Back to top

Fúrólégy ellen: mész a fára?

Több száz, talán több ezer megosztáson van túl egy Facebook bejegyzés, mely szerint egy kerttulajdonos oltott mésszel vívott győztes csatát a dióburok-fúrólégy ellen. A kommentelők két táborra szakadtak. Van, aki üdvözli az ötletet, más szerint a kezelés a fa pusztulását okozhatja. Megkérdeztük a szakembereket.

A Facebook kertészkedéssel foglalkozó csoportjaiban az elmúlt hetekben újra és újra megosztottak egy bejegyzést. Abban arról volt szó, hogy valaki szokatlan módszert próbált ki a közel egy évtizede hazánkban is károsító dióburok-fúrólégy ellen, és az ötlete – állítja – bevált.

Egy ősszel negyed mázsa oltott meszet ásott be fél méteres sugarú körben, valamint a törzset is bekente az anyaggal. Az eredeti poszt írója hozzáteszi: a talajt egy biológiai szerrel is lepermetezte ennél jóval nagyobb területen, a károsított diókat mindig megsemmisítette. 

Tapasztalata szerint a kártevő eltűnt a fájáról, a termés egészséges lett.  

Utánajártunk: valóban a mésznek köszönhető, hogy eltűnt a szóban forgó kertből a dióburok-fúrólégy?

Először is leszögezhetjük, hogy a mésznek nagy jelentősége van a kertészetben, részletezte érdeklődésünkre Sipos József növényorvos.  A fák talaj feletti részének meszelése régi, bevált gyakorlat. A faápoló kaparccsal megtisztított kéreg meszelése fertőtlenít, hiszen a kéreg alatt áttelelő károsítókat gyéríti, illetve a fehér színe tavasszal megvédi a fát a hirtelen felmelegedéstől. Azonban ha a fa köré öntjük, az már kérdés. Lokálisan bizonyára gyéríti a dióburok-fúrólégy lárváit, azonban ne feledjük, hogy ezek az élőlények a korona teljes szélességében, vagy azon túl is megtalálhatók a talajban.

- Úgy gondolom, ha csökkent is a fertőzés mértéke az adott esetben, az más miatt volt. Más megközelítésből pedig arra hívnám fel a figyelmet, hogy ugyanúgy, mint bármi más, a mész is fontos a talaj életében, de a túl sok már káros.

Kipusztulni bizonyára nem fog a fa egy kezeléstől, de biztosan égeti. A dióburok-fúrólégy ellen, komplex, előrejelzésre alapozott védekezéssel lehet felvenni versenyt – összegezte.

Hasonlóan vélekedik Bujdosó Géza, aki a dióval foglalkozik a MATE Kertészeti Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpontban. Meglátása szerint a mésztejes belocsolás nem árt a diónak, de szerinte a fúrólégynek sem, inkább a talajéletet gyengíti. Nem mindegy, hogy mikor használják, a kijövő legyek ellen például lehet jó időzíteni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

Körtekonferencia Hollandiában

Interpera néven rendeznek nemzetközi körtekonferenciát, hogy a termelők, kereskedők megvitathassák a körtetermesztés legújabb fejleményeit, latolgathassák az ágazat jövőjét, illetve a különböző műszaki és gazdasági kérdéseket.

A növényi élet és a hőmérséklet

A növények is válaszolnak a környezeti hatásokra, mindenekelőtt a gravitációra és a fényre, ezek irányítják a főtengelyük elhelyezkedését – noha vannak kivételek, mint a vízszintesen is növekedő gyökerek és hajtások. A fényt a zöld színtestek elnyelik, és összekapcsolják a különböző fotokémiai történésekkel.

Rovarokkal terjedő betegségek

A károsítók megfigyelése, a védekezés előrejelzése, a tervszerű megelőzés minden növénykultúra esetében alapvető feladat. A környezetkímélő növényvédelem alapja, hogy csak akkor védekezzünk a kártevők ellen, amikor azok valóban jelen vannak, illetve egyedszámuk jelentős. A megkésett, vagy éppen túl korai vagy pontatlan kezelés veszélyezteti az eredményességet.

Ködképzés mesterfokon

A ködképzők szinte megkerülhetetlen eszközökké váltak a kémiai és a biológiai növényvédelemben egyaránt. Segítségükkel munkaidőt és munkaerőt takaríthatnak meg a kertészek, ráadásul egyes készítmények ködpermetezővel történő kijuttatása gazdaságosabb és hatékonyabb a hagyományos permetezésnél.

Karácsonyfából jó minőségű komposzt

Újév első napján elengedtük az óévet, vízkeresztkor pedig lebontottuk a karácsonyfákat. Ha babonások vagyunk, se előbb, se később, a népi hit ugyanis úgy tartja, ha korábban válunk meg tőle, szerencsétlenséget hoz, ha viszont január 6. éjjelén még teljes díszében pompázik, akkor egész évben úgy kell maradnia.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Akik látnak benne jövőt

A munkaerő hiánya mellett gyakran azért szűnik meg egy régóta működő kertészet, mert a nyugdíjba vonuló tulajdonosok családon belül nem tudják átadni a céget, és vevő sincsen rá. A fiatalok többségét ugyanis nem vonzza ez a tevékenység. Szerencsére vannak kivételek, jó példák.

Növényvédelem - Van megoldás

Minden gyakorló kertész megtapasztalta már, hogy a kártevők egyre kevésbé érzékenyek a növényvédő készítményekre, a növényállományokat egyre nehezebb egészségesen tartani, a helyzetet pedig csak súlyosbítja a felhasználható szerek kínálatának fokozatos szűkülése. Szerencsére léteznek környezetkímélő és rezisztenciatörő megoldások a dísznövénytermesztésben is.

Számos ágazatban alkalmazhatók

A drónok nemcsak hasznosak, de egyre népszerűbbek is a precíziós gazdálkodásban. Jelentősen megkönnyítik a munkavégzést úgy, hogy közben számos adatot gyűjthetünk az adott növénykultúrákról. De nemcsak a mezőgazdaságban, a vadgazdálkodásban is remekül alkalmazhatók a kiegészítő eszközök segítségével. Túlzások nélkül kijelenthető, a jövő eszköze lehet a modern gazdálkodásban.