Back to top

Megállják a helyüket

A piaci igények mellett a hazai éghajlati feltételekhez is illeszkednek a Syngenta Kft. új káposztafajtái, amelyeket az ócsai szakmai rendezvényen bemutattak. Az érdeklődő termelők azt is láthatták, hogy mennyivel nagyobb termést értek el a Malagrow Kft. biostimulátor-kombinációjával kezelt állományokban.

A nagy területcsökkenés megállt, mondta Antal Gyula, a Syngenta zöldségfélék üzletágának vezetője
A nagy területcsökkenés megállt, mondta Antal Gyula, a Syngenta zöldségfélék üzletágának vezetője
A hazai zöldségvetőmag-forgalmazó cégek adatai alapján idén valamivel 3000 hektár alatt maradt az összes káposztaféle termőterülete hazánkban. Úgy tűnik, hogy az előző években tapasztalt nagy csökkenés megállt, mondta Antal Gyula, a Syngenta zöldségüzletágának vezetője.

A káposztafélék termesztéséhez valójában Németország, Hollandia és Lengyelország éghajlata kedvez, a hazai kontinentális klímán nyáron nehéz termelni. Erősségünk viszont a korai hajtatási és korai szabadföldi, illetve a savanyítási célra történő termesztés. Ennek ellenére sajnos már több évben előfordult, hogy az idény elején egy-két alkalommal Lengyelországból érkezett savanyításra káposzta. Ezt erősítette meg a rendezvényen egy hazai termesztő is, elmondta, hogy a lengyel import lenyomta a kiváló minőségű káposztájának az árát, amit a savanyítóüzemeknek értékesített.

Most is sokan voltak kíváncsiak a választékra
Most is sokan voltak kíváncsiak a választékra
A korszerű, költséghatékony termesztésre, a munkaerő-költségek csökkentésére a gépesítés a megoldás. A felálló levelű fajták alkalmasak a gépi betakarításra. A növényvédelem szempontjából pedig fontos a gomba és a baktérium okozta betegségek elleni rezisztencia.
Jól tartja a fehér színét az Andromeda F1 karfiol
Jól tartja a fehér színét az Andromeda F1 karfiol

Szükség van a hazai éghajlati viszonyok mellett jól termeszthető fajtákra, és emellett előnyt hoz a biostimulátorok használata.

Mára nem túl divatosak a káposztafélék, mondta Antal Gyula, a téli vitaminforrásként kedvelt káposzta fogyasztása visszaszorult, amióta a többi zöldségféle egész évben elérhető. A fajok népszerűsége azonban eltérő. Míg karfiolból például kevesebbet eszünk, addig a brokkoli, a leveles és a bimbós kel, illetve a vörös káposzta fogyasztása nő. A gasztronómiában is tetten érhető az innováció, nő azoknak az éttermeknek a száma, amelyek egyre több és változatosabb zöldségféléket kínálnak. A tudatos vásárlók részaránya is növekedett, akik hajlandók megfizetni a jobb minőséget.

A brokkoli népszerűsége folyamatosan növekszik, a képen a rövid tenyészidejű Gongga F1
A brokkoli népszerűsége folyamatosan növekszik, a képen a rövid tenyészidejű Gongga F1

Rádi László, a káposzta- és salátafélék termékmenedzsere mutatta be azokat a káposztafajtákat, amelyek jól megállják a helyüket a hazai éghajlaton is. A tárolási fajták közül kiemelkedik a Sto­ridor F1, sokáig egészséges és szép zöld marad – Németországban, Hollandiában akár július közepéig is tárolják. Gépi betakarításra is alkalmas, ahogyan a nagy termésmennyiségre képes Lexicon F1, il­letve a Toreador F1.

A Succesor F1, illetve a Professor F1 kifejezetten savanyításra alkalmas fajták, ellenállóbbak a baktériumos megbetegedésekre, mint az Agressor F1.

A szakember mindenkinek ajánlja a Toreador F1 fajta termesztését, az igazi pultos káposzta nem hajlamos a repedésre, és az egyik legnagyobb tripsz- és baktériumtoleranciával bír.

Az a bizonyos „plusz”

A káposztafélékre is igaz, hogy a nagy termést a jó fajta alapozza meg, amelyhez megfelelő agrotechnikának és növényvédelemnek kell társulnia. Gyakran azonban még ez is kevés a sikerhez.

A Syngenta Kft. egy éve vásárolta meg az olasz Valagro biotechnológiai vállalatot. Magyarországi disztribútoruk, a Malagrow Kft. képviseletében Márton Zoltán szaktanácsadó hangsúlyozta, hogy a kiváló eredményekhez a növényeknek szükségük van valami pluszra, amely segíti őket a folyamatos fejlődésben. Ilyen pluszt jelenthet a biostimu­látorok alkalmazása, amelyek a palántaneveléstől egészen a betakarításig jól beilleszthetők a technológiába, és szerves részét képezhetik a káposztafélék termesztésének.

A cég az ócsai rendezvényén egyebek között egy méretnövelő termékkombinációt ismertetett. A kísérleti állományt Benefit PZ és MC Cream biostimulátorokkal kezelték, 2 l/ha dózissal, majd 10 nap múlva ismételték. A hatás kimutatásához 120 fejet vizsgáltak meg, és kiderült, hogy jelentős méretbeli és terméstömeg-növekedést eredményezett a két készítmény. A kezelt fejek átlagosan 1 centiméterrel nagyobb átmérővel és 10,9%-kal nagyobb tömeggel rendelkeztek, mint kezeletlen társaik.

Szellák Katalin, az északkelet-európai régió kísérleti vezetője a vörös káposzták bemutatásakor a legnagyobb hozamra képes, erős lombozatú Riva F1-et, illetve a mélybordó fejű Remala F1-et emelte ki a választékból. A Dakota F1 kelkáposzta-újdonság nagy tömeget ad, szép fodrozottságú, nyári és őszi termesztésre egyaránt alkalmas fajta.

A vörös káposzta kereslete nem csökkent
A vörös káposzta kereslete nem csökkent

A karfiolfajtákat Hajdú Róbert, a Syngenta területi képviselője ajánlotta a látogatók figyelmébe. Nyári időszakban a Kamino F1 idén is bizonyított minőségével, pontos tervezhetőségével, ősszel pedig az Almagro F1 vált a termelők kedvencévé, köszönhetően betegség-ellenállóságának. A karfiolpalettát idén is színesítették a lila, sárga és zöld rózsájú fajták, illetve a piaci különlegesség, a fehér színét tartó Andromeda F1.

A vállalat a brokkolinemesítésben is komoly előrelépéseket tett az utóbbi években. A nagy felületen termesztett Batory F1 mellett a rövid tenyészidejű Balard F1, illetve a Gongga F1 fajtát mutatták be.

A Syngenta növényvédelmi és vetőmag üzletágai több mint száz országban 26 ezer munkatárssal dolgoznak. Céljuk, hogy felgyorsítsák az innovációt a termelők és a természet érdekében. A vállalat ócsai kísérleti állomásán már több mint harminc éve zajlik nemesítési munka, amelynek eredményeként számos kiemelkedő fajta született, így nagy termőképességű, az éghajlati viszonyoknak leginkább megfelelő káposztaféléket kínálhatnak a hazai kertészeknek.

Az őszi ócsai rendezvény elmaradhatatlan zöldségkompozíciója
Az őszi ócsai rendezvény elmaradhatatlan zöldségkompozíciója

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Télen is van munka a kertben

A kerti munkákat télen sem lehet teljesen szüneteltetni, ilyenkor kell felkészíteni kertünket a tavasz érkezésére. Még akkor is, ha ez most még nagyon messzinek tűnik egyelőre.

A csallóközi nemesítés száz éve

Jövőre, 2022-ben ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a sósszigeti nemesítés. A Csallóköz szívében működő nemesítőház tevékenységének bemutatását azonban mégsem 1952-ben, a ma is működő vállalat jogelődjének a megalapításával kell kezdenünk, sokkal korábbra, egészen az első világháború pokláig kell visszatekinteni.

Chilei cseresznye az ünnepekre

November végétől újra kapható Európában a chilei cseresznye, ami azért nagy hír, mert az elmúlt években Kína szinte az összeset fölvásárolta, idén azonban egy rotterdami importőrcég ismét tudott beszerezni.

Lebegő orchideakert - a természet és az új technológiák mesteri duettje

Egy rendkívüli, lebegő virágokból álló kertet hoztak létre Tokióban, amely egy modern technológián alapuló művészeti kísérlet és tisztelgés a természet előtt.

Zöldfelületek - Van hová fejlődni

Országosan kevés a zöldfelületekre vonatkozó statisztika, pedig számos uniós irányelv és stratégia kapcsolódik ezekhez az információkhoz. Ezért egy kutatás keretén belül szakemberek igyekeztek összegyűjteni azokat az adatokat, amelyekből kiderül, mennyire zöld az ország.

A duális képzés nehézségei

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díszkertész alosztálya legutóbb az új szakképzési rendszer kapcsán ülésezett. A véleményalkotó eszmecserén az új szakképzési rendszer megálmodói, az annak keretében oktató intézmények vezetői, valamint az új képzésből kikerülő szakemberekre számító vállalatok képviselői egyaránt jelen voltak.