0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Mosonmagyaróvári sikertörténet – Növekedni szeretnénk

Az egyik legdinamikusabban fejlődő magyarországi élelmiszeripari vállalat az osztrák és szlovák határ közelében, a Mosonmagyaróváron működő Óvártej Zrt. A cég régi tejfeldolgozási hagyományokra épült, és 2013-ban az olasz Valcolatte családi vállalkozás tulajdonába került.

Az azóta eltelt időben közel duplájára nőtt a teljesítménye. Ennek hátteréről beszélgettünk Carlo Volpe ügyvezetővel.

A Valcolatte családi vállalkozás 1914-ben kezdte meg működését kis tejüzemként a Milánó közeli Valconassoban, ahol az első világháborúból hazatérő alapító dédapa feleségének,

Cesira néninek köszönhetően már prosperáló sajtüzemet talált. Mára a család negyedik generációja dolgozik a cégben, amely termékei mintegy negyedét állítja elő Magyarországon.

A legnagyobb volumenben friss sajtot, azon belül is mozzarellát gyártanak. A termékek Olaszországban közvetlen értékesítésre kerülnek, de nálunk csak több kilós kiszerelésben, előre aprítva, elsősorban a HORECA-szektor, főként éttermek és pizzériák részére. Az anyaüzemben emellett ricottat, míg Mosonmagyaróváron stracchinot, provolettat és – a helyi hagyományokhoz hűen – trappistát, valamint óvárit állítanak elő.

A Valcolatte tulajdonosai hosszabb ideje kerestek új termelési helyszínt Közép-Kelet-Európában a piac bővítése és az értékesítés növelése érdekében. A mosonmagyaróvári üzemet az ottani tejipar több mint százéves hagyományai mellett, kedvező földrajzi fekvése, az észak-déli és kelet-nyugati kereskedelmi útvonalak találkozása, valamint a Nyugat-Magyarországon rendelkezésre álló jó minőségű alapanyag is vonzóvá tette számukra.

Az Óvártej Zrt. Olaszország mellett Németországba, Franciaországba, Csehországba, Spanyolországba, Lengyelországba , de a Közel-Keletre, Libanonba és Dél-Koreába is exportál.

Mozzarella minden pizzára

A felvásárlást követően azonnal elkezdődött az Óvártej Zrt. fejlesztése. A termékstruktúrában a trappista vezető szerepét átvette a friss sajt, elsődlegesen a mozzarella, az értékesítésben pedig előtérbe került az export. Utóbbi fő oka az európai méretekben viszonylag szűknek mondható hazai piac.

Mivel a Valcolatte megbízható tapasztalatokkal rendelkezett a friss sajtok piacán, folyamatosan bővült az Óvártej Zrt. megrendeléseinek száma, amellyel párhuzamosan lépést tartott a termelői kapacitások bővítése, a hatékonyság növelése és az üzem korszerűsítése is.

Míg 2013-ban mindössze 33 millió liter tej került feldolgozásra az Óvártej sajtgyárában, addig ez a mennyiség 2020-ra 90 millió literre emelkedett.

A beruházások az EXIM által refinanszírozott bankhitelek és állami támogatás mellett, saját forrásból valósultak meg. Az évek során az EXIM számos beruházási hitelkonstrukció refinanszírozásával segítette – kereskedelmi banki partnerei közvetítésével – az Óvártej Zrt. fejlesztését, az exportpiacokról érkező, megnövekedett keresleti igények kielégítését. Az EXIM Exportélénkítő, Kárenyhítő valamint Jövő Exportőrei beruházási hitelekkel vesz részt a vállalkozás fejlesztéseinek refinanszírozásában. Emellett forgóeszköz refinanszírozást is nyújt exporttevékenységükhöz.

A fejlesztések saját erejének forrása pedig a cég nyeresége, amit a tulajdonosok teljes mértékben az üzem fejlesztésére fordítanak az Óvártejnél.

Az anyacéghez hasonlóan az alapanyagot Óváron is helyi termelők biztosítják. A beszállítók kiválasztásában a tej minősége és tisztasága mellett fontos szempont a közelség, a rövid szállítási út. Az árképzésben a piacot követik, de kifejezetten büszkék arra, hogy amióta jelen vannak a térségben, csak bővült a beszállítói körük. Jelenleg mintegy ötven kisebb-nagyobb tejgazdasággal állnak kapcsolatban, amelyek számára szakmai támogatást is nyújtanak. Egy generációváltó családi gazdaságnak például olaszországi tanulmányúttal és szakértő tanácsadó biztosításával segítettek a hatékony telephelykorszerűsítésben.

Rendíthetetlen növekedés

Volpe kevéssel a tulajdonosváltás után került az Óvártej élére. Véleménye szerint az egyenletesen magas minőség, a vevői igények messzemenő figyelembevétele és a körültekintő, reális árképzés kombinációja a cég rendíthetetlen növekedésének a titka.

Az üzemben 140 főnek biztosítanak munkahelyet. Csúcsidőszakban napi 400-420 ezer liter tejet dolgoznak fel, de ezt a mennyiséget továbbra is növelni szeretnék.

A tavalyi évben megkezdett és két éven belül üzembe helyezni tervezett beruházásukkal 30%-kal bővítik a kapacitást, és három év alatt képesek lesznek szintén 30%-kal növelni a feldolgozott tej mennyiségét is. Egyebek mellett korszerűbb, hatékonyabb pasztörizáló gépet, új sajtkádakat állítanak be, bővítik a termelési és csomagolási gyártósorokat és új, a korábbinál korszerűbb technológiával működő savósűrítő üzemet adnak át.

Az EXIM-mel az exportért

A fentebb részletezett, 4,1 millió euró értékű beruházás forrását jelentős részben az EXIM által refinanszírozott Exportélénkítő beruházási hitel biztosítja, amelyhez a CIB Bank Zrt. közvetítésével jutottak hozzá. Ezzel a hitelügylettel a CIB Bank Zrt. nyerte el a magyar exporthitel-ügynökség Év Ügylete díját, mivel az maximálisan tükrözi az EXIM exportfinanszírozási céljait, szemléletét.

Carlo Volpe kiemelte, hogy az EXIM által nyújtott pénzügyi termékek és szolgáltatások nagyban hozzájárulnak a versenyképességükhöz, akivel 2016 óta folyamatos az együttműködés.

Bár az építőipari alapanyag és szolgáltatások drágulása, valamint kapacitások szűkössége az Óvártej számára is nehézségeket okoz, a fejlesztés nem áll meg. 2022-23-ban szennyvíztisztító és biogázüzem létrehozását tervezik, amellyel saját gázfelhasználásuk körülbelül negyedét fogják előállítani.

„Növekedni szeretnénk, és nem a nagy ugrásokban, hanem a kis lépésekben hiszünk – mondta Carlo Volpe. Az exportpiac nő, mi pedig folyamatos beruházásokkal elégítjük ki a termékeink iránti egyre nagyobb keresletet.” (x)

Forrás: Óvártej Zrt.