Back to top

A fagy és az őszibarack

A kajszi és az őszibarack a legérzékenyebb a tavaszi fagyokra, különösen az utóbbiból nem nagyon találni fagytűrő fajtát. A hazai faiskolákban leggyakrabban megtalálható fajták közül azért jó néhány legalább közepesen fagytűrőnek bizonyult.

Még mindig az egyik legjobb fajta a Redhaven és a fagytűrése is jó
Még mindig az egyik legjobb fajta a Redhaven és a fagytűrése is jó
Mindjárt itt az ültetési időszak, érdemes átgondolni, melyik fajtát válasszuk. Magyarországon tíz fajta adja a szemzések több mint felét, tudtuk meg Palesits Zsolttól, a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesülete elnökétől.

A legnagyobb mennyiségben a Redhaven fajtát szaporítják. Az USA-ban nemesített, jóízű, magvaváló, július végén, augusztus elején érő őszibarack.

Rendszeresen és bőven terem, a téli hideget jól elviseli. Érési idejében még mindig az egyik legjobb fajta, bár színeződése nem olyan intenzív, mint amit ma elvárnak. Annyira ismert és elterjedt fajta, hogy az őszibarackok érésidejét a Redhavenhez mérik. A következő klasszikusunk, a Suncrest ugyancsak amerikai fajta. A Redhaven után 18 nappal érik, középnagy-nagy gyümölcsét 60-80 százalékban bordópiros fedőszín borítja. Magvaváló, jóízű barack, rendszeresen és bőven terem. Fája közepes növekedési erélyű. Az Early Redhaven körülbelül két héttel érik a Redhaven előtt, mosott piros fedőszíne 50-80 százalékos. Jóízű, de inkább édes barack, félig magvaváló. A ritkítására kell nagyon figyelni, mert sok gyümölcs kötődik rajta. Jó fagytűrő. A Cresthaven is amerikai nemesítésű őszibarack, a Redhaven után 28 nappal érik. Húsa szilárd, jóízű, magvaváló. Téli lehűlésekre érzékeny, és közepes a terméshozama, viszont későn virágzik, ami a tavaszi fagyok elkerülésében lehet előnyös. Fája erős növekedésű.

A hazai szaporításban előkelő helyen szerepel a fehér húsú Champion, ami az USA-ban született még a 19. században.

A Redhaven után 22 nappal érik, nagy gyümölcse szabályos gömb alakú, halvány, durván molyhos. Íze különösen finom, lédús, magvaváló őszibarack. Rendszeresen és bőven terem, bár lassan fordul termőre. Az egyik leginkább fagytűrő, jól bevált fajta.

Egy amerikai nektarint, a Stark Redgoldot is nagy arányban szaporítják a hazai faiskolák. Nagy, gömb alakú, 80 százalékban színeződő gyümölcse 20 nappal a Redhaven után érik. Jóízű, magvaváló barack. Közép­erős növekedésű a fája és jól tűri a téli hideget. A nektarinok közt két amerikai (Fantasia, Flavortop) és egy olasz (Venus) fajta szerepel a top tízben, de sajnos mindegyik érzékeny a téli vagy a tavaszi lehűlésekre.

Manapság talán nem annyira a téli fagytól kell tartanunk, hanem a tavaszitól, amit reményeink szerint a késői virágzású fajtákkal lehet elkerülni.

A laposbarackok fagytűrőbbek, mint a hagyományos fajták
A laposbarackok fagytűrőbbek, mint a hagyományos fajták
A legfagytűrőbb, de nem a leggyakrabban szaporított fajták közé tartozik a Piroska. Középerős növekedésű, rendszeresen és bőven terem. Gyümölcse közepes méretű, kissé lapított gömb alakú, sárgásfehér alapon mosott, csíkozott sötét rózsaszín fedőszín borítja. Húsa fehér, a héj alatt pirosas bemosódással, középkemény, lédús, édes fűszeres ízű. Magja kicsi, félig magvaváló. Körülbelül két héttel a Redhaven előtt érik.

Az egyre divatosabb laposbarackok vagy pogácsabarackok általában jobban viselik a tavaszi fagyot, mint a hagyományos fajták és a nektarinok.

Hazai forgalomban a magyar nemesítésű Remény található. A Redhavennel egy időben, július végén, augusztus elején érik. Gyümölcse középnagy-nagy méretű, zöldesfehér alapon a napos oldalon pirossal mosott. Fehér húsa zamatos, lédús, édes.

Mit tegyünk, ha mégis elfagyott az őszibarack?

Megkönnyíti a dolgunkat, ha általában szálvesszős metszést alkalmazunk, mert kisebb a növekedés az elfagyás után, mint ha csapra metszenénk. Sajnos ördögi kör alakulhat ki, ha visszatérő fagyok érik a kertünket. Termés híján erős lesz a növekedés, ami károsan hat a rügyfejlődésre: a következő évben fagyérzékenyebbek lesznek a virágok.

Érdemes változtatni a műtrágyázáson is, a fagyveszély elmúltára tartogassuk a tervezett nitrogénmennyiség nagyobbik részét, és ha megtörtént a baj, ne is adjuk ki.

Lombtrágyázással ellensúlyozni lehet a hideghatást, monokálium-foszfáttal, monoammónium-foszfáttal a fán lehet tartani a kissé károsodott gyümölcsöket.

A gyümölcsritkításra azért kell figyelni, mert nagy termés után is nő a fagyérzékenység. Virágzás után 40 napon belül kell elvégezni a ritkítást, különben nem érünk el vele kedvező hatást.

Fagyos években különösen figyelni kell a zöldmetszésre, mert könnyen fölkopaszodnak a fák, ha nem távolítjuk el időben és kellő mennyiségben a sok erős hajtást. Minden függőleges, vastagodó hajtást vágjunk ki. Vizet csak annyit adjunk, ami segít életben tartani a fákat.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.

Gombatermesztés biológiai védekezéssel

A gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló módszerét dolgozták ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. szakemberei egy uniós támogatással megvalósított kutatás-fejlesztési program keretében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Megjelent a tavaszi fagykárok megelőzését célzó beruházásokat támogató pályázati felhívás

Magyarország kormányának elkötelezett célja, hogy a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" program keretében megerősítse a vidéki térségek gazdaságát. A program legújabb állomásaként megjelent a Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása elnevezésű pályázati kiírás – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Telepítsünk ellenálló, régi almafajtákat

Lassan újra nyugalmi állapotba kerül a kert, az utolsó zöldségek betakarítása is véget ér, ugyanakkor eljött a facsemeték telepítésének az ideje. A biotermesztés egyik sarkalatos pontja a vegyszermentes termesztés, aminek sikerét nagyban befolyásolja, hogy milyen fajtát ültetünk.