Back to top

CLAAS: negyedszázada Törökszentmiklóson

„Ha Helmut Claas még köztünk lenne, rendkívül büszke lenne a CLAAS Hungária Kft. eredményeire” – mondta Jan-Hendrik Mohr, a CLAAS Csoport igazgatóságának tagja, a Gabona Üzletág vezetője a törökszentmiklósi gyár 25 éves jubileumi évének megnyitóján. Az évente átlagosan 5000 darab, 11 vágóasztal-típust gyártó üzem forgalma ugyanis ma már több, mint 47 milliárd forint, és az itt gyártott termékek 95 százaléka exportra kerül.

A november 3-án tartott esemény egyben a vállalat „Fit4Future” beruházásának átadása is volt. Utóbbit bemutatva Andreas Szakácsi, a CLAAS Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a mintegy 1,3 milliárd forintos fejlesztéssel nem a gyár négyzetmétereit növelték, hanem korszerűsítették, észszerűsítették a technológiai és a gyártási folyamatokat, ezáltal javítva a társaság termelékenységét.
„Egy olyan komplex rendszer állt össze Törökszentmiklóson, ami példaértékű hazánkban” – mondta az eseményen résztvevő Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Iparági stratégiákért felelős helyettes államtitkára. Példaértékűnek nevezte az együttműködést abban a tekintetben, hogy

a német tudás és precizitás találkozott a magyar munkaerő képzettségével és képességeivel, és hogy a nemzetközi hírű német családi vállalkozás erős magyar bázissal rendelkező, nálunk otthont találó vállalattá is vált.

A beruházást Stalmájer Péter létesítménygazdálkodási vezető, Tobias Rinza, F4F projekttanácsadó, Zornánszki Tamás termelésvezető, Urbán Attila SCM-vezető, Andreas Szakácsi ügyvezető, Nagy Ádám helyettes államtitkár, Jan-Hendrik Mohr, a CLAAS igazgatótanácsának tagja, Thomas Böck, a CLAAS konszern vezetőségének elnöke, Markóth Imre, Törökszentmiklós polgármestere és Szenn Gábor ügyvezető adták át

Törökszentmiklóson már 1848-ban volt mezőgazdasági gépgyártás, a 25 éves Lábassy János akkor indította el ekegyártó manufaktúráját. Erről már Markót Imre, a város polgármestere emlékezett meg, aki korábban, főépítészként a CLAAS Hungária számos beruházásának megvalósításában vett részt. Mint elmondta, a vállalat Törökszentmiklós legnagyobb munkáltatója, egyben legaktívabb társadalmi szerepvállalója, számos civil szervezet támogatója. „Bízom abban, hogy mint egykor a 25 éves Lábassy János meg tudta valósítani a terveit, úgy a 25 éves CLAAS Hungária Kft. is a múlt alapjain a jövőt fogja építeni itt Törökszentmiklóson” – zárta gondolatait a polgármester.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem csak az agráriumban hasítanak a beruházások

A nagyobb vállalkozások csaknem fele hajtott végre jelentősebb, legalább 10 millió forint értékű beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokat vizsgáló kutatásából. A felmérés alapján a beruházási kedv továbbra is magas, a megkérdezett vállalkozások több mint egynegyede tervez további beruházást a következő egy év során.

A tüntetést le kellett fújni, helyette egy póréhagymával üzentek

A Nemzetközi Zöld Hétnek több mint egy évtizede klasszikus, nem hivatalos kísérőrendezvényei a tüntetések, a Berlin utcáin a Bundestag elé vonuló traktorok. Idén a járvány miatt máshogy kellett megoldani, de ötletből nem volt hiány, a főszereplő egy póréhagyma volt.

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

A hazai génmegőrzés páratlan érték

Az őshonos haszonállatok és növények hazai génmegőrzése világviszonylatban is kiemelkedő – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ Gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Intézetének Baromfitelepén, a megújult központi épület mai átadásán. A korszerűsítésre 163 millió forintos állami támogatással került sor.

Kitől mire számíthatnak – agrárgazdasági eredménykimutatás

„Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért” címmel adott ki a kormány tájékoztató füzetet, amelyet Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt, kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Győrffy Balázs, a NAK és Jakab István, a MAGOSZ elnöke mutatott be. Ez a kiadvány az első a kormány ágazati eredményeket bemutató sorozatából.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Felértékelődött a megbízhatóság

A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen felértékelődött a megbízhatóság. Nem új keletű dolog ez a KITE esetében, hiszen 48 éve ez határozza meg értékrendjüket. Megnyilvánul ez akkor is, ha kedvezőbbek a körülmények, ha jobb az időjárás vagy a közgazdasági feltételek előnyösebbek a gazdák számára.

Csataló helyett harci öszvér

A Mezopotámiából származó 4500 éves ikonográfiák és szövegek azt mutatják, hogy a jómódúak lóféléket használtak utazásra és hadviselésre egyaránt. Azonban hogy ezek miféle állatok voltak, az eddig rejtély volt.

GKI: javult a GKI konjunktúraindexe

A tavaly év végi pesszimizmus után januárban javultak az üzleti és fogyasztói várakozások is; a GKI konjunktúraindexe a tavaly utolsó kéthavi csökkenés után januárban ismét elérte a tavaly novemberi szintjét - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.