Back to top

Világszínvonalú a hazai mezőgépgyártás

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége 30 éve szakmai együttműködéssel támogatja a hazai mezőgazdasági gépgyártást. Az évforduló alkalmából rendeztek ünnepséget. Arról is beszéltek: a fiatalokat meg kell arról győzni, hogy agrárgépésznek lenni "szexi".

- Szükségünk van egy erős mezőgép-iparra. Szerencsére az elődeink 1991-ben,  a szövetség megalapításával egy védőhálót vontak a tagságunk alá, összehozták azokat a gépgyártó vállalatokat, amelyek a rendszerváltás zivatarában talpon tudtak maradni – így fogalmazott a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnöke, Csanádi Tamás. A fennállásuk 30. évfordulóját ünnepelték ma közel 150 meghívott vendéggel a lajosmizsei Geréby Kúriában.

Az eseményen készült fotógalériánkat ide, vagy a képre kattintva tekintheti meg.

Az elmúlt tíz évre visszatekintve elmondta: látható, hogy amikor erős és közvetlen volt a géptámogatás, akkor erős volt a géppiac, hiszen a külföldi gyártók gyorsabban tudtak reagálni kapacitásaikkal. Amikor ez kifutott, a géppiac visszaesett. A gépgyártóink viszont stabilak maradtak, sőt, a volumen növekedett is, főleg az exportorientáltság miatt. Mindez a döntéshozókhoz is eljutott, egyre inkább a komplett technológia, az értékláncok irányába hatnak a támogatások. Nem szeretne jóslásokba bocsátkozni, szögezte le, de idén szerinte a géppiac és a gépgyártás is át fogja szárnyalni a 200 milliárdos határt. Világszínvonalú a kínálatunk a talajművelés, a növényvédelem, a post harvest technológiák terén. Kiemelte azt is, hogy a hazánkban tevékenykedő külföldi tulajdonú gyártók zöme a fejlesztését is itt végzi, azaz nem pusztán bérgyártásról van szó.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége elnöke a magyar agrárgépészek egyre jelentősebb léptékű fejlesztéseiről beszélt az előadásában. Munkája és napi tapasztalatai kapcsán pontosan tudja, hogy például egy „Made in Germany” felirat mögött olykor akár 30 százalék a magyar tudás, a magyar munka eredménye. Ehhez azonban sok gépészre van szükség, többek között pár éve a MEGOSZ-szal együtt ezért kezdték a Legyél te is mezőgépész! programot.

Kellenek a fiatalok, ahhoz, hogy őket elérjék, eddig elképzelhetetlen felületeken kell reklámozni, mint a TikTok, a Facebook, vagy az Instagram. Azért, osztotta meg az első hallásra talán meglepő kifejezést, hogy agráriumot „szexivé tegyék” annak a generációnak.

Jó lehetőség a megjelenésre egy-egy kiállítás, mint például a közelmúltban lezajlott OMÉK, ahol örömmel látta, hogy sok fiatal nézett szét.

Fotó: Králik Emese

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa, Lepsényi István a hidrogént nevezte egy sok lehetőséggel kecsegtető új, érdekes területnek. Az Európai Unió 2019-ben erről a kémiai elemről kijelentette: korkompetencia, mert, bár a technológia teljes folyamata még sok fejlesztést igényel, ha el akarjuk érni a 2050-es klímacélokat, az csak a hidrogénnel valósulhat meg. A hidrogén felhasználás a következő 20-30 évben tízszeresére növekszik majd, jelenleg évi 150 ezer tonnát állítunk elő, harmadát a műtrágyagyártás, a többit a kémiai üzemek használják fel. A mezőgazdaság pedig úgy kerül ebbe a képbe, folytatta a miniszteri biztos, hogy a járművek közlekedésre használják majd.

- Amikor átvettem annak idején a tárca vezetését, az egyik kérésem az volt, hogy hívhassuk Agrárminisztériumnak. A névvel is jelezni akartam, hogy más kihívásokra kell reagálni a 21. században. Pontosan ezt keresi az a korosztály, amely most dönt arról: elkötelezi-e az agrárium felé magát, vagy sem – ezt Nagy István agrárminiszter jelentette ki. - A társadalom azt várja el, hogy legyen az agrárium „zöld”, ezt pedig az önök által fejlesztett eszközökkel lehet elérni. Nagyszerű érzés látni a nagy gépmárkákat, és közben tudni azt, hogy mennyi abban a magyar fejlesztés.

Nem vagyunk lemaradva, és most ismét lendületet tudunk ahhoz venni, hogy ismét elfoglaljuk a méltó helyünket. Az ösztönző támogatási rendszer kialakításán túl ehhez szükség van a színvonalas műszaki kultúrára, a generációk során felhalmozott tudásra és tapasztalatra.

A rendezvényen az innovatív megoldások alkalmazásának elősegítésére a  MEGOSZ stratégiai megállapodást kötött a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platformmal, melyet Csanádi Tamás és Lepsényi István írt alá. Korábban online írt alá a szövetség egy, az Agrárminisztériummal kötött stratégiai partnerségi megállapodást, ezt most az eseményen adták át ünnepélyesen.

Elismerést vehettek át azok, akik a MEGOSZ munkájában aktívan részt vállalnak. Kucsora Szilvia nem tudott jelen lenni a rendezvényen, de a BPW Hungária Kft.-től Varga Lajosnak személyesen gratulálhattak. „A magyar mezőgazdaságigép-gyártásért” érmet Lőrincz László, a szövetség korábbi elnöke és Gyurácz Ferenc, a szövetség alapító tagja kapta.

Fotó: Králik Emese

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli támogatás a baromfi- és sertéskoca tartóknak

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Ne a támogatás legyen az állattartó jövedelme!

A jövőben az állattenyésztésnek és az állattartásnak különböző feladatokra kell fókuszálnia. Erről Nagy István agrárminiszter beszélt a KÁN Egyetemi Napok nulladik napján, Kaposváron az Állattenyésztők napja alkalmából tartott tanácskozáson.

Cirok: a jövő kukoricája lehet

A mezőgazdaságban kell a több lábon állás. A növénytermesztésen belül erre jó lehetőséget kínál a cirok, ám tudnunk kell, hogy az eddigi gyakorlatunk változtatásra szorul. Mindezt Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára hangsúlyozta azon a sajtótájékoztatón, amit a Pápai Agroprodukt Zrt. pásztói telepén tartottak.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

Dolgoznak az erdészetek a tűzifaigény kielégítésén

Jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén a Tűzifaprogramban – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. Az ország legnagyobb részén már elkezdődtek a szállítások is. A főváros környékén, illetve az Alföldön a legnagyobb az érdeklődés.

Egy éve érkezhetnek Ázsiából is vendégmunkások hazánkba

Hatalmas segítséget adott a magyar gazdaságnak az, hogy az elmúlt években már az Európai Unión kívüli, környező országokból is érkezhettek vendégmunkások a minősített munkaerőkölcsönző vállalatokon keresztül azokba a meghatározott hiányszakmákba, ahol már évek óta nem találnak elegendő hazai munkaerőt a cégek.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

Magyar Bankholding: májustól MBH Bank néven működik tovább az egyesült MKB és a Takarékbank

2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal.

Brüsszel javaslatai az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményezik

A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer felhasználás fűnyíróelv-szerű felére csökkentése pedig a növénytermesztési ágazat számára jelent nehézséget - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági miniszterek brüsszeli ülését követően.