeti sajátosságaikhoz igazíthassák az új közös agrárpolitika végrehajtását - fogalmazott Nagy István agrárminiszter a csúcstalálkozót követően.

A Vadászati Világkiállítással egyidőben agrárminiszteri csúcstalálkozóra került sor, Nagy István agrárminiszter, Samuel Vlčan Szlovákia mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere, Jiří Šír Csehország mezőgazdasági miniszter-helyettese, Ryszard Bartosik Lengyelország Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára, Hristo Bozukov Bulgária mezőgazdasági, élelmezési és erdészeti minisztere, Šime Mršić Horvátország Mezőgazdasági Minisztériumának államtitkára, Marius Micu Románia Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára valamint Ales Irgolic Szlovénia Mezőgazdasági, Erdészeti és Élelmezési Minisztériumának államtitkárának részvételével.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A plenáris ülésen részt vevő országok képviselői áttekintették mindazon kihívásokat és jó gyakorlatokat, amelyek térségünket, régiónkat érinti. A tárcavezető emlékeztetett:  június végén az Európai Unió agrárminisztereinek sikerült elérniük az előzetes politikai megállapodást az Európai Parlamenttel, a három Közös Agrárpolitika alaprendeletről.

Ez azonban még nem jelenti a jogalkotási folyamat végét, hiszen tovább kell küzdeni a visegrádi országok érdekeiét. A KAP stratégiai tervek benyújtása és bizottság általi elfogadása kulcsfontosságú lesz az egész reform szempontjából.

Nagy István hangsúlyozta, hogy hazánk álláspontja egyértelmű: a szubszidiaritás jegyében biztosítani kell a tagállamoknak a jogot, hogy az alapszabályok adta keretek között saját hatáskörben hozhassák meg azokat a szakpolitikai döntéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy nemzeti sajátosságaikhoz igazíthassák az új közös agrárpolitika végrehajtását. Ehhez kapcsolódóan a KAP stratégiai tervek elfogadása során meg kell akadályozni, hogy a Bizottság visszaéljen a ráruházott hatalommal, és rákényszerítse a tagállamokra a saját akaratát, ami sokszor ellentétes az egyes országok nemzeti agrárérdekeivel. Garanciákra van szükség ahhoz, hogy a stratégiai tervek elfogadása méltányos, objektív és átlátható legyen.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A tárcavezető azt is kiemelte, hogy a budapesti ülésen a visegrádi országok, valamint Bulgária, Románia, Horvátország és Szlovénia által megfogalmazott közös állásponttal a KAP jogszabálycsomag formális elfogadása, a KAP stratégiai tervek Bizottság általi jóváhagyása, valamint az új teljesítési modell gyakorlati végrehajtásával kapcsolatban jelentős hatást tudnak gyakorolni a Bizottságra.

Mint mondta, az európai mezőgazdaság jövőjével kapcsolatban nem kerülhetjük meg a kutatás és fejlesztés kérdéskörét, aminek kulcs szerepe lesz abban, hogy az ágazat közép és hosszú távon sikeresen tudjon alkalmazkodni az új kihívásokhoz. Nagy István emlékeztetett, éppen öt éve annak, hogy a Visegrádi Négyek életre hívták a BIOEAST kormányszintű kezdeményezést, ami mára 11 kelet-közép-európai állam agrárminiszterének vezetésével működő összefogássá nőtte ki magát. A kezdeményezés célja, hogy vezető szerepet játsszon a makrorégiós kutatásfejlesztési stratégiák kidolgozásában és végrehajtásában.

Régiónk erejét komolyan csökkenti, hogy a 2007 és 2013 között az ágazati uniós kutatási forrásoknak csak mintegy 5,7%-a jutott a 11 érintett tagállamra. Ezt felismerve, a BIOEAST kezdeményezés másik fontos célja a régió kutatási együttműködésének és érdekérvényesítésének erősítése.

Fotó: Pelsőczy Csaba
A miniszter a fenntartható élelmezési rendszerek kapcsán elmondta, Magyarország kiemelten kezeli a kérdést, ami biztosítja az egészséges és tápláló élelmiszerekhez való hozzáférést, garantálja az élelmiszerlánc valamennyi gazdasági szereplőjének méltányos kezelését, valamint csökkenti az élelmiszer-pazarlást és figyelembe veszi a termelés és fogyasztás környezetre gyakorolt hatásait.  Az ENSZ javaslatával összhangban Magyarország a V4 magyar elnökség keretében regionális dialógust javasolt a jövő társadalom biztonságos,  egészséges és fenntartható életének megalapozása, biztosítása érdekében.

Ennek eredményeként egy közös nyilatkozat készül, amelyet várhatóan 2022 tavaszán kerül elfogadásra. A párbeszédek nagyban hozzájárulhatnak az élelmezési rendszerek 2030-ra történő átalakításához, annak fenntarthatóbbá válásához.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Nagy István arról is szólt, hogy a mezőgazdasági és élelmiszerellátási-lánc fenntartható növekedése érdekében elengedhetetlen a digitalizáció, amely megoldást jelenthet az élelmiszerpazarlás csökkentésére is. Jelenleg az Európai Unióban körülbelül 88 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente. Ennek aránya Magyarországon csökken, azonban természetesen sok még a teendőnk ezen a területen is, mint ahogy abban is, hogy tovább emeljük a vidéki élet minőségét, hogy mindenki teljes életet élhessen a vidéki Magyarországon is.

A visegrádi országok és Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia agrárminisztereinek plenáris ülését követően kézjegyükkel látták el a Közös Agrárpolitikáról szóló nyilatkozatot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bortermő vidék lesz a Kis-Küküllő mente

Románia jelenlegi területén és azon belül Erdélyben is több évezredes történelme van a szőlőtermesztésnek. Hérodotosz ógörög történész említi, hogy már a római hódítás előtt is foglalkoztak vele, bár azt még nem sikerült kideríteni, hogy milyen fajtát, vagy hogy bor is készült-e belőle. Minden valószínűséggel igen.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Elismeréseket adott át az agrárminiszter

A tét a magyar mezőgazdaság erősödése, illetve, a szuverenitás, az önrendelkezés, az egészséges, biztonságos magyar élelmiszerek védelme. Ehhez olyan elkötelezett és lelkes emberekre van szükség, akik munkájukat hivatásnak élik meg, és feladataikat szenvedéllyel és szorgalommal látják el. Ezt Nagy István agrárminiszter mondta az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából átadott elismerések kapcsán.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Elegendő takarmánykukoricával rendelkezik hazánk

Előzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél – közölte Nagy István tárcavezető.

Határon átnyúló program keretében bővült a Nyugat-Pannon régió kínálata

Kiemelt szerepe van a határon átívelő közös természetvédelmi munkának, hiszen a megváltozott társadalmi igények, az aktív kikapcsolódás népszerűsége a hálózatos gondolkodásra ösztönöznek – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Hévízen, az Ausztria és Magyarország közös megvalósításában zajló PaNaNet+ program eredményeit bemutató konferencián.

Megjelent a tavaszi fagykárok megelőzését célzó beruházásokat támogató pályázati felhívás

Magyarország kormányának elkötelezett célja, hogy a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" program keretében megerősítse a vidéki térségek gazdaságát. A program legújabb állomásaként megjelent a Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása elnevezésű pályázati kiírás – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Társadalmi támogatás nélkül nincs zöld átmenet - Luxemburgi tanácskozás

Az életszerű zöld átmenet sikeréhez elengedhetetlen a társadalmi támogatottság, ez azonban csak akkor képzelhető el, ha az élelmiszerárak nem szabadulnak el, az élelmiszerellátás folyamatosan biztosított marad, és a gazdák sem lehetetlenülnek el – hangsúlyozta Nagy István az uniós tagállamok minisztereiből álló Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11–12-i luxemburgi ülésén.

Mobil ivartalanító állomást adtak át Tiszaburán

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felelős állattartási programjának keretében eddig több mint 800 kutya ivartalanítására, és mintegy 250 eb örökbeadására került sor, a mai napon pedig működésbe helyeztek egy mobil ivartalanító állomást is – jelentette ki Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Tiszaburán.

Világszínvonalú a hazai mezőgépgyártás

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége 30 éve szakmai együttműködéssel támogatja a hazai mezőgazdasági gépgyártást. Az évforduló alkalmából rendeztek ünnepséget. Arról is beszéltek: a fiatalokat meg kell arról győzni, hogy agrárgépésznek lenni "szexi".