Back to top

Átadták a siófoki öntözési rendszert

Az Agrárminisztérium elkötelezett a hazai öntözés fejlesztésében, ezért mind anyagi, mind intézményi, mind jogi szabályozás tekintetében minden támogatást megad a gazdák számára. Az siófoki öntözési rendszer átadó eseménye is egy fontos állomás ezen az úton.

A Balaton siófoki és balatonszéplaki régiójában évtizedek óta hagyományosan mezőgazdasági tevékenység folyik.

Sok környékbeli család foglalkozik generációk óta, elsősorban gyümölcstermesztéssel.

A mezőgazdasági tevékenység alapjait valamikor az ötvenes években fektették le, a most átadásra kerülő vízkivételi mű pedig a hatvanas évek legvégén, az akkori kor színvonalának megfelelően épült meg végleges formájában a hozzá tartozó csővezeték rendszerrel együtt. Azóta mintegy hetven család megélhetéséhez járult hozzá ez a rendszer - emlékeztetett dr. Lengyel Róbert Siófok polgármestere. 

Fotó: Rass Krisztina
Witzmann Mihály országgyűlési képviselő örömteli pillanatnak nevezte az eseményt, amelyen a korábban a Siófoki Gyümölcstermesztési Zrt. tulajdonában és üzemeltetésében működő siófoki öntözési rendszer állami tulajdonba került. Mint mondta ezzel olyan stratégiai jelentőségű döntés született, amellyel egy valóban hosszú távú, biztos megoldást tudnak nyújtani. Mint mondta, az állam nem csak átvette és üzemeltetni fogja  a tulajdont, hanem a jövőben fejleszteni is kívánja ezt a ezt az infrastruktúrát, ezzel pedig megnyílik egy újabb fejezet a térség mezőgazdasági termelése tekintetében is. Egy modern korszerű öntözési infrastruktúra kiépítésével még több embernek adhat munkát, egzisztenciát a térség és a mezőgazdaság is tovább tud erősödni a régióban.

Volenszki Tamás a Balatonszéplaki Öntözési Szövetkezet elnöke ismertette, hogy a vízkivételi mű részeként működő nyolc darab szivattyú teljesítménye 1700 és 1800 liter per perc, évente mintegy 300 ezer köbméter víz kijuttatására van lehetőség a vízjogi engedélyben.

Jelenleg a területen esőztető öntözés, mikroszórófejes és a csepegtető öntözés található.

Emlékeztetett, a Balatonszéplaki Öntözési Szövetkezetet 2021 májusában ismerték el,  amely jelenleg 21 taggal rendelkezik. Összesen a közösség tagjai 195 hektár földdel rendelkeznek, ebből 110 hektár szántóföldi terület, 85 hektár gyümölcsös. A közösség céljai között szerepel, hogy víztározókat létesítsenek, valamint biztosítsák a főnyomó vezetékek a folyamatos cseréjét műanyag csövekre. 

Fotó: Rass Krisztina
Nagy István agrárminiszter az átadó ünnepségen kifejtette, a természetes csapadékhozamra alapozott termelés mára már az egyes növénykultúrák esetében fokozott kockázatot hordoz. Az intenzív mezőgazdasági termelés öntözés nélkül gyakorlatilag már elképzelhetetlen. A vidékfejlesztési források jelentős megemelésével ösztönözzük a gazdálkodókat, hogy olyan technológiai fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek révén a magyar gazdák rugalmasan tudnak alkalmazkodni az elégtelen csapadékmennyiség okozta kihívásokhoz- fogalmazott a tárcavezető.

Az anyagi támogatások mellett egy nagyon jól látható jogi szabályozást vezettünk be. 2019. évben az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény és annak végrehajtásáról szóló kormányrendelet a hozzá kapcsolódó intézkedéscsomagok révén elhárultak a hazai mozaikos birtokszerkezetből adódó, a megvalósítást és a működtetést akadályozó tényezők- hangsúlyozta Nagy István.

A törvény biztosítja azt, hogy mintegy 5 millió forinttal csökkenhet a 100 hektár termőföld öntözéséhez szükséges előkészítési költség, 90-120 nappal csökken az előkészítéshez szükséges időtartam. A magyar állam előnyöket biztosít az engedélyezési folyamatok egyszerűsítését biztosító környezeti tervek bevezetése, a végfejlesztési programon belüli többlettámogatások biztosításával.

Mindezeknek is köszönhetően látványosan nő az öntözési közösségek száma.

Az agrárminiszter ismertette, hogy 2020 júniusában ismerték el az első öntözési közösséget, mára pedig már több mint 70 elismert közösség létezik. Az eddig bejelentett közösségek összesen több mint 35 ezer hektárt öntöznek, melyből 24 ezer hektárt újonnan a támogatások igénybevételével vontak az öntözésbe

Az új területek bevonása mellett azonban kiemelt figyelmet kell fordítanunk a már működő, de korszerű, biztonságos üzemeltetés érdekében beavatkozást igénylő esetekre is.

A tárcavezető kiemelte, a siófoki régió a térség legnagyobb gyümölcstermesztő területe, ennek közvetlen hatása van a Balaton környéki friss piac, áruval történő ellátását. Biztosítja a hazai alapanyagot a széles körben jól ismert helyi feldolgozott gyümölcstermékeket. Ugyanakkor a hatvanas években kiépült öntözőrendszer műszaki elavultsága már a gyümölcstermőterület fenntarthatóságát is veszélyezteti. Ennek a megnyugtató és gyors kezelése, rendezése érdekében volt az állami beavatkozásra szükség. Az infrastruktúra Nemzeti Földügyi Központ általi tavalyi megvásárlásával és a helyi gazdálkodókat tömörítő Balatonszéplaki Öntözési Szolgáltató Szövetkezet öntözési közösséggé való elismerésével megindult a várt modernizáció, mely egy állami projekt keretében fog megtörténni a jövő esztendőben. Ezzel a helyi gazdálkodók megfelelő színvonalú vízellátása újra biztosítva lesz.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Állatvédelem és a gyermekek

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az Állatorvostudományi Egyetem rektora, az AM Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.

Felbecsülhetetlen károkat okozott a műtrágyakartellezés

Felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak Bige László műtrágyakartellezése - jelentette ki az agrárminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.

Saját gyökéren vagy oltva

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű növényekkel szemben, ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, nagyobb a szaporítóanyag-költség. A jövedelmezőséghez a kertészetben is egyre fontosabb az egységnyi területen elérhető minél nagyobb termésmennyiség. Ebben és a termésbiztonság javításában is szerepe lehet az oltásnak.

91 éves az év jégkármérséklője

A megváltozott éghajlati viszonyokra nemcsak válaszokat kell találni, hanem segítséget is kell nyújtani a gazdáknak a káraik mérsékléséhez. Ennek érdekében az agrártárca több lábon álló kockázatkezelő eszközt működtet, ennek része az országos jégkármérséklő rendszer is.

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Megjelent a vidéki turizmus fejlesztését támogató vidékfejlesztési pályázati felhívás

Magyarország Kormányának elkötelezett célja, hogy a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" program keretében megerősítse a vidéki térségek gazdaságát. A program legújabb állomásaként megjelent a Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése elnevezésű pályázati kiírás.

200 milliárd forintot is meghaladta az érdeklődés a precíziós mezőgazdasági pályázati felhívásra

A digitális megoldások széleskörű alkalmazása, a precíziós gazdálkodásra való áttérés az agrárium előtt álló nagy feladatok egyike. Az agrárgazdaságokat ebben segítő első pályázat a napokban zárult le, amelyet várhatóan a későbbiekben több is követ – mondta el Feldman Zsolt egy agrárdigitalizációval foglalkozó szerdai konferencián.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Sok hasznos és értékes információval gazdagodhatnak a termelők, kereskedők akkor, ha a virágértékesítési szezont követően jut idő a tapasztalatok kiértékelésére.