Back to top

Homoktövis: A szürettel kezdődnek a nehézségek

A szúrós homoktövisről az a közkeletű tévhit, hogy jól viseli a szárazságot, és a szedéssel meg kell várni, hogy a terméseket megcsípje a dér. A Szolnok melletti Tenyőszigeten, Schultz-Marinka Edit családi ültetvényében járva kiderült, mi is a valóság.

A Schultz-Marinka család: Edit, Ádám, Miska és Mikulás
A Schultz-Marinka család: Edit, Ádám, Miska és Mikulás
A homoktövis egész Európában őshonos növény, a vízfolyások mentén és a Balti-tenger partján alkotott nagy bozótosokat, de a folyószabályozással ezek az állományok eltűntek. Hazánkban ma csak a Kisalföldön él vadon. Schultz-Marinka Edit négyhektáros ültetvénye örökölt földterületen, a Tisza régi folyómedrében található, ahol jó vízgazdálkodású talajba telepíthették ezt a vízigényes növényt 2010-ben.

Amerre a szem ellát, nagy szántóföldek veszik körül, és fasorok védik az ültetvényt, ezért kiválóan alkalmas biotermesztésre.

A homoktövis növényvédelme amúgy meglehetősen egyszerű, permetezni egyáltalán nem szükséges, csak biotermesz­tés­ben engedélyezett lombtrágyával kezelik 3-4 alkalommal a jó erőnlét érdekében.

Tízszer öntöztek

Leggyakoribb károsítója a talajlakó Verticillium dahliae gomba, ami előbb hervadást okoz, majd nagyon gyorsan elpusztítja a bokrokat, évente 5-10%-os kárt képes előidézni. Saját nevelésű csemetékkel pótolják a hiányt, ültetés előtt Trifender vagy Polyversum biológiai készítménnyel védekeznek az újrafertőződés ellen.

A Trifenderrel a talajt, a Poly­versummal a növényt lehet kezelni: mindkét készítmény antagonista gombát tartalmaz, ami segíti a gyökérfejlődést és elpusztítja vagy kiszorítja a talajban élő kórokozó gombákat.

Megelőzésként fontos, hogy ne sérüljön meg a bokrok gyökérzete, mert a Verticillium sebzésen keresztül fertőz. Erre a sarjak eltávolításakor kell nagyon figyelni.

Erőteljes növekedésű, nagyon szúrós bokor a homoktövis
Erőteljes növekedésű, nagyon szúrós bokor a homoktövis

A termésben a madarak okozzák a legnagyobb kárt, szerencsére az Askola fajta nem tartozik a kedvenceik közé. Előfordulhat azonban, hogy sok más kártevőhöz hasonlóan a homoktövislégy is megjelenik nálunk a közeljövőben. Németországban, ahol már most is komoly károkat okoz, kidolgozták ellene a védekezési módszereket biotermesztésben.

Egy hektárra 1200 növényt ültetnek, külön sorba a termő és a porzó egyedeket, kilenc termő sorra egy porzóval. Utóbbiakat nem metszik, csak a sarjakat vágják le rendszeresen rézsűkaszával. A sorközökben is kaszálással tartják kordában a gyomokat. Mikroszórófejes öntözőrendszert építettek ki a területen, amit saját kútból látnak el vízzel.

Az idén tíz alkalommal kellett öntözni, a nagy nyári meleg megviselte a bokrokat, sokáig nem nőttek a bogyók, körülbelül egyhónapos késésben voltak. Végül az október elejére tervezett szüretre elérték az elfogadható méretet.

Kétévenként terem

A szüret egyben metszés is
A szüret egyben metszés is
Mint manapság minden gyümölcstermesztőnek, a legnagyobb gondjuk munkaerőt találni a szürethez. Homoktövist szedni amúgy is kemény munka, és nemcsak azért, mert rendkívül szúrós növény. A bogyókkal berakódott ágakat levágják, körülbelül kétarasznyira darabolva az előre kikészített vastag műanyag fóliákra gyűjtik, majd azokról két ember tudja átlendíteni az ágakat a rakoncákba, amivel a hűtőházba szállítják a termést. Ezeket a rakoncákat előzőleg vastag zsugorfóliával tekerik körbe, hogy ne hulljanak ki belőle az ágak. Minden munkafolyamatot saját tapasztalat alapján finomítottak, hogy hatékony és gyors legyen, különös tekintettel a munkaerőhiányra.

Ez a betakarításmód egyben a nőivarú bokrok teljes visszametszésével jár, így a következő évben csak hajtások fejlődnek, és két év múlva lehet újra szüretelni a bokrokról.

Egy szedő naponta háromnegyedig tudja megtölteni a rakoncát
Egy szedő naponta háromnegyedig tudja megtölteni a rakoncát

A bő terméshez csak a már említett lombtrágyára és öntözésre van szükség, nitrogént nem szabad adni a homoktövisnek, ugyanis saját nitrogéngyűjtő baktériumai vannak a gyökerén. Egy szedő naponta körülbelül háromnegyed rakoncát tud megtölteni.

A leszüretelt termést Apagyra szállítják a hűtőházba, ahol egy hétig mínusz 18-20 °C-on tartják a megrakott rakoncákat, hogy teljesen átfagyjanak. Ezután a család saját maga veri le a bogyókat az ágakról, majd gépi koptatás, tisztítás és válogatás következik. A fagyott bogyókat tovább tárolják a hűtőházban, és közvetlenül értékesítik vagy bérmunkában feldolgoztatják. Nyers homoktövist egy régi hazai partnernek adnak el, illetve litván kereskedőkön keresztül jut el a skandináv országokba. Holland kereskedőpartnerük is van. A piacot elsősorban a németországi termés határozza meg, ott ugyanis az egyik évben az összes ültetvény 80%-át szüretelik, a másik évben csak 20%-át, így nagyon hullámzó a kereslet.

Saját receptek

A terméssel berakódott ágakat földarabolják
A terméssel berakódott ágakat földarabolják
Kezdetben minden bogyót eladtak, majd velőt kezdtek készíteni, ma már a termés feléből lesz késztermék, amit Töviskertem márkanéven forgalmaznak saját web­áruházon és partnereken keresztül. A tulajdonos család, Edit és Ádám arra törekszik, hogy megszerettessék ezt a sokoldalúan hasznos gyümölcsöt a nagyközönséggel, elsősorban a gyerekekkel, úgyhogy kísérletezni kezdtek más feldolgozási módokkal is. Saját fejlesztésű gyömbéres és bodzás homoktövis-szörpjük készült el először, amit mézzel és almával édesítettek. A frissen préselt ivólé a család almásából származó gyümölccsel vagy körtével készül. Idővel lekvár és befőtt következett, minden receptet otthon dolgoztak ki és kevés összetevőt használnak. A Töviskertem honlap és webáruház, valamint a termékek csomagolása vidám, kedves és hívogató, a grafikát Edit barátnője készítette.

Biotermesztőként ügyelnek a környezetkímélő csomagolásra, vízoldható festékkel, komposztálható anyagokkal dolgoznak. Szerencsére olyan feldolgozókkal állnak kapcsolatban, akiknél részt vehetnek a gyártásban, és akik hajlandók velük együtt kísérletezni.

Legutóbb a teljesen nyersgyümölcs-alapú aszaltalma–homoktövis rágószalag készült el, ami nagyon népszerű az óvodások közt is, pedig egyáltalán nem édes. Természetesen kínálnak ho­mok­tövis-olajat és magőrleményt is. Mint mondják, Nyugat-Európában jobban keresik az olajat, mint a velőt és a gyümölcsből készült termékeket. Az Askola fajta inkább az utóbbi célra alkalmas, magasabb a C-vitamin-tartalma, mint a hazánkban gyakori másik fajtának, a Habegónak, és nincs kesernyés mellékíze.

Változatos formában dolgozzák fel a homoktövist
Változatos formában dolgozzák fel a homoktövist
A finomságok különböző kiszerelésben rendelhetők, házi és éttermi használatra egyaránt. A gyömbéres szörpöt például nemcsak nyáron kínálják a vendéglátásban, hanem meleg téli italként is. Mindez rengeteg szervezéssel és szállítással jár, ugyanis másutt készül az őrlemény, az aszalvány és a velő; Apagyról Földesre, Püspökladányba és Pomázra szállítják a fagyott alapanyagot feldolgozásra.

Tovább szeretnék bővíteni az ültetvényt, már meg is volt a terület, ahová támogatással telepítettek volna, de nem sikerült időben megszerezni a vízjogi engedélyt, úgyhogy ezt a tervet egyelőre elhalasztották.

A most tízéves ültetvény az élettartama felénél jár, a termés kétévente 10-20 tonna, ami jónak mondható hazai körülmények közt. A termékfejlesztésben és feldolgozásban is szeretnének előrelépni, saját feldolgozóüzem létesítésén gondolkodnak, ahol maguk tudnák elkészíteni a különféle termékeket.

Elismert gyógynövény

Hazánkban körülbelül 650 hektáron termesztenek homoktövist és szinte minden termelő készít velőt és más termékeket. Létrehoztak egy szövetkezetet közös feldolgozásra és értékesítésre, de néhány év próbálkozás után sajnos feloszlott, mert kiderült, hogy nem is olyan egyszerű a homoktövissel dolgozni, mint gondolták. Pedig az egyik leghasznosabb növény az emberi egészség szempontjából: erősíti az immunrendszert, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, gyógyítja a gyomor és a béltraktus betegségeit, javítja a bőr és a szem állapotát.

Kimagasló a C-vitamin-tartalma, többféle B-vitamin, valamint A-, E-, K- és P-vitamin is van benne, erős antioxidáns hatású, gyulladáscsökkentő.

Ebben szerepet játszanak a benne található flavonoidok is, a négyféle telítetlen zsírsav pedig a koleszterinszintre van jótékony hatással. Keresett növény tehát, és finoman elkészítve nemcsak orvosságként, hanem jókedvvel, finomságként is fogyaszthatjuk. Ezen dolgozik Schultz-Marinka Edit és családja.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Saját gyökéren vagy oltva

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű növényekkel szemben, ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, nagyobb a szaporítóanyag-költség. A jövedelmezőséghez a kertészetben is egyre fontosabb az egységnyi területen elérhető minél nagyobb termésmennyiség. Ebben és a termésbiztonság javításában is szerepe lehet az oltásnak.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

91 éves az év jégkármérséklője

A megváltozott éghajlati viszonyokra nemcsak válaszokat kell találni, hanem segítséget is kell nyújtani a gazdáknak a káraik mérsékléséhez. Ennek érdekében az agrártárca több lábon álló kockázatkezelő eszközt működtet, ennek része az országos jégkármérséklő rendszer is.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.