0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A fehérfarkú szarvasok miatt a koronavírus örökre a világban maradhat

Egy amerikai kutatócsoport meglehetősen pesszimista jövőképet vázolt fel a BioRxiv prepint szaklapban, véleményük szerint a fehérfarkú szarvasok miatt a világ nem tud majd megszabadulni a koronavírustól.

A fehérfarkú szarvas az amerikai kontinens északi területeitől egészen Brazíliáig elterjedt.

A Pennsylvania Állami Egyetem állatorvosai ezeknek a kérődzőknek az állományában végeztek vizsgálatokat Iowa államban, és az eredmények szerint az ott található szarvas-populáció harmada folyamatosan hordozza az emberekre veszélyes SARS-CoV-2 vírust.

A szakemberek előrejelzései szerint a fehérfarkú szarvasok a vírus állati rezervoárjává válhatnak, aminek következtében rendszeresen visszafertőzhetik a környezetükben élő embereket is. Ez pedig megakadályozhatja, hogy az emberiség valaha is megszabadulhasson a Covid-járványtól.

„Ha egy embereket is megfertőzni képes vírus talál egy másik olyan élőlénycsoportot, amelyet gazdatestként, avagy rezervoárként használhat, ez egy olyan biztonságos közeget jelenthet a vírus számára, amelyben akkor is zavartalanul fertőzhet és fejlődhet tovább, ha a teljes emberi populáció immunissá válik egy előző variánsra. Emiatt nemcsak a kórokozó felszámolása, de még a kordában tartása is egyre bonyolultabbá válik” – mondják a szakemberek.  

A kutatási eredményeket csak alátámasztja, hogy Michigan államban a fehérfarkú szarvasok állományának kétharmada szintén átfertőződött az emberi koronavírus-variánssal.

Mindkét államban végzett vizsgálat arra engedett következtetni, hogy a szarvasokat az emberek fertőzték meg, és a vírus ezután kezdett az állatok között is terjedni.

A kérdés az, hogy szarvasokban lévő vírusvariánsok visszatérhetnek-e az emberekre, ami további járványhullámok kialakulását eredményezhetik.

Korábban például Hollandiában és Lengyelországban az emberek nyércfarmokon fertőzték meg az állatokat, majd azok visszafertőzték az embereket. Hasonló okokból mészároltak le tavaly novemberben mintegy 17 millió nyércet Dániában. A jóslat valóban nem örömteli, tudatában annak, hogy csak az Egyesület Államokban a fehérfarkú szarvasok állománya meghaladja a 30 milliót.  

Forrás: magyarmezogazdasag.hu