0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Negyedmillió kóbor macska él az Egyesült Királyságban

Egy kutatócsoport öt angliai városban végzett felmérést kóbor macskákkal kapcsolatban, majd megállapították, hogy a vizsgált területeken négyzetkilométerenként közel 9 gazdátlan macska él.

A Scientific Reports című folyóiratban közzétett eredmények szerint az Egyesült Királyságban jelenleg 247 429 gazdátlan macska közül a legtöbb a sűrűbben lakott és társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű területeken él. A kóbor macskák száma négyzetkilométerenként 1,9 és 57 között változik a helytől függően. A kutatók öt városban 2016 és 2018 között a lakosok körében végzett 3101 felmérés adatait elemezték: Beeston, Bradford, Bulwell, Dunstable, Houghton Regis és Everton. Ezeket pedig összevetették 877 lakossági és 601 szakértői jelentéssel.

Az adatok alapján megállapították, hogy a kóbor macskák száma a sűrűn lakott területeken magasabb, mivel ahol több ember él, ott több a háziállat is.

A kutatók felvetették annak a lehetőségét, hogy ezek a háziállatok véletlenül szaporodnak, és a kölyköket aztán vagy elhagyják, vagy egyszerűen csak elkóborolnak otthonról. Úgy vélik, hogy a társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű területeken több lehet a kóbor macska, mivel az állattartóknak nehézséget jelenthet macskájuk ivartalanítása, ami növeli a kóbor macskaállomány növekedésének valószínűségét. Ezek a gazdátlan macskapopulációk az emberek által meghagyott ételmaradékokból tartják fenn magukat, közölték a tanulmány szerzői.

A Cats Protection jótékonysági szervezet szerint, (amely kóbor állatok megmentésével és elhelyezésével foglalkozik), további 600 000 ember lett macskatulajdonos a világjárvány alatt.

A legfrissebb macskákkal kapcsolatos statisztikai jelentésből kiderül, hogy ma már több mint minden negyedik brit háztartásban (26%) van macska.

A jótékonysági szervezet szerint a világjárvány a macskatartás növekedéséhez vezetett, valamint a tulajdonosok 7%-a bevallotta, hogy azért vett macskát, mert több időt töltött otthon.

Forrás: independent.co.uk