Back to top

Gépesíthető munkák

Álltunk a Kokas-hegyen, Légli Ottó hároméves Sauvignon blanc-ültetvénye őszi napsütésben fürdött, és a legszebb badacsonyi panorámában gyönyörködtünk. A festői környezet a Vektor Mezőgép Kft. által felvonultatott Spedo és Freilauber gépmodellek bemutatásának hátteréül szolgált.

A hatékonyságnak és a gazdaságosságnak ma már a gépesítés az alapja, hangsúlyozta köszöntőjében Légli Ottó, aki ezúttal házigazdaként, és nem a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökeként vett részt a bemutatón. A 3200 hektáros Balatonboglári borvidék a legnagyobb szőlős táj a Dunántúlon, már az 1960-as évek elejétől az ottani nagyüzemben próbálták ki az újdonságokat, amik közül igen sok átkerült az üzemi gyakorlatba.

A kézi munka hiánya kikényszeríti a gépesítést
A kézi munka hiánya kikényszeríti a gépesítést

Ma az egyre vékonyabb lombfal és a minél jobb minőségű gyümölcs az elvárás, a megvalósításukhoz viszont mind kevesebb kézimunkaerő áll rendelkezésünkre, foglalta össze a szakember a helyzetet.

A Vektor országjáró körútjának szerencsés, napsütötte állomása volt Balatonboglár. A győri cég a szántóföldi és állókultúrák termesztőit szolgálja ki eszközökkel, és erre az eseményre az olasz Spedo és a német Freilauber termékeit hozták el. Tapasztalataik szerint azok iránt nagyobb az érdeklődés, amelyek kézimunkaerőt váltanak ki. A Bogláron bemutatott gépek alkalmasak rá, hogy traktorból vezéreljék őket, joystickkel helyettesítve a szőlőmunkásokat.

A Bio Speed nevű damilos soraljtisztító egyetlen célja a gyomok eltüntetése az ültetvényből. Nem túl bonyolult, se nem robusztus eszköz, a tőkénél mechanikusan, rugóval oldja meg a kitérést. Az aktív eszköz a traktor hidraulikus rendszeréről működtethető.

A Polaris DE tőközművelő automatikus önvisszahúzó rendszere keskeny sortávolságú szőlőültetvényekben jelenthet nagy segítséget. Önálló hidraulikarendszere van, a saraboló kés vége pedig hajlított, így több lépésben lehet lebontani a bakhátat. A soraljművelőknél fontos az érzékelőpálca beállítása, mert öreg tőkéknél így lehet a lehető legközelebb vinni a talajszinthez.

A pálcáshengerek növelik a levéltelenítő hatékonyságát
A pálcáshengerek növelik a levéltelenítő hatékonyságát

A Polaris SE dupla tőközművelő eszköz egyes működésű kultiválófejekkel és önvisszahúzó rendszerrel rendelkezik. A robusztus váz és a hidraulikus soraljművelő egységek teszik felhasználóbaráttá. Olajellátása a traktor rendszeréről és önálló hidraulikarendszerről is megoldható. Joystickkel lehet vezérelni a fülkéből, akárcsak a gumi támkerékpárt vagy a vázkeret hidraulikáját.

Hasonlít hozzá a Polaris Nettuno DE, bár ez utóbbinál a gumi támkerekek mechanikusan állíthatók. A Spedo talajművelő gépek nagy előnye, hogy legó­szerűen cserélhetők rajtuk a munkaeszközök. A külső körülményeknek megfelelően szerelhetők fel adapterekkel, így mindig a gazda választhatja ki a legalkalmasabbat az adott talajviszonyokhoz és időjáráshoz.

A német munkagépek közül előmetsző, csonkázó- és levelezőgépet mutatott be a Vektor Kft., a Freilauber forgókéses csonkázójából az egyoldalas U alakú változatot. A központi tartószerkezetre szerelt kések nemcsak hosszú élettartamúak, hanem kopás esetén sem kell eldobni őket, mert átforgatva mindegyik négyszer felhasználható. A bemutatón hangsúlyozták, hogy az összes Freilauber eszköznek kicsi az olajigénye. Ráadásul a tartószerkezetre – az árbócra – különböző művelőeszközök kapcsolhatók.

Ahol minden partner győztes

Takács Ervin: Továbbra is fontos a személyes kapcsolat
Takács Ervin: Továbbra is fontos a személyes kapcsolat
Töltsük meg a Bábolnai Gazdanapokat szakmai partnerekkel, és arassunk sikert szeptemberben is! Ezzel a felhívással hirdetett versenyt kiadónk, a 34. Bábolnai Gazdanapokat szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. Az idei kezdeményezésnek Takács Ervin, a Vektor Mezőgép Kft. regionális kereskedője lett a győztese.

Mint mondja, tapasztalata szerint az agrárszektorban nagyon sokat számítanak az emberi kapcsolatok, a személyes megkeresés. A versennyel kapcsolatban az első gondolata az volt, hogy elektronikusan küld meghívót a partnereinek, de az emberi lélek sajátosságait ismerve tudta, hogy egy részük nem fogja kinyomtatni, otthon felejti, és végül nem keresi föl a kiállítást. Ezért mégis inkább kinyomtatott mintegy száz meghívót, nyakába vette a Nyugat-Dunántúlt, és körbejárta azokat a partnereket, akiket meg akart hívni. Az eredmény nem maradt el, a személyes megkeresés hatásosnak bizonyult. Megkönnyítette a helyzetét, hogy Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér megyékben dolgozik, ahonnan gyorsan elérhető Bábolna. Mivel több szakember jelezte, hogy jönne és felkeresné a Vektor standját, őket célzottan is meghívta. A regionális kereskedő szerint a bábolnai kiállítás napjainkban is vonzó szakmai körökben, olyan hívószó, amire szívesen jönnek.

Elsősorban a szakmai programokra kíváncsiak, de a családi rendezvények sem közömbösek számukra, mert kicsiktől a nagyokig mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot.

Bábolna mindig híres volt az újdonságok bemutatásáról. A Vektor Kft. is arra törekszik, hogy minden évben innovatív és modern termékekkel jelenjen meg a kiállításon.

Gyorsan és pontosan működik az előmetsző
Gyorsan és pontosan működik az előmetsző
Könnyű, mégis stabil konstrukció az előmetsző gép, ami speciális hidraulikus rendszerével gyorsan és pontosan dolgozik. Fontos szempont, hogy gyors nyitási és zárási idejének köszönhetően a karók ellenére is nagy sebességgel lehet vele haladni. Késtárcsái nagy szilárdságú acélból készülnek, egyedi vágószög-kialakítással. Mivel nem élezettek, nem tépik-vágják az oszlopokat. Az alapkeretet hat tárcsával szerelik, de akár a duplájára lehet bővíteni.

A Freilauber szabadalmaztatott levéltelenítője átfúj a vékony lombfalon. Nyomóventilátor irányítja a leveleket, hogy a forgó tépőhengerek elkaphassák őket. A leveleket egészben szedi le, így nem sérül a szőlő.

Szinte bármilyen szilárd anyag (finom és durva komposzt, szerves trágya és szalma) kiszórására alkalmas a Jumbo X45. Kategóriájában egyedülállóvá teszi a gépet 4 köbméteres kapacitása és 1,28 méteres szélessége. A kaparóláncot és a hengereket egymástól függetlenül szabályozható hidromotorok hajtják. A szerves trágyát a tőke alá teszi, de kapható hozzá olyan adapter, amivel a teljes területen szétszórja. Fontos, hogy keskeny nyomtávú, mert így mindenhova befér, és alacsonyan van a súlypontja, tehát olyan területeken is lehet használni, ahol más gép felbillenne. Masszív az egész berendezés, és úgy lett kialakítva, hogy nagyon kis helyen vissza lehessen fordulni vele a sorba.

Kisebb traktor is elviszi a lombvágót
Kisebb traktor is elviszi a lombvágót
A Spedo és a Freilauber gyárak kínálatában a legkisebb területekre is találni gépeket. Vonóerő-igényük kicsi, jellemzően 50-60 lóerő, és többségük önálló hidraulikával rendelkezik, hogy ne a traktor olajkészletét kelljen használniuk. Viszont ha nagyobb traktorteljesítményre van szükség, arra is van 100 lóerő körüli, szőlőbe való erőgép. A Vektor Kft. bemutatóin Solis traktorok működtek közre, az Odisys Bt. jóvoltából.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

A Babits Borászat sárgamuskotálya nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést május közepén adták át a Tisza-parti városban.

Újra BORTRIATLON Badacsonyban!

A rendezvénysorozat keretén belül az év folyamán három különböző hétvégén, három tematikus bortúrával, változatos programokkal, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, számtalan meglepetéssel, ételkülönlegességekkel és jobbnál-jobb badacsonyi borokkal várják a látogatókat.

Távirányítással deaktiválták a lopott traktorokat

Az orosz csapatoknál általános gyakorlattá vált a termény és gabona eltulajdonítása. Most már a traktorokat és a nem használható gépeket is viszik.