Back to top

Negyedmillió kóbor macska él az Egyesült Királyságban

Egy kutatócsoport öt angliai városban végzett felmérést kóbor macskákkal kapcsolatban, majd megállapították, hogy a vizsgált területeken négyzetkilométerenként közel 9 gazdátlan macska él.

A Scientific Reports című folyóiratban közzétett eredmények szerint az Egyesült Királyságban jelenleg 247 429 gazdátlan macska közül a legtöbb a sűrűbben lakott és társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű területeken él. A kóbor macskák száma négyzetkilométerenként 1,9 és 57 között változik a helytől függően. A kutatók öt városban 2016 és 2018 között a lakosok körében végzett 3101 felmérés adatait elemezték: Beeston, Bradford, Bulwell, Dunstable, Houghton Regis és Everton. Ezeket pedig összevetették 877 lakossági és 601 szakértői jelentéssel.

Az adatok alapján megállapították, hogy a kóbor macskák száma a sűrűn lakott területeken magasabb, mivel ahol több ember él, ott több a háziállat is.

A kutatók felvetették annak a lehetőségét, hogy ezek a háziállatok véletlenül szaporodnak, és a kölyköket aztán vagy elhagyják, vagy egyszerűen csak elkóborolnak otthonról. Úgy vélik, hogy a társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű területeken több lehet a kóbor macska, mivel az állattartóknak nehézséget jelenthet macskájuk ivartalanítása, ami növeli a kóbor macskaállomány növekedésének valószínűségét. Ezek a gazdátlan macskapopulációk az emberek által meghagyott ételmaradékokból tartják fenn magukat, közölték a tanulmány szerzői.

A Cats Protection jótékonysági szervezet szerint, (amely kóbor állatok megmentésével és elhelyezésével foglalkozik), további 600 000 ember lett macskatulajdonos a világjárvány alatt.

A legfrissebb macskákkal kapcsolatos statisztikai jelentésből kiderül, hogy ma már több mint minden negyedik brit háztartásban (26%) van macska.

A jótékonysági szervezet szerint a világjárvány a macskatartás növekedéséhez vezetett, valamint a tulajdonosok 7%-a bevallotta, hogy azért vett macskát, mert több időt töltött otthon.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakállas történet

A lovak, mint növényevő állatok az évezredek során sokféleképp alkalmazkodtak ahhoz, hogy elmeneküljenek a ragadozók elől és túléljenek a vadonban.

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.

Online lóazonosítási képzés indult a Nébih honlapján

A szakmai szervezetek kérésére ingyenes, online lóazonosítási képzést hirdet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az e-learning tanfolyam résztvevői megismerkedhetnek az azonosítással kapcsolatos elméleti tudnivalókkal (szín- és jegyleírás, lódiagram-rajzolás, dokumentációk), végül pedig egy teszt kitöltésével mérhetik fel szerzett tudásukat.

Erdőket zártak le a sertéspestis miatt

Olaszország észak-nyugati régióiban, Liguria és Piemont tartományban betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást és a gombaszedést is az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt - jelentette a Huffington Post hírportál olasz nyelvű oldala vasárnap.

Méhmérgezés ellen – ellenméreg-etetés?

A Nature Food nevű nemzetközi tudományos magazin 2021. májusi számában amerikai tudósok meglepő vizsgálatról számolnak be. A tudományos lapok színvonalának egyik jellemzője manapság, hogy nem olvasható el a teljes szöveg ingyen, legfeljebb, ha fizetünk érte. Ne adjon érte senki egy fillért se, nem éri meg! Mi megszereztük, és a nagyon „tudományos” vizsgálatról az alábbiakban beszámolunk.

Legyünk óvatosak a piros nyakörvű kutyákkal!

Ha meglátunk egy imádnivaló kiskutyát, nehéz megállni, hogy megsimogassuk. Aranyosak a lógó füleikkel, a lihegésükkel és a bájos tekintetükkel… Nyilvánvalóan jól esne nekik egy kis fülvakarás és simogatás, de ne olyan gyorsan!

Pályázat az agrárágazati civil szervezeteknek

Hatvan millió forint keretösszeggel hirdet pályázatot agrárágazati civil szervezeteknek az Agrárminisztérium. A szaktárca 2022-ben is segítséget nyújt az idei évben tervezett szakmai, a tárca célkitűzéseihez is illeszkedő projektet megvalósításához.