Back to top

A fehérfarkú szarvasok miatt a koronavírus örökre a világban maradhat

Egy amerikai kutatócsoport meglehetősen pesszimista jövőképet vázolt fel a BioRxiv prepint szaklapban, véleményük szerint a fehérfarkú szarvasok miatt a világ nem tud majd megszabadulni a koronavírustól.

A fehérfarkú szarvas az amerikai kontinens északi területeitől egészen Brazíliáig elterjedt.

A Pennsylvania Állami Egyetem állatorvosai ezeknek a kérődzőknek az állományában végeztek vizsgálatokat Iowa államban, és az eredmények szerint az ott található szarvas-populáció harmada folyamatosan hordozza az emberekre veszélyes SARS-CoV-2 vírust.

A szakemberek előrejelzései szerint a fehérfarkú szarvasok a vírus állati rezervoárjává válhatnak, aminek következtében rendszeresen visszafertőzhetik a környezetükben élő embereket is. Ez pedig megakadályozhatja, hogy az emberiség valaha is megszabadulhasson a Covid-járványtól.

„Ha egy embereket is megfertőzni képes vírus talál egy másik olyan élőlénycsoportot, amelyet gazdatestként, avagy rezervoárként használhat, ez egy olyan biztonságos közeget jelenthet a vírus számára, amelyben akkor is zavartalanul fertőzhet és fejlődhet tovább, ha a teljes emberi populáció immunissá válik egy előző variánsra. Emiatt nemcsak a kórokozó felszámolása, de még a kordában tartása is egyre bonyolultabbá válik” – mondják a szakemberek.  

A kutatási eredményeket csak alátámasztja, hogy Michigan államban a fehérfarkú szarvasok állományának kétharmada szintén átfertőződött az emberi koronavírus-variánssal.

Mindkét államban végzett vizsgálat arra engedett következtetni, hogy a szarvasokat az emberek fertőzték meg, és a vírus ezután kezdett az állatok között is terjedni.

A kérdés az, hogy szarvasokban lévő vírusvariánsok visszatérhetnek-e az emberekre, ami további járványhullámok kialakulását eredményezhetik.

Korábban például Hollandiában és Lengyelországban az emberek nyércfarmokon fertőzték meg az állatokat, majd azok visszafertőzték az embereket. Hasonló okokból mészároltak le tavaly novemberben mintegy 17 millió nyércet Dániában. A jóslat valóban nem örömteli, tudatában annak, hogy csak az Egyesület Államokban a fehérfarkú szarvasok állománya meghaladja a 30 milliót.  

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

Számos ágazatban alkalmazhatók

A drónok nemcsak hasznosak, de egyre népszerűbbek is a precíziós gazdálkodásban. Jelentősen megkönnyítik a munkavégzést úgy, hogy közben számos adatot gyűjthetünk az adott növénykultúrákról. De nemcsak a mezőgazdaságban, a vadgazdálkodásban is remekül alkalmazhatók a kiegészítő eszközök segítségével. Túlzások nélkül kijelenthető, a jövő eszköze lehet a modern gazdálkodásban.

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.

Hatalmas jéghalkolóniát találtak a kutatók a Weddell-tengerben

Hatalmas, virágzó jéghalkolóniát fedeztek fel az Antarktisz körüli tengerfenéket vizsgáló kutatók.

Élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek uniós támogatással

Az élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, a nemzetközi program keretében azt vizsgálták, hogy a kukorica feldolgozása során megjelenő, penészgombák által termelt méreganyag, a fumonizin mikotoxin milyen egészségi kockázatokkal jár az élelmiszerláncban.

Méhmérgezés ellen – ellenméreg-etetés?

A Nature Food nevű nemzetközi tudományos magazin 2021. májusi számában amerikai tudósok meglepő vizsgálatról számolnak be. A tudományos lapok színvonalának egyik jellemzője manapság, hogy nem olvasható el a teljes szöveg ingyen, legfeljebb, ha fizetünk érte. Ne adjon érte senki egy fillért se, nem éri meg! Mi megszereztük, és a nagyon „tudományos” vizsgálatról az alábbiakban beszámolunk.

Örömforrás a szarvasgomba

A fekete szarvasgombának sok rajongója van, kiderült, akik szeretik valószínűleg nem csak a különleges ízét kedvelik, hanem a benne található boldogsághormon is erősíti a kötődésüket.

Másodpercek alatt kimutatható a vírus

A hajtató kertészek manapság az eddigieknél is kevésbé szívesen fogadnak érdeklődőket a növényházaikban. Nagyon tartanak ugyanis a paradicsom- és paprikaállományokat veszélyeztető ToBRFV kórokozótól. A paradicsom barna termésráncosodás vírus már hazánkban is több helyen megjelent. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt jelenléte esetén a fertőzött növényállományt meg kell semmisíteni.

Ötven felett csak védettségi igazolással – lesz-e elég dolgozó így Olaszországban?

Február 15-től Olaszországban az ötven év feletti munkavállalóknak igazolniuk kell a Covid-védettségüket. A gazdálkodók már most félnek, hogy így nem lesz elég dolgozójuk a betakarítási munkákhoz, írta meg a fruchthandel.de portál.

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.